Växer som maktfaktor i idrotten

För bara en dryg vecka sedan tog Lagardére över Friends Arena. Sedan tidigare finns i svenska evenemang inom triathlon, tennis och golf. Nu kommer nästa övertagande.
25 000 personer följde damernas Europatourtävling i Helsingborg. En tävling som Lagardére nu har köpt. Foto: Björn Lindgren, TT

 

Lagardère Unlimited Scandinavia AB blir ansvarigt för allt mera inom svensk idrott. Den senaste nyheten är att bolaget ska sköta europatourtävlingen i Helsingborg enligt ett avtal med Svenska Golfförbundet (SGF). 

Växer inom flera idrotter

Den nya damtävlingen lanserades i fjol. Det var första gången sedan 2008 en europatourtävling i golf för damer spelades i Sverige och blev en framgång som tourens tredje största tävling, med drygt 25 000 åskådare på Vasatorps Golfklubb och stort medialt genomslag.

Lagardère Stadium Solutions tillhör det franska koncernen Lagardère som erövrar allt större marknadsandelar av svensk idrott.

Övertagandet 2007 av det svenska bolaget IEC in Sports följdes av köpet av PR Event i Göteborg och en fortsättning med avtal om tävlingsansvar inom triathlon, tennis och golf.

Triathlon i Stockholm, tennisveckorna i Båstad, Stockholm Open, Masters i Bara och nu damgolf i Helsingborg i en mix av arrangemang med allt vad det innebär och därtill ska Lagardére ta över driften på Friends Arena.

En maktfaktor

Bolaget har blivit en maktfaktor inom svensk idrott. 

Lagardère Unlimited Scandinavia AB är en sammanslagning av koncernens två bolag; PR Event och IEC in Sports. Just IEC har varit SGF:s samarbetspartner vid Helsingborg Open och den nära kontakten har nu lett till ett skifte. 

Därmed äger företaget de två största golftävlingarna i Sverige då man i fjol också förvärvade herrtävlingen Nordea Masters från Bro Hof Slott.  

- SGF kommer i ett nära samarbete stödja, samverka och utveckla Helsingborg Open med den nya ägaren. Projektledaren och den drivande kraften i tävlingen, Beth Engblom, kvarstår som ansvarig och är fortsatt anställd i Svenska Golfförbundet, säger SGF:s affärschef Mikael Åbom.

Option till att köpa tävlingen

I avtalet med IEC in Sports fanns en option att förvärva tävlingen. 

- SGF ska inte långsiktigt äga och driva en internationell tävling med de risker och åtaganden av olika slag det kan innebära.

Tävlingen tjänar också som en viktig injektion för att inspirera juniorer som lever med drömmen att nå toppen. 

- Alla ingredienser för att skapa något riktigt bra finns på plats, världsspelare, Vasatorps unika anläggning och publikintresset, säger Thomas Wallén, chef för Lagardères golfsatsning.

Nu kommer efterräkningarna. Statligt stöd har betalats ut i mångmiljonbidrag till idrottsföreningar, men hela tiden har det upprepats att det skulle ske en kontroll av beloppens riktighet. Enligt Tillväxtverket avviker två klubbar från mängden, Leksand Hockey och AIK  Bandy. 

Totalt har 80 svenska föreningar beviljats minst 1 miljon kronor vardera i permitteringsstöd.

Djurgårdens supporterförening JO-anmäler polisen efter derbyt, r apporterar Fotbollskanalen

Utlösande var att flera poliser använde pepparspray mot bland annat Djurgården-supportrar vid söndagens allsvenska derby mot AIK.

Svenska Ridsportförbundet och Stiftelsen Friend Har gemensamt tagit initiativ till till panelsamtal med rubriken "Trygga Ledare" angående barn och ungas trygghet inom idrotten. Idrottsminister Amanda Lind var en av gästerna  och deklarerade:

- Det är inte farligt att ta i de här frågorna. Det är en ren nödvändighet

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Mycket kreativitet krävs för att knyta upp sponsorer. Nu presenteras ett nytt och unikt upplägg med Sportbladet, Obos och Blocket som partners till Damallsvenskan.. Upplägget är att erbjuda fansen att för en dag flytta hem till två spelare!

Till skillnad från en stor del av övriga spelmarknaden representerar de allmännyttiga lotterierna ideella organisationer och gynnar bl a idrotten med miljoner årligen. Nu går Miljonlotteriet, Folkspel och Kombispel samman och bildar SVALO (Sveriges allmännyttiga lotterier). Skälet är att antalet aktörer på spelmarknaden ökar och SVALO ska värna om om de allmännyttiga lotteriernas intresse. 

Ett hockeykaos som saknar motstycke.

Örnsköldsviks HF vägrade i söndags att möta Bodens HF i Hockeyettan,  och inför onsdagens omgång signalerar Mörrum att de vägrar att spela mot Karlskrona.

 Bakgrunden är den uppslitande striden med ligaorganisationen och domen från Riksidrottsnämnden (RIN) där Ishockeyförbundet beordras att ändra i sina tävlingsbestämmelser, paragraf 6:1.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.