Växer som maktfaktor i idrotten

För bara en dryg vecka sedan tog Lagardére över Friends Arena. Sedan tidigare finns i svenska evenemang inom triathlon, tennis och golf. Nu kommer nästa övertagande.
25 000 personer följde damernas Europatourtävling i Helsingborg. En tävling som Lagardére nu har köpt. Foto: Björn Lindgren, TT

 

Lagardère Unlimited Scandinavia AB blir ansvarigt för allt mera inom svensk idrott. Den senaste nyheten är att bolaget ska sköta europatourtävlingen i Helsingborg enligt ett avtal med Svenska Golfförbundet (SGF). 

Växer inom flera idrotter

Den nya damtävlingen lanserades i fjol. Det var första gången sedan 2008 en europatourtävling i golf för damer spelades i Sverige och blev en framgång som tourens tredje största tävling, med drygt 25 000 åskådare på Vasatorps Golfklubb och stort medialt genomslag.

Lagardère Stadium Solutions tillhör det franska koncernen Lagardère som erövrar allt större marknadsandelar av svensk idrott.

Övertagandet 2007 av det svenska bolaget IEC in Sports följdes av köpet av PR Event i Göteborg och en fortsättning med avtal om tävlingsansvar inom triathlon, tennis och golf.

Triathlon i Stockholm, tennisveckorna i Båstad, Stockholm Open, Masters i Bara och nu damgolf i Helsingborg i en mix av arrangemang med allt vad det innebär och därtill ska Lagardére ta över driften på Friends Arena.

En maktfaktor

Bolaget har blivit en maktfaktor inom svensk idrott. 

Lagardère Unlimited Scandinavia AB är en sammanslagning av koncernens två bolag; PR Event och IEC in Sports. Just IEC har varit SGF:s samarbetspartner vid Helsingborg Open och den nära kontakten har nu lett till ett skifte. 

Därmed äger företaget de två största golftävlingarna i Sverige då man i fjol också förvärvade herrtävlingen Nordea Masters från Bro Hof Slott.  

- SGF kommer i ett nära samarbete stödja, samverka och utveckla Helsingborg Open med den nya ägaren. Projektledaren och den drivande kraften i tävlingen, Beth Engblom, kvarstår som ansvarig och är fortsatt anställd i Svenska Golfförbundet, säger SGF:s affärschef Mikael Åbom.

Option till att köpa tävlingen

I avtalet med IEC in Sports fanns en option att förvärva tävlingen. 

- SGF ska inte långsiktigt äga och driva en internationell tävling med de risker och åtaganden av olika slag det kan innebära.

Tävlingen tjänar också som en viktig injektion för att inspirera juniorer som lever med drömmen att nå toppen. 

- Alla ingredienser för att skapa något riktigt bra finns på plats, världsspelare, Vasatorps unika anläggning och publikintresset, säger Thomas Wallén, chef för Lagardères golfsatsning.

Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

SVT direktsänder upp mot 60 timmar från SM-veckan i Skövde som pågår mellan 31 januari och 5 februari. Uppe på Billingen, där också längdskidtävlingarna avgörs, kommer SVT att ha en studio med Maria Wallberg som programledare. Alla de stora svenska stjärnorna, med den nyblivna Tour de Ski-vinnaren Frida Karlsson väntas vara på plats för att tävla.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Luftslott – eller en seriös satsning? Framtiden ger svar.

Hamburgerkedjan Brödernas intåg i Hockeyettan-laget Väsby IK, rör upp känslor i hockey-Sverige.  Högst ropade Aftonbladet som skrek i falsett att Väsby har ”sålt sin själ, falskhet & tjuveri”

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Striden om läsarna, och tittarna, tar fart. Tidningarnas kamp intensifieras. Expressen är senaste beviset. En stor satsning är presenterad och består av att locka människor som vill ha levande bilder. Expressen har säkrat tv-rättigheterna till ett 60-tal försäsongsmatcher i fotboll.

Sommaren 2020 gjorde han allsvensk debut borta mot Östersunds FK, borta mot IFK Göteborg, noterades han för sitt första mål. Kort därefter förlängde han sitt kontrakt med Malmö FF till och med 2023.

Men i  juli 2021 lånades Sarr ut till Mjällby AIF för resterande delen av säsongen. Utlåningen blev framgångsrik och 20-åringen svarade för åtta mål på 16 matcher i Allsvenskan. Och han blev upptäckt av nederländska Heerenveen.