”Idrotten ska ha en egen nämnd”

Socialdemokraterna i Västerås vill ha en egen nämnd för idrotten. Det framkom på en hearing mellan idrottsföreningarna i Västmanland och politikerna, ledd av Idrottens Affärer.
Kommunfullmäktiges sal i Västerås stadshus var fyllda av politiker och föreningsmänniskor när idrottens villkor i stan skulle diskuteras. Foto: Ulf Nygren
Annons

 

Kommunfullmäktige i Västerås stadshus var full av idrottsledare från föreningar i hela Västmanland, när företrädarna för alla de politiska partierna tog plats på podiet.

Nytt badhus för 350 milj

Mycket kom att kretsa kring anläggningar. Kommunfullmäktige i Västerås hade kvällen före hearingen tagit beslut om att bygga nytt badhus på Lögarängsbadet i Västerås för 350 miljoner kronor. 

Ett beslut som gladde inte minst simklubbarna i Västerås - och allra mest 18-åriga Veronica Lindahl, en av Sveriges mest lovande simhoppare som har EM och VM för juniorer och Ungdoms-OS att se fram emot 2014.

I dag är träningsmöjligheterna minimala i Västerås och hon tvingas åka till Stockholm för att kunna träna.

Inga löften gavs

Upprustad friidrottsanläggning istället för högskola på Arosvallen, skidtunnel på Rocklunda och en hall för innebandy, futsal och basket värd namnet var andra anläggningsfrågor som avhandlades, utan att politikerna gav några löften.

En sak lovades dock. Det var socialdemokraternas starke man Anders Teljebäck som utlovade en egen nämnd för idrotten om han och hans parti skulle få fortsatt förtroende att leda Västerås. 

I dag delar idrotten nämnd med kultur- och fritidsfrågorna.

Nöjd med svaren och hearingen

Birger Jonsson, vice ordförande i  Västerås idrottsallians, sa efter hearingen:

- Det här var första gången vi arrangerade en hearing med politikerna. Jag är glad att så många kom och passade på att ställa frågor. Jag är också nöjd med många svar – speciellt att socialdemokraterna lovade en egen nämnd för idrotten. Det är något vi har efterfrågat i flera år. 

Idrottens Affärer får allt flera förfrågningar från förbund, företag och organisationer inom och nära idrotten. Det gäller allt från att vara moderator föreläsningar till I Västerås deltog Thomas Björn som moderator.

- Vi är mycket nöjda med på det sättet som Idrottens Affärers utsände Thomas Björn ledde hearingen. Han var väl påläst, ställde bra frågor och hittade en bra ton i samtalet. Det här kommer vi definitivt att göra om! sa Birger Jonsson.

Ansvariga inom Malmö Redhawks är på hugget. I takt med att nyförvärv ökar - nu har sju nyförvärv presenteras, varav Carl Söderberg är det absoluta klippet - växer  skaran av av sponsorer. Senaste nytt -  Bravida hartagit beslutet  att öka engagemanget som huvudpartner igen. 

En av Sveriges mest kända och besökta evenemangsarenor, Ericsson Globe, byter namn till Avicii Arena. Genom ett unikt samarbete mellan Stockholm Live, stiftelsen Tim Bergling Foundation samt Trygg-Hansa och Bauhaus, blir en av landets mest ikoniska byggnader nu en symbol och mötesplats för arbetet med att förebygga psykisk ohälsa bland unga.

En svensk seger som öppnar perspektivet. Polen härnäst, men nu kan man se konturerna av ett avancemang. Då handlar det inte enbart om sportsliga värden utan i lika hög grad om pengar i belöning. Faktum är att Sverige redan har tjänat 100 miljoner kronor!

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Första avtalet gjordes upp för 50 år sedan. Det består än i dag. Svenska Fotbollförbundet och Folksam har inte tröttnat på varandra utan fortsätter satsningen  och förlänger partneravtalet. 

 Folksam förstärker en position och roll som man vill betona – att vara ”idrottens försäkringsbolag”.

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Det är ingen måtta på stjärnglansen och antalet personer när Disovery presenterar medarbetarna vid OS i Tokyo. Men du känner igen de flesta som antingen f d aktiva och framträdande inom idrott eller tidigare synbara i olika TV-kanaler. Det de nu har gemensamt är att de ska guida oss i Discovery+, Kanal 5 och Kanal under några sommarveckor genom Olympiska  spelen iJapan. Lönebudgeten för närmare 50 medarbetare vore rätt intressant ...

60 välkomna miljoner. Glädjen i IFK Norrköping var stor när jätteaffären med ryska klubben Rubin Kazanprese presenterades på torsdagen.  Sead Haksabanovic flyttar dit och fotbolls-Sveriges tredje största affär är ett faktum. Bara Zlatan Ibrahimovic och Alexander Isak har varit dyrare.