”Idrotten ska ha en egen nämnd”

Socialdemokraterna i Västerås vill ha en egen nämnd för idrotten. Det framkom på en hearing mellan idrottsföreningarna i Västmanland och politikerna, ledd av Idrottens Affärer.
Kommunfullmäktiges sal i Västerås stadshus var fyllda av politiker och föreningsmänniskor när idrottens villkor i stan skulle diskuteras. Foto: Ulf Nygren

 

Kommunfullmäktige i Västerås stadshus var full av idrottsledare från föreningar i hela Västmanland, när företrädarna för alla de politiska partierna tog plats på podiet.

Nytt badhus för 350 milj

Mycket kom att kretsa kring anläggningar. Kommunfullmäktige i Västerås hade kvällen före hearingen tagit beslut om att bygga nytt badhus på Lögarängsbadet i Västerås för 350 miljoner kronor. 

Ett beslut som gladde inte minst simklubbarna i Västerås - och allra mest 18-åriga Veronica Lindahl, en av Sveriges mest lovande simhoppare som har EM och VM för juniorer och Ungdoms-OS att se fram emot 2014.

I dag är träningsmöjligheterna minimala i Västerås och hon tvingas åka till Stockholm för att kunna träna.

Inga löften gavs

Upprustad friidrottsanläggning istället för högskola på Arosvallen, skidtunnel på Rocklunda och en hall för innebandy, futsal och basket värd namnet var andra anläggningsfrågor som avhandlades, utan att politikerna gav några löften.

En sak lovades dock. Det var socialdemokraternas starke man Anders Teljebäck som utlovade en egen nämnd för idrotten om han och hans parti skulle få fortsatt förtroende att leda Västerås. 

I dag delar idrotten nämnd med kultur- och fritidsfrågorna.

Nöjd med svaren och hearingen

Birger Jonsson, vice ordförande i  Västerås idrottsallians, sa efter hearingen:

- Det här var första gången vi arrangerade en hearing med politikerna. Jag är glad att så många kom och passade på att ställa frågor. Jag är också nöjd med många svar – speciellt att socialdemokraterna lovade en egen nämnd för idrotten. Det är något vi har efterfrågat i flera år. 

Idrottens Affärer får allt flera förfrågningar från förbund, företag och organisationer inom och nära idrotten. Det gäller allt från att vara moderator föreläsningar till I Västerås deltog Thomas Björn som moderator.

- Vi är mycket nöjda med på det sättet som Idrottens Affärers utsände Thomas Björn ledde hearingen. Han var väl påläst, ställde bra frågor och hittade en bra ton i samtalet. Det här kommer vi definitivt att göra om! sa Birger Jonsson.

Malmö FF hade räknat med 30 miljoner kronor i bonus från  Uefa. I själva verket damp det ned 80 miljoner på bankkontot lsagom till midsommar.

”Nästan obegripligt och, dessutom,  så fantastiskt mycket pengar mera, och som om det var nog som smått osannolikt,  pengarna kom efter en felräkning!” 

På torsdagen uppstår svensk industrihistoria vid nationalarenan i Solna. Där ska  skogsbaserat funktionsmaterial för konstgräsplaner installeras på Råstasjöns Idrottsplats. Ett unikt svensktillverkat biomaterial med lågt koldioxidavtryck kan ersätta dagens fossilbaserade material. 

Idrotten och idrottsfrågorna tar plats i Almedalen. Ordentligt med plats,dessutom. Årets vecka innebär faktiskt ett rekord. Idrotten har nog aldrig synts så mycket i Almedalen och Visby som 2022. 

Här kommer en genomgång och listning av seminarier där idrottens aktörer är med och belyser frågor och samhällsutmaningar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Göteborgsföretaget More SPACE tecknar samarbetsavtal med SVT Sport  och växer som ett av landets ledande sponsorföretag.

Det handlar om ett mycket eftertraktat avtal.  More SPACE blir SVT:s partner i minst tre år och får ansvaret  för att sälja programsponsring till SVT:s stora sportevenemang till och med december 2025.

Totalt handlar det om 19 stora sportevenemang med allt från Friidrotts-VM till Fotbolls EM för damer, Fotbolls VM för herrar, Junior VM i ishockey samt Vinterstudion med världscupen i Skidskytte och Ski Classics

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

Kampen om idrott i tv hårdnar. Många aktörer vill  in här.  Senast - ett unikt avtal mellan Expressen och klubbarna i Hockeyallsvenskan – minst 50 matcher ska sändas på försäsongen. Expressen har köpt rättigheterna till ett paket. 

Avtalet är möjligt genom ett samarbete mellan Expressen, Spring Media och klubbarna i Hockeyallsvenskan.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.