Strålande idé med bara vinnare

Det finns bara vinnare. Ungdomarna som får åka på ett mycket speciellt idrottsläger, alla samarbetsklubbar som totalt har tjänat 35 miljoner kronor och så får företaget som står bakom initiativet god PR.
Lägret är till för barn och ungdomar 11-15 år och med 6 700 deltagare slår lägret rekord i år igen.

 

Smått fantastiska 6 700 barn och ungdomar vill testa olika idrotter och kommer till Sveriges största sportläger. Stadium Sports Camp genomförs för 20:e året och nu överträffas rekordet om antalet deltagare.

Väljer en huvudidrott

1995 drog sportkedjan Stadium igång Stadium Sports Camp på Himmelstalundsfältet i Norrköping och sedan dess har arrangemanget bnara utvecklats för varje år.

Deltagarna väljer sin huvudidrott och får under en veckas tid träna, äta, sova, leka och skratta tillsammans. Utöver de schemalagda idrotterna finns en också uppsjö av frivilliga aktiviteter.

- Två av mina klasskamrater sa att de hade världens bästa sommarjobb, därför sökte jag hit och har stannat kvar sedan dess. Energin och glädjeboosten man får av alla härliga deltagare som svettas, kämpar och har roligt tillsammans är det som är magiskt med Stadium Sports Camp, säger Helena Frykholm som började jobba på sommarlovet för nio år sedan och idag är projektledare.

Varje år gästar kända idrottsprofiler lägret för att inspirera deltagarna. I år kommer bland andra Ola Lindgren (handboll), Håkan Dahlby (skytte)och delar av simlandslaget. 

Många värden

Förutom sport och idrott handlar lägret om gemenskap och kompisanda. Samarbetet med Friends innebär att alla ledare och tränare utbildas och att organisationen finns på plats under lägret. För sjuka och utvecklingsstörda barn ordnas även särskilda daggrupper.

Ett inslag som verkligen ska framhållas är att barn och ungdomar som av sociala eller ekonomiska skäl inte skulle ha möjlighet att delta kan erbjudas gratisplatser.

En rad föreningar framför allt i Norrköping med omnejd har sedan många år återkommit som samarbetspartners när de exempelvis tar ansvar för en idrott. På det viset har de föreningarna tjänat 35 miljoner på sin medverkan.   

- Det här är ett läger med fokus på trygghet, glädje och bredd. Att vi dessutom kan ge tillbaka så mycket till både kommun och idrottsföreningarna känns väldigt bra. Nu laddar vi för fullt för den pampiga invigningen och skidbacken som är ny för i år, säger Marcus Grapne, ny som lägeransvarig.

Fakta

Stadium Sports Camp i siffror

•  Stadium Sports Camp arrangeras tillsammans med lokala idrottsföreningar och cirka 30 procent av omsättningen går direkt tillbaka till föreningarna.

• 2013 delade Stadium Sports Camp ut 4,7 miljoner kronor till de 15 föreningarna som deltog.

• Under åren 1995-2013 har totalt drygt 35 miljoner kronor delats ut till idrottsföreningar som varit delaktiga i lägret.

• Lägret sysselsätter cirka 1 000 ledare, 125 sommararbetande ungdomar samt fyra helårsanställda.

• 6 700 barn deltar i årets Stadium Sports Camp.

• 350 platser går till barn och ungdomar runt om i landet som av sociala eller ekonomiska skäl annars inte haft möjlighet att delta.

• Lägret pågår i fyra veckor. Alla barn stannar en vecka var.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Nu börjar det bli trångt på läktarna runt centercourten vid Båstad tennisstadion. Räkna med nytt publikrekortd i sommar. Den ene världsstjärnan efter den andre har gett klartecken till att komma i sommar. Senast  sa världstvåan Jannik Sinner ja till Nordea Open.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.