Stjärnorna älskar det hemtrevliga

Det är ett tennisevent som inget annat. Stjärnorna som är vana vid att färdas i limousiner i storstadstrafik till och från arenorna, som ser trängsel och uppvaktning som en oundviklig del av jobbet - de möts nu av något helt annat.
Serena Williams älskade Båstad och omgivningarna. Så pass mycket att hon gärna vill gå på stranden. Foto: TT

 

Serena Williams insåg också att det finna bara ett Båstad en gång per år, med allt vad det innebär. Så hon kommer också, liksom många åskådare och inte minst, mängden av företagsföreträdare.

Spelarna längtar tillbaka

De byter om på sitt hotellrum vägg i vägg med arenan, de går med sina racketar och övriga grejor de där hundra meterna till sin bana. 

Efteråt kan de till och med gå ned på sandstranden och doppa tårna i Laholmsbukten...

Inte undra på att de tycker det är hemtrevligt, att de trivs och att de längtar tillbaka.

Därför har spelarna röstat fram Båstad till bästa tävlingen i så många år att övriga på ATP-touren har tröttnat...

Vinst för näringslivet

Dam- och tennisveckorna sätter de ekonomiska hjulen i rullning vid Hallandsåsen. Enligt en beräkning från 2007 uppstår en handel om 116 miljoner kronor och den totala omsättningen beräknades till ca 300 miljoner.

När det är som mest med människor i Båstad beräknas 100 000 personer vistas i samhället varje dag som evenemanget pågår. 

Notera, det gäller en tennisvecka. 

Nu är det två.

Många direktörer

Allt och alla påverkas.

Från i år står Lagardère Unlimited Scandinavia som arrangör. Men vd:n är den samme, Christer Hult som i Dagens Industri  säger:

- Många som kommer aviserar ju inte att de kommer. Men rent generellt är väldigt stora delar av Sveriges näringsliv på plats i Båstad. I och med det är det en massa seminarier som pågår, plus att det sker en del andra möten.

En majoritet av direktörerna från landets 40 största företag lär vara där, är hans tips.

Utlöser affärer

Många är tennisintresserade, många har sommarnöjen i närheten och många vet att man kan skapa kontakter och öppna för affärer på läktaren eller i loungen.

En annan möjlighet att träffa rätt person är vid alla seminarier. Huvudsponsorn Skistar, med bröderna Paulsson som huvudägare, är en av arrangörerna.

I Båstad finns många av våra före detta stjärnor. Som Mats Wilander, Anders Järryd, Thomas Enqvist och Magnus Larsson. De deltar också i en uppvisningsturnering, med John McEnroe som störste underhållare. 

Serena Williams och David Ferrer är storfavoriter i respektive turnering. 90 000 personer kom i fjol, Christer Hult tror på lika många åskådare i år, och det finns fortfarande biljetter kvar.

Thomas Ejderhov

Nu kommer efterräkningarna. Statligt stöd har betalats ut i mångmiljonbidrag till idrottsföreningar, men hela tiden har det upprepats att det skulle ske en kontroll av beloppens riktighet. Enligt Tillväxtverket avviker två klubbar från mängden, Leksand Hockey och AIK  Bandy. 

Totalt har 80 svenska föreningar beviljats minst 1 miljon kronor vardera i permitteringsstöd.

Djurgårdens supporterförening JO-anmäler polisen efter derbyt, r apporterar Fotbollskanalen

Utlösande var att flera poliser använde pepparspray mot bland annat Djurgården-supportrar vid söndagens allsvenska derby mot AIK.

Svenska Ridsportförbundet och Stiftelsen Friend Har gemensamt tagit initiativ till till panelsamtal med rubriken "Trygga Ledare" angående barn och ungas trygghet inom idrotten. Idrottsminister Amanda Lind var en av gästerna  och deklarerade:

- Det är inte farligt att ta i de här frågorna. Det är en ren nödvändighet

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Mycket kreativitet krävs för att knyta upp sponsorer. Nu presenteras ett nytt och unikt upplägg med Sportbladet, Obos och Blocket som partners till Damallsvenskan.. Upplägget är att erbjuda fansen att för en dag flytta hem till två spelare!

Till skillnad från en stor del av övriga spelmarknaden representerar de allmännyttiga lotterierna ideella organisationer och gynnar bl a idrotten med miljoner årligen. Nu går Miljonlotteriet, Folkspel och Kombispel samman och bildar SVALO (Sveriges allmännyttiga lotterier). Skälet är att antalet aktörer på spelmarknaden ökar och SVALO ska värna om om de allmännyttiga lotteriernas intresse. 

Ett hockeykaos som saknar motstycke.

Örnsköldsviks HF vägrade i söndags att möta Bodens HF i Hockeyettan,  och inför onsdagens omgång signalerar Mörrum att de vägrar att spela mot Karlskrona.

 Bakgrunden är den uppslitande striden med ligaorganisationen och domen från Riksidrottsnämnden (RIN) där Ishockeyförbundet beordras att ändra i sina tävlingsbestämmelser, paragraf 6:1.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.