12 300 kom till Hemmamatchen

Konceptet Hemmamatch slog väl ut för Norrköpings elitlag, både samarbetet klubbarna emellan. 12 300 åskådare kom till matcherna och resultatmässigt blev det tre segrar av fyra möjliga.
12 300 östgötar nappade på kampanjen Hemmamatchen och såg fyra matcher med elitlag i Norrköping. Foto: TT

 

Helgen 2-5 oktober slumpade det sig så att Norrköpings alla elitlag hade hemmamatch.

Alla gjorde tummen upp

Det väckte en idé hos Lars Löfgren, marknadschef på det kommunala bostadsbolaget Hyresbostäder i Norrköping, som sponsrar alla elitlagen: ”Tänk om vi kunde skapa ett koncept för att visa upp idrottsstaden Norrköping med hemmamatcherna i centrum!”

Alla inblandade klubbar – IFK Norrköping, Norrköping Dolphins och Vita Hästen samt lokaltidningen Norrköpings Tidningar - gjorde tummen upp och hakade på. Bland annat erbjöds ett begränsat antal biljetter till alla fyra hemmamatcherna, till priset av en: 200 kronor.

Ett supportersamarbete fanns också med, där ett antal supportrar gick in fritt på varandras matcher och fick plats i klacken. 

Bra samarbete  

- Det var ju första gången, så vi har inget att jämföra med, men känslan under hela resan är mycket positiv. Samarbetet mellan klubbarna har varit bra och lovar gott inför framtiden. Publikt var det helt okej, även om både basketen och fotbollen kunde haft fler åskådare. Den stora vinsten tror vi ligger i att konceptet Hemmamatch aktivt bidrog till att fler såg åtminstone en match live denna helg, förklarar Lars Löfgren vars Hyresbostäder dels anordnade tävlingar i sociala medier för att skapa engagemang, dels erbjöd sina hyresgäster att gå två, och betala för en.

Lars Löfgren hoppas på en uppföljning nästa år:

- Vi ska göra en utvärdering och se om vi ska upprepa detta nästa år, och i så fall hur. Det går alltid att göra lite bättre och utveckla. Men årets satsning gav absolut mersmak. 

Närmare varandra

Mats Willner, sportchef på Norrköpings Tidningar, säger:

- Det var fascinerade hur de tre stora elitklubbarna tog sig tid och ville ge det här nya projektet en chans. Bara av att se de tre sitta vid samma bord och diskutera samarbetsmöjligheter, snarare än att söka fel och konkurrera med varandra, var intressant. Jag vill tro att klubbarna kom lite närmare varandra tack vare Hemmamatch, och också hittade möjliga områden att samarbeta inom. 

- Dessutom har vi på Norrköpings Tidningar fått också chansen att profilera NT, den kommande Idrottsgalan i Norrköping och elitidrotten i stort under några intensiva veckor. Det växte fram ett bredare intresse för idrotterna de här dagarna. Vi ska komma ihåg att allt sjösattes under väldigt kort tid.

Stefan Nilsson, marknadschef i Norrköpings Dolphins, håller med Mats Willner:

– Det här är ett bra initiativ som vi gärna jobbar vidare med. Det sätter fokus på elitidrotten i Norrköping, vilket är bra för oss som klubb, både när det gäller att visa upp befintliga sponsorer och hitta nya, samt öka intresset för att komma och upptäcka hur roligt det är att se basket live. 

Tre vinster av fyra  

Resultatmässigt gav satsningen också mersmak för idrottsstaden Norrköping, tre vinster av fyra möjliga. Totalt 12 320 åskådare fanns på plats, med antalet åskådare per match inom parantes:

• Vita Hästen-Rögle (Hockeyallsvenskan, 4 479): 2-3

• Norrköping Dolphins-eco Örebro (Basketligan herrar, 1 071): 87-74

• Norrköping Dolphins-Solna Vikings (Basketligan damer, 360): 82-64

• IFK Norrköping-IFK Göteborg (Allsvenskan herrar, 6 410): 3-0

Svenska Ishockeyförbundet kör över både RF och RIN och avslår Bodens dispensansökan om att få lämna ligaorganisationen Hockeyettan och ha rätt att teckna egna avtal gällande ljud och bildöverföring.

-RIN har inte behörighet att ta beslut om ändringar eller ogiltigförklaring av förbundets tävlingsbestämmelser skriver förbundet i ett skriftligt uttalande.

På läktaren bubblar hatet och nidramsor från beryktade supporterfalangen Black Army skanderas. Endast 15 minuter in i matchen händer det otänkbara. I mitten på fotbollsplan, nedgrävd under gräsmattan, detonerar en tidsinställd rökbomb.

Året är 1991 och Sverige förbereder sig för att arrangera fotbolls-EM 1992. Stockholmsklubben AIK, tillsammans med ett bortafölje på tusentals supportrar gästar IFK Norrköping i vad som supportrarna kallar för invasion Norrköping.

Är det inte Qatar så är det covid19 som stoppar eller försvårar internationellt umgänge inom idrotten.  

Nu har i allla fall Svenska Fotbollförbundet agerat.  I ett brev betonar förbundet sitt missnöje med Qatars behandling av två norska journalister som greps i Qatar ochfrihetsberövades i över trettio timmar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Johannes Hösflot Kläbo var storfavorit till segern i sprinterfinalen vid Världscup-premiären i finska Ruka. Men mycket sensationellt vann den nya ryskstjärnan, Alexander Terentev, som utklassade fältet, inklusive Kläbo med just norrmannens egen segerstil attspringandes på skidorna knäcka och genera övriga åkare.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Uppladdningen pågår. Lördag morgon startar TV-kriget. Vinterstudion mot Viaplay Vinter. Det blir ett fullmatat veckoslut för båda kanalerna sänder i timslånga block från helgens vinteridrotter.

Det är etablerade och uppskattade Vinterstudion i SVT mot utmanaren och uppstickaren Nent Group och Viaplay Vinter i sexan som ny dedikerad vintersport-kanal.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.