Stora effekter för köpmännen

Titta på bilden, den visar målgången från sommarens O-Ringen. Borås Arena förvandlades till en spektakulär gryta med tiotusentals orienterare. Veckan blev en succé med inte mindre än 112 miljoner i omsättning för idrottsturismen.
Elfsborgs egenägda stadion blev målområde för årets O-ringen. Ett påhitt som blev mycket uppskattat. Foto: Peter Holgersson/O-Ringen

 

Rapporterna från idrottsevenemang som kan påvisa en betydligt ökade omsättning för idrottsturismen i området duggar numera tätt. O-Ringen Borås 2015 är det senaste exemplet. 

- Givetvis mycket glädjande siffror för oss och för de regioner och kommuner som bidrar till den upplevelse vi ger deltagarna, säger O-Ringens vd Henrik Boström.

Besökarna stannar längre

Deltagarnas konsumtion av boende, mat och nöjen uppgår till inte mindre än 112 miljoner kronor, varav cirka 34 miljoner kronor kommer från de utländska deltagarna.

- En trend är att deltagarna stannar längre i regionen, att man passar på att kombinera tävlandet med att turista och uppleva saker både före och efter tävlingen, säger Henrik Boström.

Utöver siffrorna för uppehållet tillkommer anmälningsavgifter till tävlingen och resor till och från Borås.

- O-Ringen har dragit in stora summor till regionen och vi hoppas att Borås Stad och övriga kommuner i regionen känner sig nöjda med vad vi genomfört, säger Maria Krafft Helgesson, generalsekreterare. 

De vill återkomma

Enligt undersökningen vill 74 procent av besökarna komma tillbaka till regionen i framtiden. Det blir liksom en ränta för årets arrangemang. Undersökningen har inte bara berört ekonomin, utan frågan var också om hur deltagarna uppfattade årets tävling. 

Det visade sig vara mycket uppskattat. Borås får mycket höga betyg på evenemangsupplevelsen och rankas som det bästa arrangemanget sedan 2011 då tävlingarna genomfördes i Hälsingland. Helhetsbetyget blir betyget 4,4 på en femgradig skala. Särskilt sticker parametern ”den sportsliga kvaliteten” ut, med betyget 4,5. Där överträffar man klart index i jämförelse med andra stora deltagarevenemang i Sverige.

- Det är en viktig signal i vårt arbete att bygga varumärket O-Ringen, säger O-Ringens marknadschef Patrik Söderqvist.

Den 51:a upplagan av O-Ringen lockade hela 18 058 deltagare som tillsammans gjorde 72 034 starter. Undersökningen utfördes av Rubin Research direkt efter arrangemanget.

Själva tävlingen hade en omsättning om cirka 35 miljoner kronor, men resultatet är inte helt färdigt. Där finns sponsorintäkter om 6 miljoner, men också stora utgifter för framför allt uppbyggnaden av olika tävlinsplatser under veckan samt den stora campingen som rymde 2 500 platser.

- Det är faktiskt Sveriges största camping, påpekar Patrik Söderqvist. 

Vid samtliga O-Ringen byggs ett eget litet samhälle upp med affärer och försäljning utöver post och bankfunktioner. Foto: Mikael Fritzon

Nej  Östersunds fotboll får vänta ytterligare på klartecken för spel i Superettan kommande säsong. Svenska Fotbollförbundets licensnämnd gjorde på måndagen en bedömning av lagets finansiella situation, men besked dröjer.

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

Premier League-klubben Manchester United kan få nya ägare.Det råder onekligen turbulens hos Manchester United. Cristiano Ronaldo lämnar klubben med omedelbar verkan och samtidigt meddelar klubbens ägare att de kan tänka sig att sälja klubben..

Hos grannarn i Manchester City är det desto lugnare. Tränaren Pep Guardiola sitter med pennan i hande för att skriva på ett kontrakt som innebär att han stannar till och med 2025.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

För tionde året i rad stärker Svenska Spel svensk ungdomsidrott när årets pengar från initiativet Gräsroten betalas ut idag. Sedan starten av Gräsroten har drygt en halv miljard kronor betalats ut till ungdomsidrotten.

I år får 8 567 föreningar i 73 idrotter dela på 35 miljoner kronor. Pengarna är öronmärkta att gå direkt till föreningarnas ungdomsverksamhet och det är Svenska Spels kunder som bestämmer hur pengarna fördelas.

Fotbollsåret 2022 går mot sitt slut och ska summeras. Vem ska få Guldbollen? Vem plockar hem Diamantbollen? Och vem gjorde Årets mål? Den 27 december kommer svaren i tv-programmet Fotbollsåret. I under något annorlunda former,. För första gången sker det annorlunda att en tidning sänder kulmen. Sportbladet har köpt rättigheterna via en uppgörelse med Svenska Fotbollsförbund. Annars har TV4 sänt galan de senaste åren. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.