Stora effekter för köpmännen

Titta på bilden, den visar målgången från sommarens O-Ringen. Borås Arena förvandlades till en spektakulär gryta med tiotusentals orienterare. Veckan blev en succé med inte mindre än 112 miljoner i omsättning för idrottsturismen.
Elfsborgs egenägda stadion blev målområde för årets O-ringen. Ett påhitt som blev mycket uppskattat. Foto: Peter Holgersson/O-Ringen

 

Rapporterna från idrottsevenemang som kan påvisa en betydligt ökade omsättning för idrottsturismen i området duggar numera tätt. O-Ringen Borås 2015 är det senaste exemplet. 

- Givetvis mycket glädjande siffror för oss och för de regioner och kommuner som bidrar till den upplevelse vi ger deltagarna, säger O-Ringens vd Henrik Boström.

Besökarna stannar längre

Deltagarnas konsumtion av boende, mat och nöjen uppgår till inte mindre än 112 miljoner kronor, varav cirka 34 miljoner kronor kommer från de utländska deltagarna.

- En trend är att deltagarna stannar längre i regionen, att man passar på att kombinera tävlandet med att turista och uppleva saker både före och efter tävlingen, säger Henrik Boström.

Utöver siffrorna för uppehållet tillkommer anmälningsavgifter till tävlingen och resor till och från Borås.

- O-Ringen har dragit in stora summor till regionen och vi hoppas att Borås Stad och övriga kommuner i regionen känner sig nöjda med vad vi genomfört, säger Maria Krafft Helgesson, generalsekreterare. 

De vill återkomma

Enligt undersökningen vill 74 procent av besökarna komma tillbaka till regionen i framtiden. Det blir liksom en ränta för årets arrangemang. Undersökningen har inte bara berört ekonomin, utan frågan var också om hur deltagarna uppfattade årets tävling. 

Det visade sig vara mycket uppskattat. Borås får mycket höga betyg på evenemangsupplevelsen och rankas som det bästa arrangemanget sedan 2011 då tävlingarna genomfördes i Hälsingland. Helhetsbetyget blir betyget 4,4 på en femgradig skala. Särskilt sticker parametern ”den sportsliga kvaliteten” ut, med betyget 4,5. Där överträffar man klart index i jämförelse med andra stora deltagarevenemang i Sverige.

- Det är en viktig signal i vårt arbete att bygga varumärket O-Ringen, säger O-Ringens marknadschef Patrik Söderqvist.

Den 51:a upplagan av O-Ringen lockade hela 18 058 deltagare som tillsammans gjorde 72 034 starter. Undersökningen utfördes av Rubin Research direkt efter arrangemanget.

Själva tävlingen hade en omsättning om cirka 35 miljoner kronor, men resultatet är inte helt färdigt. Där finns sponsorintäkter om 6 miljoner, men också stora utgifter för framför allt uppbyggnaden av olika tävlinsplatser under veckan samt den stora campingen som rymde 2 500 platser.

- Det är faktiskt Sveriges största camping, påpekar Patrik Söderqvist. 

Vid samtliga O-Ringen byggs ett eget litet samhälle upp med affärer och försäljning utöver post och bankfunktioner. Foto: Mikael Fritzon

Riksidrottsförbundet, RF, avvisar, regeringens förslag om en skärpning av den svenska spelmarknaden. Det var i somras som socialförsäkringsminister Ardalan Sherkarabi överraskade spelmarknaden med krav på så kallad ”särskild måttfullhet  vid marknadsföring”.

Regeringen vill strama åt och begränsa spelreklam och jämställa reklam för spel med reklam för alkohol och tobak. Därav kravet på särskild måttfullhet..

Djurgårdens supporterförening JO-anmäler polisen efter derbyt, r apporterar Fotbollskanalen

Utlösande var att flera poliser använde pepparspray mot bland annat Djurgården-supportrar vid söndagens allsvenska derby mot AIK.

Djurgårds-spelaren Peter Hollands besinningslösa attack på Luleå-backen Fredrik Styrman i torsdagens SHL omgång fortsätter att väcka heta känslor i hockey-Sverige. 

-Hade händelsen ägt rum på allmän plats hade åklagare kunnat väcka åtal för grov misshandel, säger Mikael Johansson som var på matchen med sin dotter.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Mycket kreativitet krävs för att knyta upp sponsorer. Nu presenteras ett nytt och unikt upplägg med Sportbladet, Obos och Blocket som partners till Damallsvenskan.. Upplägget är att erbjuda fansen att för en dag flytta hem till två spelare!

Ett hockeykaos som saknar motstycke.

Örnsköldsviks HF vägrade i söndags att möta Bodens HF i Hockeyettan,  och inför onsdagens omgång signalerar Mörrum att de vägrar att spela mot Karlskrona.

 Bakgrunden är den uppslitande striden med ligaorganisationen och domen från Riksidrottsnämnden (RIN) där Ishockeyförbundet beordras att ändra i sina tävlingsbestämmelser, paragraf 6:1.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.