Stora effekter för köpmännen

Titta på bilden, den visar målgången från sommarens O-Ringen. Borås Arena förvandlades till en spektakulär gryta med tiotusentals orienterare. Veckan blev en succé med inte mindre än 112 miljoner i omsättning för idrottsturismen.
Elfsborgs egenägda stadion blev målområde för årets O-ringen. Ett påhitt som blev mycket uppskattat. Foto: Peter Holgersson/O-Ringen

 

Rapporterna från idrottsevenemang som kan påvisa en betydligt ökade omsättning för idrottsturismen i området duggar numera tätt. O-Ringen Borås 2015 är det senaste exemplet. 

- Givetvis mycket glädjande siffror för oss och för de regioner och kommuner som bidrar till den upplevelse vi ger deltagarna, säger O-Ringens vd Henrik Boström.

Besökarna stannar längre

Deltagarnas konsumtion av boende, mat och nöjen uppgår till inte mindre än 112 miljoner kronor, varav cirka 34 miljoner kronor kommer från de utländska deltagarna.

- En trend är att deltagarna stannar längre i regionen, att man passar på att kombinera tävlandet med att turista och uppleva saker både före och efter tävlingen, säger Henrik Boström.

Utöver siffrorna för uppehållet tillkommer anmälningsavgifter till tävlingen och resor till och från Borås.

- O-Ringen har dragit in stora summor till regionen och vi hoppas att Borås Stad och övriga kommuner i regionen känner sig nöjda med vad vi genomfört, säger Maria Krafft Helgesson, generalsekreterare. 

De vill återkomma

Enligt undersökningen vill 74 procent av besökarna komma tillbaka till regionen i framtiden. Det blir liksom en ränta för årets arrangemang. Undersökningen har inte bara berört ekonomin, utan frågan var också om hur deltagarna uppfattade årets tävling. 

Det visade sig vara mycket uppskattat. Borås får mycket höga betyg på evenemangsupplevelsen och rankas som det bästa arrangemanget sedan 2011 då tävlingarna genomfördes i Hälsingland. Helhetsbetyget blir betyget 4,4 på en femgradig skala. Särskilt sticker parametern ”den sportsliga kvaliteten” ut, med betyget 4,5. Där överträffar man klart index i jämförelse med andra stora deltagarevenemang i Sverige.

- Det är en viktig signal i vårt arbete att bygga varumärket O-Ringen, säger O-Ringens marknadschef Patrik Söderqvist.

Den 51:a upplagan av O-Ringen lockade hela 18 058 deltagare som tillsammans gjorde 72 034 starter. Undersökningen utfördes av Rubin Research direkt efter arrangemanget.

Själva tävlingen hade en omsättning om cirka 35 miljoner kronor, men resultatet är inte helt färdigt. Där finns sponsorintäkter om 6 miljoner, men också stora utgifter för framför allt uppbyggnaden av olika tävlinsplatser under veckan samt den stora campingen som rymde 2 500 platser.

- Det är faktiskt Sveriges största camping, påpekar Patrik Söderqvist. 

Vid samtliga O-Ringen byggs ett eget litet samhälle upp med affärer och försäljning utöver post och bankfunktioner. Foto: Mikael Fritzon

Inför hot om att tvingas lämna RF-familjen, uttalat av Riksidrottsstyrelsen , RS, i april år, fann Svenska Ishockeyförbundet för gott att krypa till korset och ta bort den omstridda paragrafen 6:1 i sina tävlingsbestämmelser. 

Hockeyettan-laget Boden som hävdat sin suveränitet, och vägrat medlemskap i ligaorganisationen Hockeyettan AB, kan idag utropa sig till segrare. 

1932 flyttade Stockholms Golfklubb till Kevinge gård i Danderyd och en bana som engelsmannen Harry Colt designat och golfklubben anlagt. På lördagen firar firar klubben 90 år på Kevinge med en bana restaurerad för 18 miljoner – och ser fram emot ett samarbete med Danderyds kommun när det gäller golf för unga med funktionsnedsättning, spontangolf för tjejer samt träningsmöjligheter vintertid för 13-20-åringar. 

Intresset för en aktiv semester på hemmaplan har hållit i sig  på SkiStars destinationer. Säsongen fortsätter hos fjällturismbolaget under sensommaren och hösten med evenemang, men dessutom dessutom investeras i fler nyheter redan till nästa sommar. De som frontar för en total satsning på totalt 622 miljonerär en rad idrottskändisar, som Nils van der Poel, Maria Pietilä Holmner, Sanna Kallur och Jenny Kallur Olsson samt Hans Olsson.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

IKEA säljer möbler till svenskar i allmänhet. Ja, till några andra också, för den delen.Men som sponsor till Sveriges största folkrörelse har koncernen aldrig gjort sig ett namn. 

Men plötslgt händer det!

IKEA:s Varuhus i Uppsala  hade öppet som vanligt. Men det fanns en markant skillnad. 1 400 orienterare rusade omkring i jakten på skärmar i nya påhittet ”O-Ringen Indoor”.

Dörrarna öppnades och orienterarna släpptes in!

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

En dag innan fotboll-EM startar har SVT fått klartecken. Expert-team under de kommande matcherna blir förre fotbollsdomaren Jonas Eriksson och  Tony Gustavsson, tidigare tränare. Men inte nog med det. De backas upp av SVT Sports Daniel Nannskog och tidigare landslagsspelarna Nilla Fischer, och Lisa Dahlkvist. Det ska uppenbarligen aldrig få bli tyst…

ishockeyspelare och nu senast bandyspelaren Simon Jansson.

De fullföljer kontrakt med ryska klubbar och i samtliga fall blir de avstängda från landslagsspel. De kände till premisserna, men valde pengarna i stället.