IOK:s nya regler öppnar för svenskt OS

Ett kraftigt utökat mångmiljardstöd, ett kostnadstak för budget samt en kortare och billigare budgivning. IOK presenterade igår stora nyheter kring ansökningsprocessen för vinterspelen 2026.
SOK:s ordförande Hans Vestberg. Foto: Henrik Montgomery / TT

– OS ska anpassa sig efter staden, det är inte staden som ska anpassa sig efter OS, säger SOK:s ordförande Hans Vestberg.

Kostnadstak

Nu växer hans och SOK:s förhoppningar.

– Agenda 2020 har inneburit en enorm förändring. Som när Dick Fosbury började hoppade höjd med ryggen mot ribban eller när Jan Boklöv vinklade ut backhoppningsskidorna till ett ”V”, säger Hans Vestberg, ordförande för Sverige Olympiska Kommitté (SOK).

Internationella Olympiska Kommittén (IOK) har via reformprogrammet Agenda 2020 sett till att processen för att söka OS och Paralympics 2026 inte ser ut som den brukar.

IOK vill se spel som ska vara hållbara både för stunden och för framtida generationer, det är grunden för de riktlinjer kring ansökningsprocessen som IOK presenterade i dag. Nyckelorden på engelska är ”reduce, reuse, recycle”, alltså fokus på återhållsamma projekt och återanvändning av de resurser som redan finns.

Höjt bidrag

För att säkerställa att OS och Paralympics blir en ekonomisk sund affär för en framtida arrangörsstad har IOK även höjt det bidrag som värdstaden får och dessutom infört ett kostnadstak på genomförandebudgeten.

– Värdet av IOK:s bidrag uppgår till minst 8,88 miljarder kronor. Det är sannolikt att summan ökar med ungefär en halv miljard kronor, säger Hans Vestberg.

Även om stödet skulle stanna på 8,88 miljarder är det miljarder i ökning jämfört med tidigare vinterspel och en ökning med ungefär en halv miljard kronor jämfört med den utredning som Stockholms stad presenterade i januari. Dessutom har IOK lagt in ett kostnadstak på 13 miljarder kronor för genomförande av spelen.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.