EM2020blir tidernas arrangemang

Handboll-VM är avslutat, men det är nästan på dagen bara ett år kvar till nästa höjdpunkt 

Via en mångmiljonbudget och ett helt nytt koncept ska EM genomföras med tre värdländer, 24 nationer, sex gruppspelsgrupper, två huvudrundor och en finalhelg i Tele2 Arena i Stockholm. Handbollsfans från hela världen förväntas komma.

Spelarna tackar för sig, VM visade att Sverige sim håller mot de bästa, men inte hela vägen fram. Intresset har varit mycket stort vilket inte minst antalet v-tittare har visat. Varje match har lockat runt en miljon tittare. Om ett år återkommer handbollslandslaget i ett mästerskap. EM ska arrangeras i tre länder i en form som aldrig har skett tidigare. En finalhelg ska arrangeras i Stockholm under tre dagar.

 

Den 9 januari 2020 blåser domaren igång första matchen i handbolls-EM och det största Europa mästerskapet i handbollshistorien. 

I april spelas de sista kvalificeringsmatcherna till EM, i juni avslutas EHF Euro Cup och slutligen den 28 juni sker lottningen för gruppspelsmatcherna i Wien.

Förhoppningsfulla arrangörer

”Dream. Win. Remember” är mottot för EM 2020 som har en prognos att bli slutsålt – så förhoppningsfulla är arrangörerna. EM ska bara bli en succé! 

 Förutsättningar för lottningen den 28 juni ser ut så här:

Varje värdland kan placera en nation i ett gruppspel på förhand.

Norge kommer att spela i Trondheim (grupp D), Sverige i Göteborg (grupp F) och Österrike i Wien (grupp B).

Om lottningen går vägen kommer Tyskland att spela i Trondheim (grupp C), Kroatien i Graz (grupp A) och Danmark i Malmö (grupp E).

Gruppspelet startar den 9 januari för grupp A (Graz) och grupp C (Trondheim).

Biljetter redan slutsålda

Eefter biljettsläppet den 24 oktober i höstas blev det omgående en rejäl skjuts i biljettförsäljningen och över 30,000 biljetter såldes inom de första dagarna. I Stockholm är alla hospitality-biljetter redan slutsålda och Sverige planeras nu att för att bygaa mer utrymme för fler besökare under finalhelgen.  

Just nu har nära 50,000 biljetter sålts och detta utan att lottningen av grupperna är gjord ännu.  

Säger Krister Bergström, VD, EM 2020 Sverige.

Det var vid Europeiska Handbollförbundetd kongress på Irland 2014 som det historisk beskutet tog att EM 2020skullee gemensamt arrangeras av  Sverige, Norge och Österrike.

Eget EM-bolag

- Efter ett otroligt intensivt jobb av alla inblandade  är vi nu tilldelade det första Europamästerskapet någonsin med 24 deltagande lag, och med Sverige i huvudrollen, sa Stefan Lövgren, ansvarig för kampanjarbetet med EM 2020, efter beslutet.

Ett svenskt bolag är skapat, Handbolls-EM 2020 Sverige AB, för turneringen. I bolaget ingår Krister Bergström (vd), Anders Nissen, Peter Gentzel, Elna Maria Viktoria Dalmalm, Katarina Bonde , Fredrik Rapp Christian Albinsson och Matilda Boson 

 - EM 2020 kommer bli ett historisk mästerskap i flera avseenden. Vi är övertygad om att när mästerskapet startar kommer arenorna i Göteborg och Malmö vara slutsålda då Sveriges spelar i Göteborg och Danmark i Malmö om de kvalificerar sig. Endast bron mellan Malmö och Köpenhamn skiljer de båda länderna åt och underlättar trafiken för alla danska supportrar."

 Bernd Rabenseifner, Generalsekreterare, Österrike Handbollförbund: “Handbolls-EM kommer inte bara få besök av världens bästa handbollsspelare utan också skapa ett sportevenemang i. 

 Kia Haftorn Otnes, Projektledare för EM 2020 i Norge: “År 2020 är det tio år sedan vi arrangerade ett handbollsmästerskap i Norge. Vi är väldigt exalterade över att äntligen få bjuda in världens bästa handbollsspelare igen! Trondheim är en stad full av sportälskare och vi kommer vi skajobba hårt för att åstadkomma maximala förberedelser. Dessutom har vi även äran att få vara värdland för damernas EM 2020 i december, så vi har mycket att se fram emot.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Nu börjar det bli trångt på läktarna runt centercourten vid Båstad tennisstadion. Räkna med nytt publikrekortd i sommar. Den ene världsstjärnan efter den andre har gett klartecken till att komma i sommar. Senast  sa världstvåan Jannik Sinner ja till Nordea Open.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.