IHF tvingades köpa sitt eget mästerskap

IHF,  det internationella hockeyförbundet, tvingades gräva djupt i bankvalvet, för att försäkra sig om Riga, Lettlands huvudstad, som ensam värd för kommande VM, 21 maj-6 juni.

Pågående pandemi,  med åtföljande publikrestriktioner, innebär att IIHF måste ersätta Latvian Ice Hockey Federation, för förlorade publikintäkter i mångmiljon-klassen.

Storslagna Arena A i Riga, med plats för 14 500 åskådare för . Den stod färdig lagom till ishockey-VM 2006. Arenan kostade nästan 300 miljoner att bygga.
Annons

Ett ”normalt” år är biljettförsäljning arrangörens stora, och egentligen, enda säkra inkomstkälla.

Övriga intäkter, inklusive samtliga mediala rättigheter samt sponsor  - och partner-avtal, landar hos Infront, ett globalt promotionsföretag med huvudägare i Kina-baserade bolaget Wanda.

Bolaget ägde VM

Promotionsföretaget  Infront har IIHF i ett järngrepp.  2019 förlängdes ett redan mångårigt avtal till 2033, och fler än en gång har frågor rests varför inte upphandlingen av rättigheter sker transparent och öppet. Misstankar om korruption och osunda vänskapsrelationer förknippas med IIHF:s ledande organ, council, och  Infront.

Det är mycket sannolikt att det lettiska förbundets prislapp för att överta mästerskapet från Belaus är i 50- miljonersklassen – det är nämligen vad en VM-arrangör hoppas kunna stoppa in i den egna verksamheten efter ett mästerskap.

Danmarks Ishockey Union kunde efter 2018 års mästerskap göra en vinst i den storleksordningen – baserat på utsålda arenor.

Efter tjeckiska biljätten Skodas, en av IIHF/Infronts viktigaste partners, klara avståndstagande mot Belaus, var det ett pressat IIHF som på måndagen kunde presenterade Riga som VM-värd. Senast och första gången Riga var värd var 2006, då Bengt Åke Gustafsson som svensk förbundskapten tog Tre Kronor till VM-guld.

Nu kommer VM att avgöras i en NHL-liknande ”bubbla”. Samtliga 16 lag ska bo på samma hotell beläget i anslutning till Arena Riga, huvudarena, och Olympic Sport Centre, en mindre anläggning. På 10 minuters avstånd är under uppbyggnad ett träningscenter, Daugava rink.

IIHF och det lettiska förbundet har initierat ett nära samarbete med landets smittskyddsorganisationer.  Om möjligt ska mästerskapet kunna öppnas upp för publik, under nuvarande omständigheter blir VM publikfritt.

Välkommet beslut

-Vi välkomnar att VM ska avgöras i Riga. Det är en stor fördel att ha samtliga lag på ett och samma ställe ett år som detta. Att Riga var det starkaste alternativet var helt i linje med vår uppfattning, sammanfattar Anders Larsson, ordförande i det svenska förbundet.

Riga var tidigare medarrangör till Minsk i Belarus men klargjorde tidigt att ett samarrangemang var omöjligt med tanke på den politiska utvecklingen i landet. 

VM har aldrig tidigare avgjorts så sent på säsongen, 21 maj – 6 juni, vilket öppnar upp för en stjärnspäckad turnering, med goda möjligheter för NHL-spelare att ansluta. Här finna många publikfavoriter att ringa in för förbundskapten Johan Garpenlöv, om inte om fanns, covid-19 och karantänsbestämmelser.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Riksidrottsförbundet drabbades i maj 2018 för olaga i ntrång i IT-systemet. Nu hävdar Säpo att  hackergruppen Fancy Bears på uppdrag av rysk underrättelsetjänst, GRU, låg bakom brottet, 

Är det en ny affärsidé, eller..?För att nyttja entréhallen vid Tegera arena som vaccinationscentral tar Leksands IF 3 000 kr per dag. Några mil bort väljer Smedjebackens kommun  att inte ta en krona i betalning för att att regionen ska kunna använda Barken Arena i samma syfte.

Smått fantastiska 3 000 personer  har redan anmält sig. Trots att över fyra månader återstår till start. Men redan nu har Salming Idre Fjällmaraton nått deltagartaket 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Rådgivnings- och revisionsföretaget EY blir ny huvudpartner till Svensk Innebandy. Det signerade avtalet sträcker sig över 2023 och innebär att EY blir huvudpartner för de svenska landslagen, de allsvenska serierna, SM-finalen samt officiell partner för Svenska Cupen. 

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Discovery värvar två före detta friidrottsstjärnor till rollerna som expertkommentatorer vid OS i Tokyo i sommar. Carolina Klüft och Michel Tornéus har skrivit på avtal och de ska jobba ihop med bl a programledaren Jonas Karlsson.

IFK Göteborg förstärker truppen med Marek Hamsik – en sensationell övergång och av många betraktad som allsvenskans fräckaste värvning genom tiderna.

 Denoch slovakiske storstjärnan kom till Göteborg på söndagen, undersöktes av läkare på måndagen då han också besökte Kamratgården och skrev sedan på ett sex månader långt kontrakt med IFK.