IHF tvingades köpa sitt eget mästerskap

IHF,  det internationella hockeyförbundet, tvingades gräva djupt i bankvalvet, för att försäkra sig om Riga, Lettlands huvudstad, som ensam värd för kommande VM, 21 maj-6 juni.

Pågående pandemi,  med åtföljande publikrestriktioner, innebär att IIHF måste ersätta Latvian Ice Hockey Federation, för förlorade publikintäkter i mångmiljon-klassen.

Storslagna Arena A i Riga, med plats för 14 500 åskådare för . Den stod färdig lagom till ishockey-VM 2006. Arenan kostade nästan 300 miljoner att bygga.

Ett ”normalt” år är biljettförsäljning arrangörens stora, och egentligen, enda säkra inkomstkälla.

Övriga intäkter, inklusive samtliga mediala rättigheter samt sponsor  - och partner-avtal, landar hos Infront, ett globalt promotionsföretag med huvudägare i Kina-baserade bolaget Wanda.

Bolaget ägde VM

Promotionsföretaget  Infront har IIHF i ett järngrepp.  2019 förlängdes ett redan mångårigt avtal till 2033, och fler än en gång har frågor rests varför inte upphandlingen av rättigheter sker transparent och öppet. Misstankar om korruption och osunda vänskapsrelationer förknippas med IIHF:s ledande organ, council, och  Infront.

Det är mycket sannolikt att det lettiska förbundets prislapp för att överta mästerskapet från Belaus är i 50- miljonersklassen – det är nämligen vad en VM-arrangör hoppas kunna stoppa in i den egna verksamheten efter ett mästerskap.

Danmarks Ishockey Union kunde efter 2018 års mästerskap göra en vinst i den storleksordningen – baserat på utsålda arenor.

Efter tjeckiska biljätten Skodas, en av IIHF/Infronts viktigaste partners, klara avståndstagande mot Belaus, var det ett pressat IIHF som på måndagen kunde presenterade Riga som VM-värd. Senast och första gången Riga var värd var 2006, då Bengt Åke Gustafsson som svensk förbundskapten tog Tre Kronor till VM-guld.

Nu kommer VM att avgöras i en NHL-liknande ”bubbla”. Samtliga 16 lag ska bo på samma hotell beläget i anslutning till Arena Riga, huvudarena, och Olympic Sport Centre, en mindre anläggning. På 10 minuters avstånd är under uppbyggnad ett träningscenter, Daugava rink.

IIHF och det lettiska förbundet har initierat ett nära samarbete med landets smittskyddsorganisationer.  Om möjligt ska mästerskapet kunna öppnas upp för publik, under nuvarande omständigheter blir VM publikfritt.

Välkommet beslut

-Vi välkomnar att VM ska avgöras i Riga. Det är en stor fördel att ha samtliga lag på ett och samma ställe ett år som detta. Att Riga var det starkaste alternativet var helt i linje med vår uppfattning, sammanfattar Anders Larsson, ordförande i det svenska förbundet.

Riga var tidigare medarrangör till Minsk i Belarus men klargjorde tidigt att ett samarrangemang var omöjligt med tanke på den politiska utvecklingen i landet. 

VM har aldrig tidigare avgjorts så sent på säsongen, 21 maj – 6 juni, vilket öppnar upp för en stjärnspäckad turnering, med goda möjligheter för NHL-spelare att ansluta. Här finna många publikfavoriter att ringa in för förbundskapten Johan Garpenlöv, om inte om fanns, covid-19 och karantänsbestämmelser.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Riksidrottsförbundet, RF, avvisar, regeringens förslag om en skärpning av den svenska spelmarknaden. Det var i somras som socialförsäkringsminister Ardalan Sherkarabi överraskade spelmarknaden med krav på så kallad ”särskild måttfullhet  vid marknadsföring”.

Regeringen vill strama åt och begränsa spelreklam och jämställa reklam för spel med reklam för alkohol och tobak. Därav kravet på särskild måttfullhet..

Djurgårdens supporterförening JO-anmäler polisen efter derbyt, r apporterar Fotbollskanalen

Utlösande var att flera poliser använde pepparspray mot bland annat Djurgården-supportrar vid söndagens allsvenska derby mot AIK.

Ena dagen förklarar fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson att det är omöjligt och att det inte är någon idé att söka EM för herrar 2028. Nästa dag deklarerar han att det är högt prioriterat att försöka få damernas EM 2025.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Mycket kreativitet krävs för att knyta upp sponsorer. Nu presenteras ett nytt och unikt upplägg med Sportbladet, Obos och Blocket som partners till Damallsvenskan.. Upplägget är att erbjuda fansen att för en dag flytta hem till två spelare!

Ett hockeykaos som saknar motstycke.

Örnsköldsviks HF vägrade i söndags att möta Bodens HF i Hockeyettan,  och inför onsdagens omgång signalerar Mörrum att de vägrar att spela mot Karlskrona.

 Bakgrunden är den uppslitande striden med ligaorganisationen och domen från Riksidrottsnämnden (RIN) där Ishockeyförbundet beordras att ändra i sina tävlingsbestämmelser, paragraf 6:1.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.