I stället straffades en kvinnlig domare

Ett antal män utnyttjade sina positioner inom ridsporten och hade sexuella relationer med minderåriga flickor. Under flera års tid var det olika personer som larmade om missförhållandena till förbundet men åtgärder mot männen uteblev. 

Händelserna började istället diskuteras på sociala medier och en kvinnlig dressyrdomare straffades – inte männen.  

Hon hade nämligen under alias skrivit på Flashback på ett sådant sätt om händelserna att ett antal personer som påstods ha begått övergreppen indirekt riskerade att bli identifierade

Domaren blev straffad och avstängd i 18 månader av ridsportförbundets juridiska utskott.

Hon var den som drabbades och hon hade heller ingen möjlighet att överklaga domen. Utskottet ville dessutom inte uppge på vilka bevekelsegrunder som straffets längd hade fastställts.

Protestlista med 3 000 namn

Beslutet från JU har upprört många inom svensk ridsport eftersom det rör frågor med anknytning till metoo-rörelsen där män inom ridsporten misstänks ha utnyttjat sin maktposition i förhållande till unga flickor.

En namninsamling med mer än 3 000 underskrifter skickades till Svenska Ridsportförbundet som en protest mot ärendets hantering och det utlöste handling.

Domaren fick också hjälp av den nybildade organisationen Safesport Sweden och deras advokat Stefan Alfvén att överklaga beslutet. Och via Riksidrottsnämnden, RIN, hävdes utskottets beslut.

Nämnas kan att jurister som engagerats i fallet konstaterade att Svenska Ridsportförbundets ärendehantering inte följer vad som anges i 14 kap i RF:s stadgar.

Inte behörig instans

JU var heller inte behörig instans att handlägga bestraffningsärendet och någon skriftlig anmälan om bestraffningsärende enligt 14:e kapitlet i RF:s stadgar har inte heller inkommit.

Svenska Ridsportförbundets ordförande Ulf Brömster uppger nu, med lärdom av RIN:s beslut, att Ridsportförbundet skall ta ärendet via Disciplinnämnden istället. 

Juristerna som engagerats i frågan ställer sig dock frågande till detta eftersom preskriptionstiden inom idrotten är två månader och det nu förlöpt så lång tid att ärendet är preskriberat vilket gör att en eventuell anmälan kommer att avslås samma dag som den lämnas in.

Beskedet från Ridsportförbundet har dock rört upp ytterligare känslor inom ridsportrörelsen eftersom många anser att förbundet borde lägga resurser på att komma åt förövarna istället för dem som talar om övergreppen.

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

Politikerna i Motala torde vara nöjda. I fortsättningen slipper de tjatat om att bygga bandyhall.  De styrande har nämligen lyckats krossa elitklubben. IFK Motala ger upp platsen i Elitserien och entusiasmen i klubben försvinner. Likvideringen pågår, spelare och lämnar klubben och entusiasmen allmänt i IFK är på lägsta nivå 

SOK:s ordförande, Hans von Uthman har bestämda åsikter om framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.