Ett år kvar till skandal- VM

Idag 18 december är det exakt ett år till finalen i fotbolls-VM i Qatar ska spelas.

Samtidigt framkommer nya skandalösa fakta om hur Qatars beslutsfattare utnyttjar gästarbetare. Nu agerar Internationella byggfacket BWI och dessutom  agerarFIFPRO, spelarfacket för professionella fotbollsspelare och uppmärksammar missförhållandena med ett gemensamt uttalande. Men FIFA törs inte agera.

Johan Lindholm, förbundsordförande vid Byggnads och BWI Europa, är på plats i Qatar och agerar mot Qatars behandling av tusentals gästarbetare.

Byggnads ordförande Johan Lindholm är ordförande i BWI Europa och har gjort flera resor till Qatar sedan landet tilldelades mästerskapet:

– Fotbolls-VM i Qatar skulle kunna bli hågkommet som det som på riktigt förändrade villkoren för miljoner migrantarbetare. Men där är FIFA fortfarande alldeles för flata.  

"FIFA förhindrar"

- För att tala klarspråk så förhindrar de vårt arbete snarare än hjälper till. Min uppmaning är enkel: Alla som älskar fotboll och respekterar mänskliga rättigheter måste fortsätta att sätta press och göra sina röster hörda. Det är bara så vi kan få resultat.

Byggnads och BWI:s har presenterat sina krav på Qatar:

• Ett migrantarbetarcenter ska inrättas i landet. Centret ska kunna ge stöd och legalrådgivning till migrantarbetare i landet och skapa en infrastruktur som ger långsiktig förbättring även efter att sista matchen är avblåst.

• Ratificera de FN-konventioner som ger arbetare rätt att organisera sig i fackförbund (något som är förbjudet idag) och skyddar deras rätt till kollektivavtal.

• Värna demokratiska friheter som press- och yttrandefrihet samt HBTQ-personers rättigheter.

Myndigheterna i Qatar uppvaktas ideligen av omvärlden angående de slavliknande villkoren för gästarbetare och deklarerar då att det ska bli ett annat beteende. Men lögnerna avlöser varandra.

Abdullah Ibhais, den hungerstrejkande tidigare medarbetaren vid arrangörsorganisationen för M i Qatar, dömdes tidigare i veckan till till tre års fängelse efter en summarisk rättegång. 

Rättegång på beställning

Rättegången pågick i mindre än en minut.  Närvarande, faktiskt, i rättssalen i Doha var den nederländske journalisten Olaf Koen.

– Mannen dömdes med en mening: Tre års fängelse. Klart. Det är otroligt. Domaren ansträngde sig inte för att fördjupa sig i detaljerna, rapprterade Koen.

Den jordanske medborgaren Abdullah Ibhais hade överklagat den femåriga fängelsedom han dömdes till tidigare i år. Den tidigare medarbetaren vid Qatar-VM:s organisationskommitté anklagades för att ha ”misskött statliga medel”, men menar att han tvingats skriva under den bekännelse som han tog tillbaka under den inledande rättegången.

Ibhais som arbetade med pr och kommunikation, straffades för att ha slagit larm om att demonstrerande migrantarbetare som varit med och byggt VM-arenorna för att de inte hade fått sin lön. 

Ibhais var inte närvarande vid rättegången i onsdags, där hans straff kortades med två år. Han har protesterat mot gripandet och hungerstrejkat i en månad. Hans familj uppger att han har han förlorat 20 kilo och är mycket svag. 

Familjen håller Internationella fotbollförbundet, Fifa, ansvarigt för hans lidande.

”Det är Fifas ansvar att skydda visselblåsare och säkra rättvisa för VM-anställda, särskilt när det gäller anställda som straffas för att de avslöjar brott mot mänskliga rättigheter som ägt rum under förberedelserna för VM”, skriver familjen i ett uttalande.

I väntan på att hans överklagan skulle behandlas sa Ibhais ja till en intervju med det norska tv-bolaget NRK. Men samma dag intervjun skulle genomföras greps han och sattes i fängelse. Senare greps även de två NRK-journalisterna Halvor Ekeland och Lokman Ghorbani av polis i Qatar och frihetsberövades i över ett dygn.

Nu ökar kraven på att fotbollens makthavare ska engagera sig i hans fall och använda klarspråk. Även flera människorättsorganisationer, däribland Human Rights Watch, kritiserar Fifa öppet för att inte tillräckligt visa engagemang i fallet Abdullah Ibhais. 

Men Internationella byggfacket BWI och spelarfacket FIFPRO, med svensken Johan Lindholm  i spetsen, agerar på plats i Doha- BWI försöker organiserar ett stort antal migrantarbetare.

 

 

 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

En jättenyhet – som försvann! På tisdagen gick RF-ordföranden Björn Eriksson ut med beskedet att svensk idrott får 500 nya miljoner i återstartstöd.

Ett avslöjande med betydelsefulla och nya konsekvenser. Nämligen en historisk satsning, där också SOK utgör en del av en efterlängtad ökning av resurser.

Äntligen ska det bli stil och ordning på den annorlunda och vackra idrottsplatsen Ruddalen i sydvästra Göteborg. En stor idrottsplats som förtjänar riktig profilering. Här har det arrangerats VM såväl på skridsko och i bandy och ambitionen var hög en gång ett brett utbud och möjligheter för många idrotter på bergknallarna ovanför Frölunda Torg.

MotionsSverige är i gång igen. Med värmen kom löparna  och det kan inte manifesteras bättre än en återkomst för Göteborgsvarvet, Sveriges enskilt största motionsevenemang. På lördagen springer över 44 000 löpare från drygt 60 nationer  och281 kommuner och de här löparna berikar Göteborg med åtskilliga miljoner, bådearrangörer och näringslivet gynnas

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Daniel Ek ville först köpa Arsenal och presenterade ett bud för de amerikanska ägarna, familjen Kroenke,  som emellertid inte var intresserade av en försäljning. Kanske lika bra det för i dag är Daniel i stället huvudsponsor för FC Barcelona och med sitt miljardföretag, Spotif namnger han den så välkända arenan,NouCamp. På onsdagen träffades parterna och undertecknade kontraktet som sträcker sig över tre fotbollssäsonger, t o m våren 2024, och ska var värt 2,9 miljarder kronor.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Internationella fotbollsförbundet Fifa lanserar en egen strömningstjänst, Fifa+. Det är ett jättepaket som slår alla rekord.

I kampen om intresset för damfotboll via streamade matcher spjärnar nu Fifa emot. Och gör det rejält.  Som motvikt till Netflix och Amazon Prime upprättar Fifa med en egen tjänst, vid namn Fifa+.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.