OS-15 medaljer är SOK:s mål

De 24:e olympiska vinterspelen står för dörren, kostnaden för SOK, Sveriges Olympiska Kommitté, uppgår till 85 miljoner kronor fördelat på 116 aktiva samt 148 ledare/tekniker. Truppen är rekordstor och medaljmålen är också höga.

Verksamhetschefen Peter Reinebos målsättning är tydlig, minst 15 medaljer, det skulle innebära samma medaljrusch som OS i Sotji 2014 .

Det putsas och fejas överallt i Peking, Stan ska visas upp i sinallra västa glans

-Vi har en offensiv målsättning, och vi siktar på medaljrekord, det vill säga bättre än Sotji. I vår kalkyl har vi  30 toppositioner, där en aktiv varit på pallen. Med ett utfall på höga 50 procent innebär det 15 medaljer, men även ett utfall på 40 procent är mycket bra, sammanfattar Peter Reinebo.

Enligt statistik från världsledande företaget Gracenote kommer blågult att bärga 21 medaljer, varav sju guld, sju silver och sju brons. Skidor och skidskytte står för två tredje delar av de svenska medaljhoppen.

Tror t o m på 21 medaljer!

-Skulle vi nå 20 medaljer baserat på 30 toppositioner är det ett orealistiskt mål. Det är förstås inte omöjligt men Gracenote har andra beräkningsgrunder. Jag är mer bekväm med vår kalkyl, betonar Peter Reinebo.

Sist in i den svenska truppen var Elliot Baralo, skicross uttagen via framtidskriteriet samt Charlotta Säfvenberg, alpint, med en 11:e plats i slalom i Schladming som bästa resultat.

Räknat på 85 miljoner kronor har varje svensk medalj ett värde på cirka 730 000 kronor. 

För Tre Kronor och Damkronorna har öppnats möjlighet att ha sex reserver på plats, boende i ett pandemisäkert hotell utanför OS-byn, efter överenskommelse mellan IIHF, det internationella hockeyförbundet och IOK. 

SOK har en mängd partners varav tre klassas som huvudpartners, dessa är Svenska Spel, det senaste avtalet  tecknades 2019,  biltillverkaren Toyota samt Uniqlo, officiell klädleverantör, nuvarande avtal löper ut 2024.

Många företag sponsrar

18 så kallade team partners bildar ett paraply av företag med hemvist i det svenska näringslivet, både branschjättar och mindre familjeföretag. Här återfinns exempelvis Nordea, ett samarbete  som inleddes redan 1988, familjeföretaget Hestra är, leverantör av handskar, Postkodlotteriet samt Vinges, juridisk byrå, rättighets och avtalsfrågor.

Ordförande i SOK är Mats Årjes, 55 år tidigare ordförande i Svenska Skidförbundet och vd. på Skistar. Han var också kampanjgeneral för Stockholms misslyckade OS-ansökan för spelen 2026, där värdskapet landade i Italien, Cortina/Milano.

Han anklagades då för att sitta på två stolar, SOK:s och Skistars, som gärna såg vinterspel i svenska backar. En av två ordföranden i SOK är Ishockeyförbundets Anders Larsson, omstridd för ishockeyns ovilja att följa beslut fattade av Riksidrottsnämnden.

Generalsekreterare i SOK är Gunilla Lindberg, tillika IOK-ledamot. I  en uppmärksammad intervju med radiosportens Bengt Skött i oktober 2021 försvarade hon Kinas värdskap.

-Man vinner ingenting på att hålla exempelvis Kina isolerat, snarare tvärtom, förklarade Gunilla, som också pekade på nyckelord som fred, förståelse och att bygga broar.

Hon har med all sannolikhet inte läst journalisten Sverker Lindströms bok  ”Det stora sveket, den olympiska rörelsen i diktaturens tjänst”.

En skakande berättelse om förtryck, tvångsarbetsläger och en stat med  total avsaknad av  humanitärt ansvar. Boken skildrar Kina inför sommarspelen 2008, det sorgliga är  Gunillas broar aldrig byggdes.

Bor i tre OS-byar

Tvärtom, grundfrågan är densamma som 2008. Kan vi acceptera att OS ännu en gång kommer att utnyttjas för att legitimera brott mot oliktänkande och mänskliga rättigheter?

Den svenska OS-truppen kommer att förläggas i tre OS-byar, i Peking för ishockey, curling, skridsko, konståkning samt big air för  snowboard och freeski.

I Yanqing för alpint och rodel samt i Zhangjiakou för längdskidor, skidskytte, backhoppning, skicross, puckelpist samt slopestyle för snowboard och freeski.

Den officiella invigningen äger rum den 4 februari, spelen avslutas den 20:e.  Tävlingarna  tjuvstartar den 2 februari med mixed dubbel, lag Oskar Eriksson/Almida de Val  mot Storbritannien.

 Damkronorna spelar sin första match redan den 3 februari,  kl. 9,40 svensk tid mot Japan.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.