OS-15 medaljer är SOK:s mål

De 24:e olympiska vinterspelen står för dörren, kostnaden för SOK, Sveriges Olympiska Kommitté, uppgår till 85 miljoner kronor fördelat på 116 aktiva samt 148 ledare/tekniker. Truppen är rekordstor och medaljmålen är också höga.

Verksamhetschefen Peter Reinebos målsättning är tydlig, minst 15 medaljer, det skulle innebära samma medaljrusch som OS i Sotji 2014 .

Det putsas och fejas överallt i Peking, Stan ska visas upp i sinallra västa glans

-Vi har en offensiv målsättning, och vi siktar på medaljrekord, det vill säga bättre än Sotji. I vår kalkyl har vi  30 toppositioner, där en aktiv varit på pallen. Med ett utfall på höga 50 procent innebär det 15 medaljer, men även ett utfall på 40 procent är mycket bra, sammanfattar Peter Reinebo.

Enligt statistik från världsledande företaget Gracenote kommer blågult att bärga 21 medaljer, varav sju guld, sju silver och sju brons. Skidor och skidskytte står för två tredje delar av de svenska medaljhoppen.

Tror t o m på 21 medaljer!

-Skulle vi nå 20 medaljer baserat på 30 toppositioner är det ett orealistiskt mål. Det är förstås inte omöjligt men Gracenote har andra beräkningsgrunder. Jag är mer bekväm med vår kalkyl, betonar Peter Reinebo.

Sist in i den svenska truppen var Elliot Baralo, skicross uttagen via framtidskriteriet samt Charlotta Säfvenberg, alpint, med en 11:e plats i slalom i Schladming som bästa resultat.

Räknat på 85 miljoner kronor har varje svensk medalj ett värde på cirka 730 000 kronor. 

För Tre Kronor och Damkronorna har öppnats möjlighet att ha sex reserver på plats, boende i ett pandemisäkert hotell utanför OS-byn, efter överenskommelse mellan IIHF, det internationella hockeyförbundet och IOK. 

SOK har en mängd partners varav tre klassas som huvudpartners, dessa är Svenska Spel, det senaste avtalet  tecknades 2019,  biltillverkaren Toyota samt Uniqlo, officiell klädleverantör, nuvarande avtal löper ut 2024.

Många företag sponsrar

18 så kallade team partners bildar ett paraply av företag med hemvist i det svenska näringslivet, både branschjättar och mindre familjeföretag. Här återfinns exempelvis Nordea, ett samarbete  som inleddes redan 1988, familjeföretaget Hestra är, leverantör av handskar, Postkodlotteriet samt Vinges, juridisk byrå, rättighets och avtalsfrågor.

Ordförande i SOK är Mats Årjes, 55 år tidigare ordförande i Svenska Skidförbundet och vd. på Skistar. Han var också kampanjgeneral för Stockholms misslyckade OS-ansökan för spelen 2026, där värdskapet landade i Italien, Cortina/Milano.

Han anklagades då för att sitta på två stolar, SOK:s och Skistars, som gärna såg vinterspel i svenska backar. En av två ordföranden i SOK är Ishockeyförbundets Anders Larsson, omstridd för ishockeyns ovilja att följa beslut fattade av Riksidrottsnämnden.

Generalsekreterare i SOK är Gunilla Lindberg, tillika IOK-ledamot. I  en uppmärksammad intervju med radiosportens Bengt Skött i oktober 2021 försvarade hon Kinas värdskap.

-Man vinner ingenting på att hålla exempelvis Kina isolerat, snarare tvärtom, förklarade Gunilla, som också pekade på nyckelord som fred, förståelse och att bygga broar.

Hon har med all sannolikhet inte läst journalisten Sverker Lindströms bok  ”Det stora sveket, den olympiska rörelsen i diktaturens tjänst”.

En skakande berättelse om förtryck, tvångsarbetsläger och en stat med  total avsaknad av  humanitärt ansvar. Boken skildrar Kina inför sommarspelen 2008, det sorgliga är  Gunillas broar aldrig byggdes.

Bor i tre OS-byar

Tvärtom, grundfrågan är densamma som 2008. Kan vi acceptera att OS ännu en gång kommer att utnyttjas för att legitimera brott mot oliktänkande och mänskliga rättigheter?

Den svenska OS-truppen kommer att förläggas i tre OS-byar, i Peking för ishockey, curling, skridsko, konståkning samt big air för  snowboard och freeski.

I Yanqing för alpint och rodel samt i Zhangjiakou för längdskidor, skidskytte, backhoppning, skicross, puckelpist samt slopestyle för snowboard och freeski.

Den officiella invigningen äger rum den 4 februari, spelen avslutas den 20:e.  Tävlingarna  tjuvstartar den 2 februari med mixed dubbel, lag Oskar Eriksson/Almida de Val  mot Storbritannien.

 Damkronorna spelar sin första match redan den 3 februari,  kl. 9,40 svensk tid mot Japan.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Dagens hjältar i idrotten är ishockeylaget Björklöven! När fotbollens damallsvenska Umeå IK har jätteproblem och känner oro inför framtiden kommer hjälpen från hockeygänget, grannarna i Umeå! Hockeyn stöttar fotbollen med pengar.

"Det är viktigt för Umeås utveckling att vi har elitidrott", betonar Björklövens vd , Anders Blomberg.

Inom idrottsrörelsen växer oron för de dramatiska konsekvenser som högre elpriser riskerar få för idrottsföreningarna. Lugnande besked om elstöd för föreningar måste komma nu.

Den 17 november 2022 firar Svenska ishockeyförbundet 100 år med Tidernas Hockeygala i Avicii Arena. Galan direktsänds i SVT 1 med start kl 20.00. Under kvällen ska svensk ishockeys historia uppmärksammas och hyllas. Flera tunga priser ska delas ut, i synnerhet Tidernas Ögonblick där svenska folket utgör jury.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Fotbollsklubben Häcken kan inte klaga på tillvaron. Sådan kraftig medvind som klubben har.  Senast - trogna partnern, Stadium, tar klivet upp och blir premiumpartner till klubben. Fram till 2025 ligger fokuset på det gemensamma hållbarhetsarbetet för en minskad ojämlikhet och en god hälsa för fler ungdomar – så väl fysiskt som psykiskt. 

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

Han började som sportreferent hemma i Kalmar på 80-talet. Idag är han mångmiljonär och en av de främsta innovatörerna i Europa för sändning av sport i TV. Och han ger sig inte. Han ser nya affärsmöjligheter ideligen. 

Jonas Persson är en auktoritet på TV-marknaden sedan han 1994 grundade IEC in Sports som växte till en verksamhet med tv-rättigheter över hela världen.  

Nu expanderar båda hans nya bolag, Commercial Sports Media och Sportway . 

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.