OS-15 medaljer är SOK:s mål

De 24:e olympiska vinterspelen står för dörren, kostnaden för SOK, Sveriges Olympiska Kommitté, uppgår till 85 miljoner kronor fördelat på 116 aktiva samt 148 ledare/tekniker. Truppen är rekordstor och medaljmålen är också höga.

Verksamhetschefen Peter Reinebos målsättning är tydlig, minst 15 medaljer, det skulle innebära samma medaljrusch som OS i Sotji 2014 .

Det putsas och fejas överallt i Peking, Stan ska visas upp i sinallra västa glans

-Vi har en offensiv målsättning, och vi siktar på medaljrekord, det vill säga bättre än Sotji. I vår kalkyl har vi  30 toppositioner, där en aktiv varit på pallen. Med ett utfall på höga 50 procent innebär det 15 medaljer, men även ett utfall på 40 procent är mycket bra, sammanfattar Peter Reinebo.

Enligt statistik från världsledande företaget Gracenote kommer blågult att bärga 21 medaljer, varav sju guld, sju silver och sju brons. Skidor och skidskytte står för två tredje delar av de svenska medaljhoppen.

Tror t o m på 21 medaljer!

-Skulle vi nå 20 medaljer baserat på 30 toppositioner är det ett orealistiskt mål. Det är förstås inte omöjligt men Gracenote har andra beräkningsgrunder. Jag är mer bekväm med vår kalkyl, betonar Peter Reinebo.

Sist in i den svenska truppen var Elliot Baralo, skicross uttagen via framtidskriteriet samt Charlotta Säfvenberg, alpint, med en 11:e plats i slalom i Schladming som bästa resultat.

Räknat på 85 miljoner kronor har varje svensk medalj ett värde på cirka 730 000 kronor. 

För Tre Kronor och Damkronorna har öppnats möjlighet att ha sex reserver på plats, boende i ett pandemisäkert hotell utanför OS-byn, efter överenskommelse mellan IIHF, det internationella hockeyförbundet och IOK. 

SOK har en mängd partners varav tre klassas som huvudpartners, dessa är Svenska Spel, det senaste avtalet  tecknades 2019,  biltillverkaren Toyota samt Uniqlo, officiell klädleverantör, nuvarande avtal löper ut 2024.

Många företag sponsrar

18 så kallade team partners bildar ett paraply av företag med hemvist i det svenska näringslivet, både branschjättar och mindre familjeföretag. Här återfinns exempelvis Nordea, ett samarbete  som inleddes redan 1988, familjeföretaget Hestra är, leverantör av handskar, Postkodlotteriet samt Vinges, juridisk byrå, rättighets och avtalsfrågor.

Ordförande i SOK är Mats Årjes, 55 år tidigare ordförande i Svenska Skidförbundet och vd. på Skistar. Han var också kampanjgeneral för Stockholms misslyckade OS-ansökan för spelen 2026, där värdskapet landade i Italien, Cortina/Milano.

Han anklagades då för att sitta på två stolar, SOK:s och Skistars, som gärna såg vinterspel i svenska backar. En av två ordföranden i SOK är Ishockeyförbundets Anders Larsson, omstridd för ishockeyns ovilja att följa beslut fattade av Riksidrottsnämnden.

Generalsekreterare i SOK är Gunilla Lindberg, tillika IOK-ledamot. I  en uppmärksammad intervju med radiosportens Bengt Skött i oktober 2021 försvarade hon Kinas värdskap.

-Man vinner ingenting på att hålla exempelvis Kina isolerat, snarare tvärtom, förklarade Gunilla, som också pekade på nyckelord som fred, förståelse och att bygga broar.

Hon har med all sannolikhet inte läst journalisten Sverker Lindströms bok  ”Det stora sveket, den olympiska rörelsen i diktaturens tjänst”.

En skakande berättelse om förtryck, tvångsarbetsläger och en stat med  total avsaknad av  humanitärt ansvar. Boken skildrar Kina inför sommarspelen 2008, det sorgliga är  Gunillas broar aldrig byggdes.

Bor i tre OS-byar

Tvärtom, grundfrågan är densamma som 2008. Kan vi acceptera att OS ännu en gång kommer att utnyttjas för att legitimera brott mot oliktänkande och mänskliga rättigheter?

Den svenska OS-truppen kommer att förläggas i tre OS-byar, i Peking för ishockey, curling, skridsko, konståkning samt big air för  snowboard och freeski.

I Yanqing för alpint och rodel samt i Zhangjiakou för längdskidor, skidskytte, backhoppning, skicross, puckelpist samt slopestyle för snowboard och freeski.

Den officiella invigningen äger rum den 4 februari, spelen avslutas den 20:e.  Tävlingarna  tjuvstartar den 2 februari med mixed dubbel, lag Oskar Eriksson/Almida de Val  mot Storbritannien.

 Damkronorna spelar sin första match redan den 3 februari,  kl. 9,40 svensk tid mot Japan.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

En jättenyhet – som försvann! På tisdagen gick RF-ordföranden Björn Eriksson ut med beskedet att svensk idrott får 500 nya miljoner i återstartstöd.

Ett avslöjande med betydelsefulla och nya konsekvenser. Nämligen en historisk satsning, där också SOK utgör en del av en efterlängtad ökning av resurser.

Äntligen ska det bli stil och ordning på den annorlunda och vackra idrottsplatsen Ruddalen i sydvästra Göteborg. En stor idrottsplats som förtjänar riktig profilering. Här har det arrangerats VM såväl på skridsko och i bandy och ambitionen var hög en gång ett brett utbud och möjligheter för många idrotter på bergknallarna ovanför Frölunda Torg.

Allt talar för att Falun får arrangera VM 2027. Det kan få till följd att Vasaloppet 2027 avgörs först den 14 mars, vilket skulle vara det näst senaste tävlingsdatumet genom tiderna:

— Om det är så att vi behöver flytta Vasaloppet tidsmässigt måste fatta vårt beslut i väldigt god tid, säger Vasaloppets vd Johan Eriksson.

Det kan bli en andra gåg som skidspåren i dalaskogarna kolliderar. VM i Falun och Vasaloppet i Mora,

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Daniel Ek ville först köpa Arsenal och presenterade ett bud för de amerikanska ägarna, familjen Kroenke,  som emellertid inte var intresserade av en försäljning. Kanske lika bra det för i dag är Daniel i stället huvudsponsor för FC Barcelona och med sitt miljardföretag, Spotif namnger han den så välkända arenan,NouCamp. På onsdagen träffades parterna och undertecknade kontraktet som sträcker sig över tre fotbollssäsonger, t o m våren 2024, och ska var värt 2,9 miljarder kronor.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Internationella fotbollsförbundet Fifa lanserar en egen strömningstjänst, Fifa+. Det är ett jättepaket som slår alla rekord.

I kampen om intresset för damfotboll via streamade matcher spjärnar nu Fifa emot. Och gör det rejält.  Som motvikt till Netflix och Amazon Prime upprättar Fifa med en egen tjänst, vid namn Fifa+.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.