De oumbärliga i huvudrollerna

Värme, beundran och en afton att minnas. Årets Eldsjäls galakväll är genomförd. 

– En helt fantastisk tillställning och ett fint minne för livet, säger en av de inbjudna gästerna, handbollsprofilen och EM-hjälten Andreas Palicka. 

För sitt mod och ställningstagande belönades Erik Granqvist med Årets Specialpris 2022, en utmärkelse som Folkspel/Årets Eldsjäl står bakom tillsammans med Expressen. "Det är en enorm ära och rör mig till tårar att ta emot Årets Specialpris. Jag hoppas också att det bidrar till att vi tillsammans kan skapa en säker och trygg miljö i den så underbara idrotten, Sa Erik.

Anrika Cirkus på Djurgården i Stockholm var smakfullt smyckad denna vackra vårdag i huvudstaden. En efter en anlände gästerna till en afton som saknats, för årets viktigaste galakväll. Som under två år med pandemi inte varit sig lik, till ett evenemang ideella Folkspel är oerhört stolt över.

Profiler kom till galan

Nu, 16 mars 2022, var det åter dags att hylla eldsjälar som de förtjänar, att på plats beundra de ideella krafter som gör vårt föreningsliv möjligt.

En efter en droppade profilerna in till det mingel som var inledningen till något riktigt fint.

Där kom Björn Eriksson, ordförande i Riksidrottsförbundet, diskushjältarna Daniel Ståhl och Simon Petersson.

Precis som simhoppsprofilen Anna Lindberg, Inger Ljung Olsson, från Go´kväll, tiokamperskan Bianca Salming och författaren Frida Boisen.

Erik fick specialpris

Där fanns 89-årige jazzvirtousen Ronnie Gardiner, som representerade Strokeförbundet.

Där fanns självklart alla finalister i Årets Eldsjäl 2022, precis som vinnaren av Årets Stora Specialpris, Erik Granqvist.

Där fanns många, många fler.

Eldsjäl 2.0 presenterat

Vid ett av borden stiligt uppklädda deltagare i utbildningsprogrammet Eldsjäl 2.0, ett samarbete mellan Folkspel och Riksidrottsförbundet – som i samband med galan hade sin examen efter ett år fyllt av såväl förväntan som förkovran.

Från scenen ledde Clara Henry för andra året i följd gästerna på sitt karaktäristiska och härligt avslappnande vis. 

För artisteriet stod två folkkära proffs. Klara Hammarström och Martin Stenmarck. 

Torkade tårarna

Gemensamt för alla var att de tillägnade kvällen våra eldsjälar.

– Det var första gången jag var med. Hela tillställningen präglades verkligen av känslan att hylla alla ideella ledare, höra vad de utvalda finalisterna bidragit med. Det samt motiveringar till olika vinnare fick mig att torka tårar fler gånger, säger handbollsprofilen Johanna Ahlm.

Några av dem kom då vinnaren av Årets Specialpris, Erik Granqvist, berättade om hur han utsattes för övergrepp i omklädningskultur som ung, en utsatthet han berättade om 30 år senare i syfte att ingen ska behöva uppleva något liknande.

– Oerhört starkt och gripande, säger Erica Johansson, en av många stjärnor med sitt ursprung i det svenska föreningslivet. 

Dock inga större vardagshjältar än de som skapat och skapar förutsättningar för främst barn och ungdomar. 

De som oftast sliter i det tysta och som sällan har någon egen vinning i sitt engagemang. De som vi vackert och med största respekt benämner som eldsjälar. 

Passion och ansvar

De som med passion och ansvarstagande är med och ser till att vårt unika föreningsliv fungerar. 

Varje dag. Året runt. 

Årets Eldsjäls Galakväll är deras afton. Årets Eldsjäls Galakväll handlar om att de ska få skina och beundras. 

Årets Eldsjäls Galakväll är till för dem och anledningen till att vi alla var där. 

Och tog del av kvällens avslutande huvudnummer, som bestod av att Årets Eldsjäl alla kategorier presenterades. Prisutdelare var Idrottsminister Anders Ygeman, som i sitt anförande sa, apropå hur föreningslivet ska återhämta sig efter en långvarig pandemi där alltför många medlemmar lämnat.

–  Genom att börja idrotta igen. Ta tillbaka ledare, ta tillbaka barn. Sverige vore inte samma land utan alla ideella insatser. Det ser vi inte minst när vi har krig i Ukraina och människor flyr och ser fantastiska insatser vid gränspasseringar, i föreningar runt om i Sverige.

Vår Idrottsminister läste sedan upp motiveringen för Årets Eldsjäl 2022, pris och prestige som gick till Felix Brink, en helt enastående och outtröttlig brottningsledare i Varberg.

Sedan kamerorna slocknat bjöd BingoLottos programledare, Stefan Odelberg, in till en brottningsmatch med en nybliven vinnare.

Hur det gick? 

Kolla söndagens omgång av BingoLotto.

Årets vinnare

Alla vinnare Årets Eldsjäl 2022:

Årets Eldsjäl alla kategorier: Felix Brink.

Årets Eldsjäl Ledare: Felix Brink.

Årets Eldsjäl Inkludering: Charlotta Volkert.

Årets Eldsjäl Hälsa: Ante Andersson.

Årets Idrottsförening: Bodens BK.

Årets Specialpris: Erik Granqvist.

 

 

 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Det är en synnerligen märklig situation som råder på Svenska Fotbollförbundet. Avgående generalsekreteraren, Håkan Sjöstrand, förhandlar med förbundskaptenen, Janne Andersson om dennes framtid som redan framstår som synnerligen osäker.

Två tidigare oumbärliga krafter kan efter nyår faktiskt vara arbetslösa... 

En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i  Arvika. 

Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.

Eslövs IK blev av med 285 000 kr när en bedragare lurade till sig pengar efter att ha kommit över ett bank-id.En brottsutredning pågår kring bedrägeriet där föreningens ungdomsverksamhet förlorade nästan hela kassan. Kvar blev bara endast 30 000 kronor.

– Det innebar att det skulle bli svårt för våra flick- och damlag att delta i cuper och ungdoms-SM. Det är dyrt att åka på bortamatcher med ett helt lag. Det är inte alltid föräldrarna har möjlighet att gå in och bidra till kostnaderna , sa ordförande Lisbeth Larsson.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen