De oumbärliga i huvudrollerna

Värme, beundran och en afton att minnas. Årets Eldsjäls galakväll är genomförd. 

– En helt fantastisk tillställning och ett fint minne för livet, säger en av de inbjudna gästerna, handbollsprofilen och EM-hjälten Andreas Palicka. 

För sitt mod och ställningstagande belönades Erik Granqvist med Årets Specialpris 2022, en utmärkelse som Folkspel/Årets Eldsjäl står bakom tillsammans med Expressen. "Det är en enorm ära och rör mig till tårar att ta emot Årets Specialpris. Jag hoppas också att det bidrar till att vi tillsammans kan skapa en säker och trygg miljö i den så underbara idrotten, Sa Erik.

Anrika Cirkus på Djurgården i Stockholm var smakfullt smyckad denna vackra vårdag i huvudstaden. En efter en anlände gästerna till en afton som saknats, för årets viktigaste galakväll. Som under två år med pandemi inte varit sig lik, till ett evenemang ideella Folkspel är oerhört stolt över.

Profiler kom till galan

Nu, 16 mars 2022, var det åter dags att hylla eldsjälar som de förtjänar, att på plats beundra de ideella krafter som gör vårt föreningsliv möjligt.

En efter en droppade profilerna in till det mingel som var inledningen till något riktigt fint.

Där kom Björn Eriksson, ordförande i Riksidrottsförbundet, diskushjältarna Daniel Ståhl och Simon Petersson.

Precis som simhoppsprofilen Anna Lindberg, Inger Ljung Olsson, från Go´kväll, tiokamperskan Bianca Salming och författaren Frida Boisen.

Erik fick specialpris

Där fanns 89-årige jazzvirtousen Ronnie Gardiner, som representerade Strokeförbundet.

Där fanns självklart alla finalister i Årets Eldsjäl 2022, precis som vinnaren av Årets Stora Specialpris, Erik Granqvist.

Där fanns många, många fler.

Eldsjäl 2.0 presenterat

Vid ett av borden stiligt uppklädda deltagare i utbildningsprogrammet Eldsjäl 2.0, ett samarbete mellan Folkspel och Riksidrottsförbundet – som i samband med galan hade sin examen efter ett år fyllt av såväl förväntan som förkovran.

Från scenen ledde Clara Henry för andra året i följd gästerna på sitt karaktäristiska och härligt avslappnande vis. 

För artisteriet stod två folkkära proffs. Klara Hammarström och Martin Stenmarck. 

Torkade tårarna

Gemensamt för alla var att de tillägnade kvällen våra eldsjälar.

– Det var första gången jag var med. Hela tillställningen präglades verkligen av känslan att hylla alla ideella ledare, höra vad de utvalda finalisterna bidragit med. Det samt motiveringar till olika vinnare fick mig att torka tårar fler gånger, säger handbollsprofilen Johanna Ahlm.

Några av dem kom då vinnaren av Årets Specialpris, Erik Granqvist, berättade om hur han utsattes för övergrepp i omklädningskultur som ung, en utsatthet han berättade om 30 år senare i syfte att ingen ska behöva uppleva något liknande.

– Oerhört starkt och gripande, säger Erica Johansson, en av många stjärnor med sitt ursprung i det svenska föreningslivet. 

Dock inga större vardagshjältar än de som skapat och skapar förutsättningar för främst barn och ungdomar. 

De som oftast sliter i det tysta och som sällan har någon egen vinning i sitt engagemang. De som vi vackert och med största respekt benämner som eldsjälar. 

Passion och ansvar

De som med passion och ansvarstagande är med och ser till att vårt unika föreningsliv fungerar. 

Varje dag. Året runt. 

Årets Eldsjäls Galakväll är deras afton. Årets Eldsjäls Galakväll handlar om att de ska få skina och beundras. 

Årets Eldsjäls Galakväll är till för dem och anledningen till att vi alla var där. 

Och tog del av kvällens avslutande huvudnummer, som bestod av att Årets Eldsjäl alla kategorier presenterades. Prisutdelare var Idrottsminister Anders Ygeman, som i sitt anförande sa, apropå hur föreningslivet ska återhämta sig efter en långvarig pandemi där alltför många medlemmar lämnat.

–  Genom att börja idrotta igen. Ta tillbaka ledare, ta tillbaka barn. Sverige vore inte samma land utan alla ideella insatser. Det ser vi inte minst när vi har krig i Ukraina och människor flyr och ser fantastiska insatser vid gränspasseringar, i föreningar runt om i Sverige.

Vår Idrottsminister läste sedan upp motiveringen för Årets Eldsjäl 2022, pris och prestige som gick till Felix Brink, en helt enastående och outtröttlig brottningsledare i Varberg.

Sedan kamerorna slocknat bjöd BingoLottos programledare, Stefan Odelberg, in till en brottningsmatch med en nybliven vinnare.

Hur det gick? 

Kolla söndagens omgång av BingoLotto.

Årets vinnare

Alla vinnare Årets Eldsjäl 2022:

Årets Eldsjäl alla kategorier: Felix Brink.

Årets Eldsjäl Ledare: Felix Brink.

Årets Eldsjäl Inkludering: Charlotta Volkert.

Årets Eldsjäl Hälsa: Ante Andersson.

Årets Idrottsförening: Bodens BK.

Årets Specialpris: Erik Granqvist.

 

 

 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

På torsdagen uppstår svensk industrihistoria vid nationalarenan i Solna. Där ska  skogsbaserat funktionsmaterial för konstgräsplaner installeras på Råstasjöns Idrottsplats. Ett unikt svensktillverkat biomaterial med lågt koldioxidavtryck kan ersätta dagens fossilbaserade material. 

Golfens världstvåa, 28-årige australiern  Cam Smith är senast i raden att ansluta till Saudi-uppbackade LIV-touren. Enligt uppgifter i engelska The Telegraph är kontraktet redan underskrivet, avtalet är värt minst 100 miljoner dollar, eller en miljard svenska kronor – till Smith.

Smith har under 2022 vunnit PGA-tourens prestigetunga The Players och senast British Open.  Mot den bakgrunden kan 100 miljoner dollar vara i underkant uppger The Telegraph.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

IKEA säljer möbler till svenskar i allmänhet. Ja, till några andra också, för den delen.Men som sponsor till Sveriges största folkrörelse har koncernen aldrig gjort sig ett namn. 

Men plötslgt händer det!

IKEA:s Varuhus i Uppsala  hade öppet som vanligt. Men det fanns en markant skillnad. 1 400 orienterare rusade omkring i jakten på skärmar i nya påhittet ”O-Ringen Indoor”.

Dörrarna öppnades och orienterarna släpptes in!

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

En dag innan fotboll-EM startar har SVT fått klartecken. Expert-team under de kommande matcherna blir förre fotbollsdomaren Jonas Eriksson och  Tony Gustavsson, tidigare tränare. Men inte nog med det. De backas upp av SVT Sports Daniel Nannskog och tidigare landslagsspelarna Nilla Fischer, och Lisa Dahlkvist. Det ska uppenbarligen aldrig få bli tyst…

ishockeyspelare och nu senast bandyspelaren Simon Jansson.

De fullföljer kontrakt med ryska klubbar och i samtliga fall blir de avstängda från landslagsspel. De kände till premisserna, men valde pengarna i stället.