Ryskt krav, sprid krigspropaganda!

Enligt den ryska sajten sports.ru begär det ryska förbundet, i brev  till  KHL-klubbarna, att de ska bedriva krigspropaganda under pågående slutspel. Ordförande i förbundet är tidigare stjärnmålvakten Vladislav Tretjak.

-Observera att denna kampanj är obligatorisk och måste rapporters, skriver förbundet.

Ishockey är en stor sport i Ryssland och det tar sig uttryck på olika sätt.

I svenska Hockeytvåan rör Borås Hockey, med sex ryska spelare, upp känslorna hos konkurrenten Tyringe.

-Det är rent rasistiskt och hets mot folkgrupp, svarar Claes Fagerblom, ordförande i Borås.

...och 40 svenskar spelar i Ryssland

-Man behöver ta av sig hockeykepsen och titta på problemet, vidhållet Tyringes ordförande Anders Hjärner i en intervju med Expressen.

Ishockey och KHL, som vid säsongstarten, hade närmare 40 svenska spelare, är president Vladimir Putins sportsliga hemvist.

 Han poserar gärna i hockeydress, och tar nu via förbundet krafttag för att, enligt honom, tysta den kritik som börjar växa fram i protest mo vansinnet i Ukraina.

”Varje minut publiceras mycket information i olika kanaler och tyvärr är detta ofta osannolika och falska nyheter. Vi skickar samordnade affischer till er. De ska skrivas ut och distribueras i form av flygblad, flyers och flaggor. Denna kampanj är obligatorisk och ska rapporteras.  Dagen efter match ska en rapport innehållande foton, videoklipp och en beskrivning av eventet skickas in till förbundet innan kl. 10,00 påföljande dag”.

Direktiv till KHL-lagen

Detta är således direktiven till de föreningar som nu tävlar om Gagarin Cup, den ryska mästartrofén, KHL:s motsvarighet till Stanley Cup i NHL.

Striden mellan Borås och Tyringe har landat på Olof Östbloms skrivbord. Han är tävlingschef i Svenska Ishockeyförbundet och han ser ingen anledning att ingripa.

I brev till förbundet skriver Tyringe:

”Ryska spelares kontrakt i svenska klubbar måste kunna avslutas med hänvisning till force majeure och det anser vi bör göras omgående”.

Olof Östblom, och förbundet, är inte alls på den linjen.

Förbundet kan inte göra nåt

-Vi kan som förbund kan inte alls gå in och häva anställningar eller tvinga föreningar att göra det. Spelarna har uppehållstillstånd och arbetstillstånd via Migrationsverket. Vårt uppdrag är att stötta klubbarna, svarar Östblom.

Tyringe hänvisar i i sin begäran till tydliga besked  från andra idrotter,  både nationellt och internationellt, exempelvis längdskidor, och anser att Svenska Ishockeybundet bör följa upp ” i samma anda”.

Borås Hockey tränas av Gunnar Persson, som varit i flera SHL-klubbar, och jagar i vår en kvalplats till Hockeyallsvenskan.  Historiskt har Borås en stark ryss-koppling. Hösten 1989 landade världsspelaren Nikolaj Drozdetskij, eller ”Drutten” som han kallades. Han skapade hockeyfeber med 173 mål och 205 assist på 202 matcher. Han var en av de första som tilläts att lämna dåvarande Sovjet för spel i en annan liga. Hans tröja, nr. 13, pryder ännu hemmahallen.

Ingen av Borås ryska spelare i dag vill uttala sig om situationen i hemlandet, är mindre om kriget mot Ukraina.

Enstaka ryska spelare finns i samtliga förbundsserier, även i SHL.

 I Timrå spelar backen Ziyat Pagin. I Hockeyallsvenskan finns just nu fyra ryska spelare.

Ziyat Pagin, 27 år och hämtad från Torpedo Novgorod i KHL, har försetts med munkavle av Timrås sportchef Kent Norberg och får inte uttala sig medialt.

Finns de som förnekar kriget

Det finns redan ryska idrottare som förnekar krigets existens.

Några exempel:

  • Bandylag som bildar ett gigantiskt Z. 
  • Olympiska medaljörer som Jevgenij Plusjenko, Svetlana Chorkina och Ilja Tjernousov publicerat bilder på Zätat eller ställt sig bakom Vladimir Putin.

Idrotten är viktig för president Putin och han drar sig för att utnyttja aktiva. Flera kända och mindre kända idrottare har under de senaste veckorna uttalat stöd för Vladimir Putin och den ryska militären. Idrottare vars karriärer i många fall är beroende av stödet från den ryska staten.

–  Idrottare är ansedda personer i Ryssland. De idrottare som går ut och aktivt stöder kriget genom olika politiska symboler, de stöder också den politiska regimens oprovocerade angreppskrig mot Ukraina, säger Pär Gustafsson, säkerhetspolitisk analytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI)till SVT.

Svårt i en auktoritär stat

- Det är klart att en individ alltid har ett val. Men i en auktoritär stat som Ryssland, som under bara de senaste veckorna har tagit ett rejält kliv i en totalitär riktning, skapar det en atmosfär där det kan vara viktigt, upplever individerna, i det här fallet idrottsmännen att tala om att man stöder den autokrat som leder landet. Den diktator som faktiskt styr landet. Det kan vara ett sätt att signalera att man är med i båten, säger Pär Gustafsson.

Han har mångårig erfarenhet av att studera rysk säkerhetspolitik och utesluter inte att det kan finnas både formella och informella påtryckningar som får de ryska idrottarna att uttala sig.

Han vågade stå emot

- Det finns en rad sätt att skapa påtryckningar för personer som befinner sig i NHL till exempel. Helt enkelt för att de antagligen har släktingar kvar i Ryssland, betonar han i SVT-artikeln.

Men samtidigt har  minst 13 000 ryssar frihetsberövats efter att ha protesterat mot kriget.  

Tennisspelaren Andrej Rublev skrev ”No war please” på en tv-kamera. Fotbollslandslagets anfallare Fjodor Smolov och konståkaren Jevgenija Medvedeva har protesterat mot kriget på Instagram och skänker tillsammans med tennisikonen Maria Sjarapova pengar till krigets offer i Ukraina.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter bara 10 månader på posten som ordförande för SHL-laget Leksand väljer Mats Ekelund, 69 år, att hoppa av.  Han kommer även att lämna ordförande klubban i bolagsstyrelsen.
 Årsmötet äger rum 28 juni och Ekelunds avhopp blev officiellt via valberedningens meddelande på föreningens hemsida. omval. Även Keith Karlsson, välkänd entreprenör väljer att lämna

Reglerna för moms på uthyrning av fastigheter är ett hinder och gör det svårt för idrottsföreningar att hyra lokaler. Idag har regeringen beslutat att reglerna ska ses över. Johan Karlsson, skattejurist å Riksidrottsförbundet, har ansvar för ärendet och gläds över snabb hantering

Inom såväl idrotten som kulturen finns en frustration över att evenemang inte värderas utifrån det värde som skapas av den mångfald av evenemang som arrangeras årligen. Även om det är lätt att tänka på Eurovisionsschlagerfinalen, Göteborgsvarvet eller Taylor Swift konserter, så är evenemang inte bara de stora arrangemangen utan det stora utbudet av allehanda event över hela Sverige – en jättelik industri. Det har blivit en industri med många entreprenörer och initiativtagare, som behöver rätt förutsättningar, via nya, efterlängtade dokumentet "Event Sverige".

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.