- Betala gästarbetarna 4,4 miljarder!

Amnesty tar sats  och kräver Fifa på 4,4 miljarder krnor, exakt samma belopp som är reserverat för prispengar vid fotbolls-VM Qatar i slutet på året. Amnesty avser att ersätta och kompensera alla gästarbetare och deras familjer. Det är människor som har skapat den snygga fasaden i landet. Amnesty rubricerar belopppet som ett regelrätt krav.  Myndigheterna och i sin tur Fifa bör eller ska göra rätt för sig, heter det i kravframställan. 

Med ett halvår kvar till fotbolls-VM i Qatar kräver Amnesty att Fifa ska kompensera migrantarbetarna med motsvarande 4,4 miljarder kronor – lika mycket som betalas ut i prispengar – för människorättsliga övergrepp.

– Riskerna gick att förutse och förhindra, men Fifa har blundat för dem, säger Anna Johansson, generalsekreterare för Amnesty Sverige.

– Qatar har en lång historia av människorättsövergrepp, till exempel är 95 procent av arbetskraften i Qatar migrantarbetare. Detta visste Fifa om när man tilldelade turneringen till Qatar. 

ANNONS

Dessutom,  för bli anställd till VM har  arbetarna betalat rekryteringsavgifter på 1 300 dollar per person. Här rör det sig om flera hundra miljoner dollar

Amnesty hoppas att Fifa förstår att de har ansvar för att följa FN:s principer om mänskliga rättigheter, som Fifa själv har inskrivet i sina regler att man ska följa.

Faktum är att Qatar är ett av världens rikaste länder om man ser till BNP per capita och. Fifa är ju en av världens rikaste idrottsorganisationer. De väntas göra en vinst på minst 6 miljarder dollar (60 miljarder kronor) på VM. Och de har ett eget kapital på minst 1,6 miljarder dollar. Så de har råd, mer än väl,  och borde ta ansvar. Frågan om de har lika gott om förstånd…

Amnesty är kritiskt till att Fifa blundade för riskerna med att lägga VM i Qatar.

– De här riskerna gick att förutse och förhindra. Fifa gick inte in i situationen helt ovetande om landet och situationen och vilken kontext de valde att verka i. På ett sätt är det ännu mer allvarligt att man låtsas vara ovetande och blundar för det, säger Johansson.

VM spelas mellan den 21 november och den 18 december på bl a sju nya arenor i Qatar, men samtidigt är en helt y stad uppförd, liksom en ny flygplats, nya vägar och en ny anläggning för allmänna kommunikationer. – via det ökända kafalasystemet, dagens moderna slaveri, där migrantarbetare utnyttjas hänsynslöst. Och i Qatar har nära 2 miljoner människor tvingats jobba skoningslöst. 6 500 av dem har dött under de senaste åren.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

Länsstyrelsen i Kalmar län har nu godkänt kommunens, och SHL-laget IK Oskarshamns förslag, om att bygga en ny centrumnära hockeyarena, belägen vid den norra infarten.

-Ännu ett steg mot en ny arena, det är förstås mycket glädjande, kommenterar Johan Göransson, ny klubbdirektör för säsongen efter  Martin Åkerberg som valde att stiga av våren  2022. 

Den 24 november avled ishockeylegendaren Börje Salming i sviterna av nervsjukdomen ALS. Börje Salming har hyllats stort ända sedan han berättade att han drabbats av sjukdomen under sommaren 2022. På lördag den 11 februari arrangerar TV4, Brynäs och Börje Salming ALS-stiftelse hyllningsmatchen Game for Börje i legendarens minne, där pengar samlas in till ALS-forskning.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Här får gärna flera banker runt om i Sverige ta intryck och göra likadant - så kan många föreningar tänkas resonera efter nyheten från norr. De styrande på Sparbanken Nord var på sitt bästa humör och tog beslutet att dela ut 200 000 kronor vardera till de elitsatsande föreningarna i länet och där partnerskap finns sedan tidigare.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Vid årsskiftet 2018-2019 förändrades finansieringen av Sveriges Television (SvT), Sverige radio (SR) och Utbildningsradion (UR).  Sedan 1/1 2019 bokförs TV-licensen  eller public service- avgiften på varje svensk medborgares skattsedel. Beloppet är 1 300 kr/person årligen och är reducerat för personer med låga förvärvsinkomster.

Lagändringen är bakgrund till en skarp mediadebatt om OS, och Jan Scherman, tidigare vd på TV 4 har levererat besk kritik av SvT:s inköp av rättigheter för de olympiska spelen 2026-2032.

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.