- Betala gästarbetarna 4,4 miljarder!

Amnesty tar sats  och kräver Fifa på 4,4 miljarder krnor, exakt samma belopp som är reserverat för prispengar vid fotbolls-VM Qatar i slutet på året. Amnesty avser att ersätta och kompensera alla gästarbetare och deras familjer. Det är människor som har skapat den snygga fasaden i landet. Amnesty rubricerar belopppet som ett regelrätt krav.  Myndigheterna och i sin tur Fifa bör eller ska göra rätt för sig, heter det i kravframställan. 

Med ett halvår kvar till fotbolls-VM i Qatar kräver Amnesty att Fifa ska kompensera migrantarbetarna med motsvarande 4,4 miljarder kronor – lika mycket som betalas ut i prispengar – för människorättsliga övergrepp.

– Riskerna gick att förutse och förhindra, men Fifa har blundat för dem, säger Anna Johansson, generalsekreterare för Amnesty Sverige.

– Qatar har en lång historia av människorättsövergrepp, till exempel är 95 procent av arbetskraften i Qatar migrantarbetare. Detta visste Fifa om när man tilldelade turneringen till Qatar. 

ANNONS

Dessutom,  för bli anställd till VM har  arbetarna betalat rekryteringsavgifter på 1 300 dollar per person. Här rör det sig om flera hundra miljoner dollar

Amnesty hoppas att Fifa förstår att de har ansvar för att följa FN:s principer om mänskliga rättigheter, som Fifa själv har inskrivet i sina regler att man ska följa.

Faktum är att Qatar är ett av världens rikaste länder om man ser till BNP per capita och. Fifa är ju en av världens rikaste idrottsorganisationer. De väntas göra en vinst på minst 6 miljarder dollar (60 miljarder kronor) på VM. Och de har ett eget kapital på minst 1,6 miljarder dollar. Så de har råd, mer än väl,  och borde ta ansvar. Frågan om de har lika gott om förstånd…

Amnesty är kritiskt till att Fifa blundade för riskerna med att lägga VM i Qatar.

– De här riskerna gick att förutse och förhindra. Fifa gick inte in i situationen helt ovetande om landet och situationen och vilken kontext de valde att verka i. På ett sätt är det ännu mer allvarligt att man låtsas vara ovetande och blundar för det, säger Johansson.

VM spelas mellan den 21 november och den 18 december på bl a sju nya arenor i Qatar, men samtidigt är en helt y stad uppförd, liksom en ny flygplats, nya vägar och en ny anläggning för allmänna kommunikationer. – via det ökända kafalasystemet, dagens moderna slaveri, där migrantarbetare utnyttjas hänsynslöst. Och i Qatar har nära 2 miljoner människor tvingats jobba skoningslöst. 6 500 av dem har dött under de senaste åren.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Tretorn har haft en stark koppling till tennisen under många år vilket och det har även inkluderat ett mångårigt samarbete som officiell bollpartnermed tennisveckorna i Båstad  Ett samarbete som nu förlängs tillsammans med WTA och ATP turneringarna på Nordea Open  4–17 juli .

På torsdagen uppstår svensk industrihistoria vid nationalarenan i Solna. Där ska  skogsbaserat funktionsmaterial för konstgräsplaner installeras på Råstasjöns Idrottsplats. Ett unikt svensktillverkat biomaterial med lågt koldioxidavtryck kan ersätta dagens fossilbaserade material. 

Gotlands Grand National växer lavinartat. Från de maskindrivna motorcyklarna till att nu cyklisterna välkomnas  till det gamla skjutfältet och gör evenemanget gigantiskt.  Det är vad Svenska Cykelförbundet i samarbete med Svenska Motorsportsförbundet tror och hoppas på när de tillsammans genomför GGN E-Bikeden 27 oktober 2022, dagen innan GGN startar.  Arrangörerna räknar invasion på ön!.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Göteborgsföretaget More SPACE tecknar samarbetsavtal med SVT Sport  och växer som ett av landets ledande sponsorföretag.

Det handlar om ett mycket eftertraktat avtal.  More SPACE blir SVT:s partner i minst tre år och får ansvaret  för att sälja programsponsring till SVT:s stora sportevenemang till och med december 2025.

Totalt handlar det om 19 stora sportevenemang med allt från Friidrotts-VM till Fotbolls EM för damer, Fotbolls VM för herrar, Junior VM i ishockey samt Vinterstudion med världscupen i Skidskytte och Ski Classics

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

En dag innan fotboll-EM startar har SVT fått klartecken. Expert-team under de kommande matcherna blir förre fotbollsdomaren Jonas Eriksson och  Tony Gustavsson, tidigare tränare. Men inte nog med det. De backas upp av SVT Sports Daniel Nannskog och tidigare landslagsspelarna Nilla Fischer, och Lisa Dahlkvist. Det ska uppenbarligen aldrig få bli tyst…

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.