- Betala gästarbetarna 4,4 miljarder!

Amnesty tar sats  och kräver Fifa på 4,4 miljarder krnor, exakt samma belopp som är reserverat för prispengar vid fotbolls-VM Qatar i slutet på året. Amnesty avser att ersätta och kompensera alla gästarbetare och deras familjer. Det är människor som har skapat den snygga fasaden i landet. Amnesty rubricerar belopppet som ett regelrätt krav.  Myndigheterna och i sin tur Fifa bör eller ska göra rätt för sig, heter det i kravframställan. 

Med ett halvår kvar till fotbolls-VM i Qatar kräver Amnesty att Fifa ska kompensera migrantarbetarna med motsvarande 4,4 miljarder kronor – lika mycket som betalas ut i prispengar – för människorättsliga övergrepp.

– Riskerna gick att förutse och förhindra, men Fifa har blundat för dem, säger Anna Johansson, generalsekreterare för Amnesty Sverige.

– Qatar har en lång historia av människorättsövergrepp, till exempel är 95 procent av arbetskraften i Qatar migrantarbetare. Detta visste Fifa om när man tilldelade turneringen till Qatar. 

ANNONS

Dessutom,  för bli anställd till VM har  arbetarna betalat rekryteringsavgifter på 1 300 dollar per person. Här rör det sig om flera hundra miljoner dollar

Amnesty hoppas att Fifa förstår att de har ansvar för att följa FN:s principer om mänskliga rättigheter, som Fifa själv har inskrivet i sina regler att man ska följa.

Faktum är att Qatar är ett av världens rikaste länder om man ser till BNP per capita och. Fifa är ju en av världens rikaste idrottsorganisationer. De väntas göra en vinst på minst 6 miljarder dollar (60 miljarder kronor) på VM. Och de har ett eget kapital på minst 1,6 miljarder dollar. Så de har råd, mer än väl,  och borde ta ansvar. Frågan om de har lika gott om förstånd…

Amnesty är kritiskt till att Fifa blundade för riskerna med att lägga VM i Qatar.

– De här riskerna gick att förutse och förhindra. Fifa gick inte in i situationen helt ovetande om landet och situationen och vilken kontext de valde att verka i. På ett sätt är det ännu mer allvarligt att man låtsas vara ovetande och blundar för det, säger Johansson.

VM spelas mellan den 21 november och den 18 december på bl a sju nya arenor i Qatar, men samtidigt är en helt y stad uppförd, liksom en ny flygplats, nya vägar och en ny anläggning för allmänna kommunikationer. – via det ökända kafalasystemet, dagens moderna slaveri, där migrantarbetare utnyttjas hänsynslöst. Och i Qatar har nära 2 miljoner människor tvingats jobba skoningslöst. 6 500 av dem har dött under de senaste åren.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Sverige behöver en smalare och mer centraliserad elitidrott. Det anser danska Idrottens Analysinstitut (Idan), i en utvärdering som presenteras i ny regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning (CIF).
– Idans analys är viktig i ett läge där svensk idrott kommit till ett vägskäl. Vägvalet påverkar inte bara elitidrottens framtid, utan idrottsrörelsen i sin helhet, säger CIF:s utredare Johan R Norberg.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.