Nu väntar de stora pengarna

Världens största ungdomsturnering, Gothia Cup, var länge den ekonomiska basen för 2022 års mästarlag, Häcken från Hisingen i Göteborg där verksamheten en gång började i två barackerer.

Nu är det andra tider, med säkrat kval till penningstinna Champions League under 2023 väntar de riktigt stora inkomsterna.

-Ett SM-guld ger inte automatiskt de stora pengarna, men spel i Europa kan göra det, summerade klubbdirektör Marcus Jodin i guldjublet på Gamla Ullevi.

Fansen firar med klubben efter triumfen mot IFK Göteborg

Världens största ungdomsturnering, Gothia Cup, var länge den ekonomiska basen för 2022 års mästarlag, Häcken från Hisingen i Göteborg där verksamheten en gång började i två barackerer.

Nu är det andra tider, med säkrat kval till penningstinna Champions League under 2023 väntar de riktigt stora inkomsterna.

-Ett SM-guld ger inte automatiskt de stora pengarna, men spel i Europa kan göra det, summerade klubbdirektör Marcus Jodin i guldjublet på Gamla Ullevi.

Spelartruppen belönas direkt, enligt Sportbladet är truppens guldbonus fem miljoner kronor. Beloppet ska delas inom truppens 23 spelare, det blir i snitt 217 000 kronor per spelare. Sannolikt kommer de med flest antal matcher att erhålla mer jämfört med de som främst suttit på bänken.

Föreningen kan också räkna med en större andel från SEF, Föreningen Svensk Elitfotboll. Summan beräknas efter hur de allsvenska lagen presterat inom en fem års period. Förra säsongens 12:e plats är negativt för 22 års guldlag och  Marcus Jodin hoppas på cirka 25 miljoner i SEF-ersättning.

-I SEF-tabellen hamnar vi på en femte-sjätte plats, det ger cirka 25 miljoner, sade Marcus Jodin.

I hockeyns SHL-liga är den här säsongen varje lag garanterat cirka 45 miljoner kronor, oavsett placering  - det väcker frågor hur fotbollens förhandlare har lyckats i argumenteringen med TV-bolagen.

Häcken har som inget annat lag i allsvenskan den här säsongen gett kreativiteten fritt spelrum. I regi av erfarne norrman Per -Mathias Högmo, 62 år och som kom in i föreningen för att rädda det allsvenska kontraktet hösten 2022, ersatte sparkade Anders Almgren.

Högmos spelidé har varit tydlig, Häckens väl balanserade mittfält med Simon Gustafsson som fältherre gav mästarstämpel. 

När skyttekungen Alexander Jeremejeff, 22 mål och avstängd mot IFK Göteborg, räddades kvar under sommar uppehållet var det guldsignalen.

Miljonbud fanns, likaså en utköpsklausul.

-Att vi kunde behålla Alexander var superviktigt för oss, men också en uppoffring ekonomiskt, sade hyllade sportchefen Martin Ericsson.

En strategi som växlades i SM-guld, och som under 2023 kan göra Häcken till en ekonomisk stormakt i svensk fotboll.

Föreningen grundades officiellt 2 augusti 1940, en av grundarna var Göteborgs- profilen Sven Agne Larsson (1925-2006). Nu är  82-åringen  svensk fotboll 16:e mästarlag genom tiderna.

KJELL NILSSON

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Nej, nuvarande seriemodell i ishockey ligger fast. Efter samråd och utvärdering med berörda ligaorganisationer, SHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan  har förbundets Elitkommitté herr beslutat att hålla fast vid den seriemodell som klubbades vid förbundsmötet 2019.

Det innebär att SHL:s ifrågasatta ”ångestkval” mellan lag 13 och 14 i SHL finns kvar och att endast ett lag från Hockeyallsvenskan ges möjlighet att ta klivet upp. För Hockeyettans 40  lag är nålsögat fortsatt mycket litet – ett lag flyttas upp efter omfattande kvalspel

Idrotten och idrottsfrågorna tar som vanligt plats i Almedalen. Här kommer en genomgång och listning av seminarier där idrottens aktörer är med och belyser frågor och samhällsutmaningar. 
I år finns det många idrottsperspektiv som fångas upp av olika aktörer under några intensiva dagar. Perspektiv som inte är så vanligt förekommande i den idrottspolitiska debatten annars, såsom hur vi kan integrera idrott i skolan.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Försäkringsbolaget Folksam visar prov på hur kreativitet och egen vinning kan ge  ett lyckat sponsoravtal. Men så har bolaget och Svenska Fotbollförbundet variit partners i över 60 år. Nu har parterna enats om en förlängning och samtidigt utökat sitt samarbete Det nya avtalet gäller till och med  2026.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.