Nu väntar de stora pengarna

Världens största ungdomsturnering, Gothia Cup, var länge den ekonomiska basen för 2022 års mästarlag, Häcken från Hisingen i Göteborg där verksamheten en gång började i två barackerer.

Nu är det andra tider, med säkrat kval till penningstinna Champions League under 2023 väntar de riktigt stora inkomsterna.

-Ett SM-guld ger inte automatiskt de stora pengarna, men spel i Europa kan göra det, summerade klubbdirektör Marcus Jodin i guldjublet på Gamla Ullevi.

Fansen firar med klubben efter triumfen mot IFK Göteborg

Världens största ungdomsturnering, Gothia Cup, var länge den ekonomiska basen för 2022 års mästarlag, Häcken från Hisingen i Göteborg där verksamheten en gång började i två barackerer.

Nu är det andra tider, med säkrat kval till penningstinna Champions League under 2023 väntar de riktigt stora inkomsterna.

-Ett SM-guld ger inte automatiskt de stora pengarna, men spel i Europa kan göra det, summerade klubbdirektör Marcus Jodin i guldjublet på Gamla Ullevi.

Spelartruppen belönas direkt, enligt Sportbladet är truppens guldbonus fem miljoner kronor. Beloppet ska delas inom truppens 23 spelare, det blir i snitt 217 000 kronor per spelare. Sannolikt kommer de med flest antal matcher att erhålla mer jämfört med de som främst suttit på bänken.

Föreningen kan också räkna med en större andel från SEF, Föreningen Svensk Elitfotboll. Summan beräknas efter hur de allsvenska lagen presterat inom en fem års period. Förra säsongens 12:e plats är negativt för 22 års guldlag och  Marcus Jodin hoppas på cirka 25 miljoner i SEF-ersättning.

-I SEF-tabellen hamnar vi på en femte-sjätte plats, det ger cirka 25 miljoner, sade Marcus Jodin.

I hockeyns SHL-liga är den här säsongen varje lag garanterat cirka 45 miljoner kronor, oavsett placering  - det väcker frågor hur fotbollens förhandlare har lyckats i argumenteringen med TV-bolagen.

Häcken har som inget annat lag i allsvenskan den här säsongen gett kreativiteten fritt spelrum. I regi av erfarne norrman Per -Mathias Högmo, 62 år och som kom in i föreningen för att rädda det allsvenska kontraktet hösten 2022, ersatte sparkade Anders Almgren.

Högmos spelidé har varit tydlig, Häckens väl balanserade mittfält med Simon Gustafsson som fältherre gav mästarstämpel. 

När skyttekungen Alexander Jeremejeff, 22 mål och avstängd mot IFK Göteborg, räddades kvar under sommar uppehållet var det guldsignalen.

Miljonbud fanns, likaså en utköpsklausul.

-Att vi kunde behålla Alexander var superviktigt för oss, men också en uppoffring ekonomiskt, sade hyllade sportchefen Martin Ericsson.

En strategi som växlades i SM-guld, och som under 2023 kan göra Häcken till en ekonomisk stormakt i svensk fotboll.

Föreningen grundades officiellt 2 augusti 1940, en av grundarna var Göteborgs- profilen Sven Agne Larsson (1925-2006). Nu är  82-åringen  svensk fotboll 16:e mästarlag genom tiderna.

KJELL NILSSON

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Svenska Bandyförbundet drabbas av en rekordstor ekonomisk smäll. Nu avslöjas att underskottet är på nästan 5 miljoner kronor för 2022/2023. En av anledningarna är att Ryssland exkluderats och att det internationella utbytet inte  blev som det var tänkt.

Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.

–  Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand

All mat som blir över från Blodomloppet Stockholm den 13-14 juni skaskänkas till akutboenden i staden redan samma kväll. Initiativet, som görs i samarbete med Stockholms Stadsmission och DB Schenker, innebär att fler människor som lever i utsatthet kan äta sig mätta.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

Expressen har tagit ett nytt, kreativt grepp.  Med början på onsdagen inleds  den nya podden:  "Läget". Varje vardag släpps en nytt avsnitt med mix av nyheter. Där finns Sport men också nöje, krim, politik och längre fördjupningar. 

– Vi vill fånga lyssnaren som är i farten och snabbt vill få en uppdatering på väg hem från jobbet eller skola, när de handlar, lagar mat eller tränar, säger programledaren Sally Sjöberg.

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.