Studie visar – strumpan behövs inte

Nu presenteras studien som påvisar tydligt – Det finns ingen fördel att löpa i kompressionsstrumpor. Den som används av åtskilliga tusen människori i träning och rehabilitering. Men nyttan är diskutabel

– Man kan ta sig en funderare om man ska lägga dem på hyllan, säger specialistläkaren Sophia Halldin Lindorsson som skrivit en avhandling på ämnet.

 

Syresättningen i underbenet minskar för den som bär kompressionsstrumpor vid löpning. Det  visar hennes avhandling från Göteborgs universitet.

– Vi blev lite nyfikna på den här trenden, säger Sophia Halldin Lindorsson, specialistläkare i ortopedi och disputerad på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, berättar för DN.

Hon är själv entusiastisk löpare.

Kompressionsstrumpor har blivit populärt och det har hetat att de har stor betydelse. Många har tagit del av reklamen där det har betonats att vid användning uppstår  fördelar vad gäller prestation och uthållighet i samband med träning. Blodcirkulationen ska förbättras och minska risken för muskelskada.

– Tajta förband kan öka trycket, och vi vet att ett ökat tryck kan leda till en minskad syremättnad. Vi blev fundersamma och tänkte: ”Kan det här verkligen vara bra för de som springer?”, berättar Sophia Halldin Lindorsson i DN

20 löpare testades. De sprang en mil på löpband vid två olika tillfällen. En med respektive en utan kompressionsstrumpor.

– Vi såg att trycket i muskeln i underbenet ökade bara genom att ta på sig kompressionsstrumporna.

I klartext -  mindre muskelsönderfall utan kompressionsstrumpor.

Sophia Halldin Lindorsson gjorde sin bedömning:.

– Att springa med kompressionsstrumpor ger en sämre syresättning i muskeln, och med sämre syresättning kan inte muskeln prestera lika bra.

– Vi såg till och med att muskelnedbrytning ökade i samband med löpning i kompressionsstrumpor. Inte till några farliga nivåer, men det är ju intressant att du får mindre muskelsönderfall om du springer utan kompressionsstrumpor.

Samtidigt vill hon inte blanda in andra strumpor i sammanhanget.

– Vi vill vara tydliga med att vi inte säger något negativt om stödstrumpor som man kan ha efter operation eller när man flyger. Där finns god vetenskaplig evidens för att de hjälper vissa patientgrupper och skyddar mot blodproppar.

Men för löparna då, är dags att skippa strumporna nu?

– Det är väl lite så att många löpare är vanemänniskor. Jag är själv löpare. Man gillar att använda det man alltid använt.

– Men om man använder dem för att öka sin prestation kan man ta sig en funderare om man ska lägga dem på hyllan. Jag lade mina på hyllan efter den här studien i alla fall.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

SVT direktsänder upp mot 60 timmar från SM-veckan i Skövde som pågår mellan 31 januari och 5 februari. Uppe på Billingen, där också längdskidtävlingarna avgörs, kommer SVT att ha en studio med Maria Wallberg som programledare. Alla de stora svenska stjärnorna, med den nyblivna Tour de Ski-vinnaren Frida Karlsson väntas vara på plats för att tävla.

Ukraina övervinner allt. Medan IOK fjäskar med Ryssland och Belarus om OS-deltagande i Paris 2024 kämpar den blågula idrotten i Ukraina för sin existens.

Nu senast bekräftad av att Ukraina skall delta i Bandy-VM i Växjö mars-april i år.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Leo Vegas grundades 2011 i Sverige och har sedan dess vuxit stadigt. Spelkoncernen har idag fler än 1 000 anställda över flera europeiska kontor med huvudkontori Stockholm medan den operativa staben verksamheten sker på Malta.
På lördagen avslöjades att Leo Vegas  har enats om ett nytt globalt partnerskap med italienska storklubben Inter och skat pryda dam- och herrlagens tränings- och uppvärmningströjor samt arenan San Siro.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Vid årsskiftet 2018-2019 förändrades finansieringen av Sveriges Television (SvT), Sverige radio (SR) och Utbildningsradion (UR).  Sedan 1/1 2019 bokförs TV-licensen  eller public service- avgiften på varje svensk medborgares skattsedel. Beloppet är 1 300 kr/person årligen och är reducerat för personer med låga förvärvsinkomster.

Lagändringen är bakgrund till en skarp mediadebatt om OS, och Jan Scherman, tidigare vd på TV 4 har levererat besk kritik av SvT:s inköp av rättigheter för de olympiska spelen 2026-2032.

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.