Studie visar – strumpan behövs inte

Nu presenteras studien som påvisar tydligt – Det finns ingen fördel att löpa i kompressionsstrumpor. Den som används av åtskilliga tusen människori i träning och rehabilitering. Men nyttan är diskutabel

– Man kan ta sig en funderare om man ska lägga dem på hyllan, säger specialistläkaren Sophia Halldin Lindorsson som skrivit en avhandling på ämnet.

 

Syresättningen i underbenet minskar för den som bär kompressionsstrumpor vid löpning. Det  visar hennes avhandling från Göteborgs universitet.

– Vi blev lite nyfikna på den här trenden, säger Sophia Halldin Lindorsson, specialistläkare i ortopedi och disputerad på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, berättar för DN.

Hon är själv entusiastisk löpare.

Kompressionsstrumpor har blivit populärt och det har hetat att de har stor betydelse. Många har tagit del av reklamen där det har betonats att vid användning uppstår  fördelar vad gäller prestation och uthållighet i samband med träning. Blodcirkulationen ska förbättras och minska risken för muskelskada.

– Tajta förband kan öka trycket, och vi vet att ett ökat tryck kan leda till en minskad syremättnad. Vi blev fundersamma och tänkte: ”Kan det här verkligen vara bra för de som springer?”, berättar Sophia Halldin Lindorsson i DN

20 löpare testades. De sprang en mil på löpband vid två olika tillfällen. En med respektive en utan kompressionsstrumpor.

– Vi såg att trycket i muskeln i underbenet ökade bara genom att ta på sig kompressionsstrumporna.

I klartext -  mindre muskelsönderfall utan kompressionsstrumpor.

Sophia Halldin Lindorsson gjorde sin bedömning:.

– Att springa med kompressionsstrumpor ger en sämre syresättning i muskeln, och med sämre syresättning kan inte muskeln prestera lika bra.

– Vi såg till och med att muskelnedbrytning ökade i samband med löpning i kompressionsstrumpor. Inte till några farliga nivåer, men det är ju intressant att du får mindre muskelsönderfall om du springer utan kompressionsstrumpor.

Samtidigt vill hon inte blanda in andra strumpor i sammanhanget.

– Vi vill vara tydliga med att vi inte säger något negativt om stödstrumpor som man kan ha efter operation eller när man flyger. Där finns god vetenskaplig evidens för att de hjälper vissa patientgrupper och skyddar mot blodproppar.

Men för löparna då, är dags att skippa strumporna nu?

– Det är väl lite så att många löpare är vanemänniskor. Jag är själv löpare. Man gillar att använda det man alltid använt.

– Men om man använder dem för att öka sin prestation kan man ta sig en funderare om man ska lägga dem på hyllan. Jag lade mina på hyllan efter den här studien i alla fall.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i  Arvika. 

Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.

Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare.  Skatteverkets siffror  avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022. 

Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen