Nu får IOK avgöra striden

Svenska fäktförbundet anklagar Internationella fäktförbundet för att bryta mot Internationella olympiska kommitténs (IOK) etiska principer. En anmälan har skickats till IOK:s visselblåsartjänst.

- Min förhoppning är att det här är början på slutet på den nuvarande regimen, säger Svenska fäktnings ordförande Otto Drakenberg tillSVT.

I fredags publicerade Dagens Nyheter en video från Internationella fäktförbundets kongress i Lausanne i november. I klippet står Svenska fäktförbundets ordförande Otto Drakenberg i talarstolen och blir överröstad, nedtystad och uppmanad att sluta när han lyfter frågor om hbtqi-personers och kvinnors rättigheter i Saudiarabien, där kadett- och junior-VM ska arrangeras 2024.

Det var en hotfull känsla i luften. Efteråt undvek folk att tala med oss, sade Svenska fäkförbundets vice ordförande Ana Valero-Collantes till DN.

Tre dagar senare rapporterar DN, SVT och sajten Insidethegames att Svenska fäktförbundet anmält det internationella förbundet till Internationella olympiska kommitténs (IOK) visselblåsartjänst för att ha brutit mot den olympiska rörelsens etiska principer.

Internationella fäktförbundet har under den här kongressen brutit mot två av den olympiska rörelsens grundläggande principer. Den ena handlar om att man ska ha rätt att tala och uttrycka sig på möten och den andra att man bara ska tilldela mästerskap till länder där man som förbund har säkerställt att demokratiska rättigheter kommer respekteras, säger Otto Drakenberg till SVT.

Drakenberg hoppas att fler länder följer Sveriges exempel och vågar ifrågasätta internationella beslut och beteenden. Det är oklart vad anmälan kan leda till.Min förhoppning är att det här är början på slutet på den nuvarande regimen, säger Drakenberg till SVT. (TT)

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Hockey- allsvenska Vita Hästen från Norrköping  har ansökt om konkurs vilket framgår av handlingar som lämnats in till Norrköpings tingsrätt.

Vid ett extra insatt årsmöte 27:e februari konstaterades att årets säsong lämnar ett underskott på 6,8 miljoner. Det aktiebolag som driver A-lags - verksamheten redovisade 4,6 miljoner i negativt eget kapital.

Degerfors kommun vill sälja klassiska Stora Valla. Det chockartade beskedet nådde klubben plötsligt på måndagen, en och en halv vecka innan allsvenska premiären.

-Vi är chockade över att det kommer utan någon dialog, säger klubbchef Lars Weman. På sin hemsida skriver Degerfors:

"Vänsterpartiet och Moderaterna i Degerfors kommun harkommit överens om att försöka sälja Stora Valla. Beskedet kom som en chock för föreningens styrelse och personal, som inte delgivits planerna eller deltagit i någon form av dialog rörande en försäljning".

Handbolls-VM för herrar i Sverige i januari i år blev en succé – både ekonomiskt och publikt. Det står klart när arrangörsbolaget nu redovisar ett preliminärt finansiellt resultat från mästerskapet och från den turistekonomiska mätning som genomförts.

Sveriges landslag hamnade precis utanför prispallen i VM – på en fjärde plats. Så även om det inte blev VM-guld för Sverige så blev mästerskapet rena vinsten och en strålande affär för svensk handboll, för svensk besöksnäring och för stat och kommun.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

De har Göteborg som bas men med ett globalt perspektiv och har nått en dimension som innebär uppmärksamhet  runt om i världen. Nu ska de också samarbeta  världens största ungdomsturnering i fotboll,Gothia Cup, och multinationella bilfabrikanten, Volvo, Två giganter ska göra gemensam sak.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Under ishockeyns SM-slutspel, ångestkvalet mellan Brynäs och Malmö samt hockeyallsvenskans play off kan lagens supporters vakna upp med programmet ”Hockeymorgon” måndag-fredag 8.00-9,00. 

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.