nu får IOK-presidenten stå till svar

EU-parlamentet går till hårt angrepp mot IOK för planerna att tillåta ryska och belarusiska idrottare tävla i OS i Paris nästa sommar.

I en resolution som antogs på fredagen kallas IOK:s planer för "en skam mot internationell idrott".

Den Internationella olympiska kommittén, IOK, öppnade i förra månaden dörren för att ryska och belarusiska idrottare ska få tävla under neutral flagg redan i OS i Paris 2024.

Ryska och belarusiska idrottare har varit bannlysta i de flesta idrotter sedan den ryska invasionen av Ukraina för knappt ett år sedan.

I en resolution som EU-parlamentet antog på fredagen, med resultatet 444 för, 26 emot och 37 frånvarande, heter det bland annat att "det strider mot dessa länders mångfacetterade isolering och kommer att användas av båda regimerna i propagandasyfte".

IOK-ordföranden Thomas Bach har fått våldsamma reaktioner från både Ukraina, som hotar med OS-bojkott, och dess allierade över utspelet.

Sveriges olympiska kommitté, SOK, är också emot IOK:s planer, men verksamhetschefen Peter Reinebo sade till TT i januari att det inte är aktuellt med bojkott.

Det är bara en bred FN-sanktion eller något liknande som skulle få oss att överväga det, sade Reinebo.

I EU-resolutionen, som markerar ettårsdagen av det ryska anfallskriget, uppmanas de 27 medlemsländerna tillsammans med övriga världen att pressa IOK till att ändra sin ståndpunkt.

IOK-ordföranden Thomas Bach sade i samband med ett besök under alpina VM i helgen att han inte vill se statlig inblandning i frågan.

Det är inte upp till regeringar att avgöra vem som får delta i idrottsarrangemang. Det skulle vara slutet på internationella sporttävlingar och VM och OS som vi känner dem i dag, sade han. (TT)

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Mamö FF närmast utklassades i mötet med Elfsborg i Borås. Men klubben  fick plåster på såren, Samtidigt avslöjades att  Mittfältstalangen Hugo Larsson säljs till Bundesligaklubben Eintracht Frankfurt för 132 miljoner kr. Största övergångsbeloppet någonsin i svensk fotboll.

AIK sålde Alexander Isak för 85 miljoner kronor 2017 och Malmö FF sålde Zlatan Ibrahimovic för 82,5 miljoner 2001. Med dagens penningvärde blir det 123, respektive 107 miljoner kronor. Nu krossar 18-årige Hugo Larsson det allsvenska penningrekordet.

Konstgräsmattan på Tele2 arena i Stockholm har varit hårt kritiserad hela den fotbollsallsvenska säsongen och nu står det klart att arenaägaren SGA i samförstånd med Djurgården, Hammarby och konstgräsleverantören Unisport kommit fram till att mattan ska bytas ut helt. Det skriver Expressen.

Efterspelet kring skandalderbyt blir ett test av svensk fotbolls nya exkluderingsstrategi, menar Fredrik Reinfeldt, svensk fotbolls nye ordföranden

Plötsligt har han fått en skandal i knäet.

- Man får vara frustrerad och ledsen över att det inte går bra för det egna laget. Men det är alltså inte så att svensk lagstiftning därmed upphör att gälla och att vi får bete oss hur vi vill och skjuta bengaler på varandra. Det är inte en förmildrande omständighet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

 Den 6 juli drar sommarens fotbollsfest igång på Old Trafford när värdnationen England tar emot Österrike i EM-premiären, sedan väntar ytterligare 50 matcher!. Men redan nu är Tv-kriget inlett – på ministernivå. 

"Vi hoppas på en smidig lösning", skriver ministrarna i tre länder i ett gemensamt uttalande.

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.