nu får IOK-presidenten stå till svar

EU-parlamentet går till hårt angrepp mot IOK för planerna att tillåta ryska och belarusiska idrottare tävla i OS i Paris nästa sommar.

I en resolution som antogs på fredagen kallas IOK:s planer för "en skam mot internationell idrott".

Den Internationella olympiska kommittén, IOK, öppnade i förra månaden dörren för att ryska och belarusiska idrottare ska få tävla under neutral flagg redan i OS i Paris 2024.

Ryska och belarusiska idrottare har varit bannlysta i de flesta idrotter sedan den ryska invasionen av Ukraina för knappt ett år sedan.

I en resolution som EU-parlamentet antog på fredagen, med resultatet 444 för, 26 emot och 37 frånvarande, heter det bland annat att "det strider mot dessa länders mångfacetterade isolering och kommer att användas av båda regimerna i propagandasyfte".

IOK-ordföranden Thomas Bach har fått våldsamma reaktioner från både Ukraina, som hotar med OS-bojkott, och dess allierade över utspelet.

Sveriges olympiska kommitté, SOK, är också emot IOK:s planer, men verksamhetschefen Peter Reinebo sade till TT i januari att det inte är aktuellt med bojkott.

Det är bara en bred FN-sanktion eller något liknande som skulle få oss att överväga det, sade Reinebo.

I EU-resolutionen, som markerar ettårsdagen av det ryska anfallskriget, uppmanas de 27 medlemsländerna tillsammans med övriga världen att pressa IOK till att ändra sin ståndpunkt.

IOK-ordföranden Thomas Bach sade i samband med ett besök under alpina VM i helgen att han inte vill se statlig inblandning i frågan.

Det är inte upp till regeringar att avgöra vem som får delta i idrottsarrangemang. Det skulle vara slutet på internationella sporttävlingar och VM och OS som vi känner dem i dag, sade han. (TT)

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
”I februari reste jag med familjen på semester. Då hade jag jobbat mer än 14 månader utan en enda ledig dag. Jag är målinriktad och gillar att anta utmaningar men i långa loppet är det inte hållbart att arbeta så”,
Med de orden vill Peja Lindholm lämna  uppdraget som vd i Östersunds fotbollsklubb.
Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat.

Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

 

 

 

 

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat 

Göteborgvarvets succé är total. Detär smått ofattbara pengar som sätts i rörelse när löparna springer i Göteborg och gynnar hela regionen. Den turistekonomiska omsättningen ökade med 215 miljoner kronor, totala skatteeffekten är över 100 miljoner kronor och folkhälsoeffekterna värderas till 460 miljoner kronor. Det visar Upplevelseinstitutets utvärdering av Varvetveckan 2023.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.