Politikern tog till orda...

Han ratades av Djurgårdens fotbollsstyre 2020, nu är tanken at han ska leda svensk fotboll…

På onsdagen föreslogs tidigare statsministern Fredrik Reinfeldt, 57 år som ny ordförande för Svenska Fotbollförbundet.  En enig valberedning  står bakom Fredrik vid årsmötet den 25 mars.

Totalt ska 258 röster avges vid årsmötet, 172 från distriktsförbunden och 86 av fotbollens elitklubbar, herrar och dam.

Den slipade politikern

Det var en slipad politiker som framträdde vid en presskonferens i fotbollens lokaler på Friends Arena på onsdagen. Han inledde med att avböja frågor om en eventuell programförklaring.

-Det får vänta till efter av årsmötet, av respekt till de valda ombuden. Det är dessa som avgör, inte media. En ordförande tar vid efter årsmötet, så det är ingen mening för mig att berätta vad jag vill göra, sade Fredrik Reinfeldt.

Han valde i stället att tala om fotbollens betydelse, för honom själv, nationellt och globalt samt som sammanhållande kraft i samhället. Lovvärt, men mer av politiskt tal inför en moderat riksdagsgrupp.

-Jag har varit intresserad av fotboll i 50 år, mitt intresses väckte i samband med VM 1974. Fotbollens roll är att ena och föra samman, det ser jag som min stora uppgift – om årsmötet delar men uppfattning, betonade Fredrik Reinfeldt.

-Jag har varit ordförande i olika sammanhang i 35 år, i hela mitt liv har jag försökt inneha samhällsnyttiga uppdrag, och för mig är fotbollen just detta. Runt fotbollen samlas alla, i stora klubbar och på landsbygden.

Valde att vara fåordig

-Fotbollen engagerar alla, just därför är det här ett viktigt uppdrag, poängterade han.

Vid en kort frågestund valde han att vara fåordig inför fotbollens heta ämnen. Som en motion från Göteborgs-distriktet som vill se större belopp, än för närvarande, komma breddfotbollen till del.

-Jag har noterat att just detta även diskuteras på riksidrottsnivå.

Han gav också sitt stöd till nuvarande 51 procent- regeln, att en förenings medlemmar har rösträtts- majoriteten.

-Det en naturlig del av folkrörelse-Sverige, och en förening ska ledas/styras av medlemsinflytande. Det vill jag behålla.

Gällande debatten om  VAR-bedömning vid offside – straffsituationer, som SEF, svenskelitfotboll sagt nej till, tog Fredrik Reinfeldts upp  M´Bappes bortdömda mål mot Milan i Champions League i tisdags kväll. 

-Det rörde sig om millimeter, men jag har förstått att  VAR i dag tillämpas i alla större europeiska ligor. Med det sagt tror jag att svensk fotboll också måste anpassa sig.

FIFA-presidenten Gianni Infantinos  olika utspel i samband med Qatar-VM hade Fredrik Reinfeldt ingen uppfattning om.

  Däremot ansåg att bojkotthot mot evenemang har en överskattad betydelse utan att förklara sig närmare.

Fredrik Reinfeldt har i dag en mängd styrelseuppdrag inom bank – och näringsliv. Han är exempelvis senior adviser i en amerikansk storbank, han är rådgivare till Nordic Capital, ledamot i Heimstaden AB, bostadsrätter. Han är vidare ordförande i Drivkraft Sverige, branschorganisation för petroleum och andra drivmedel samt ordförande i Visita, organisation för turist – och besöksnäring.

Månadslön om 100 000 kr

Årsmötet får onekligen fråga sig om Fredrik Reinfeldt får tiden att räcka till för fotbollen och hur samarbetet med nuvarande generalsekreteraren Håkan Sjöstrand ska utformas.

Håkan har varit en  Karl-Erik Nilsson-man, den nu av gående ordförandens högra hand. Karl-Erik har varit arvoderad på heltid och haft en månadslön på cirka 100 000 kronor. Som  en av  fem vice ordföranden i UEFA har han dessutom haft en årlig ersättning på 2,5 miljoner kronor.

Förbundet meddelar att arvodet för den nye ordföranden är fastställt till två basbelopp/månad, det vill säga 52 200 gånger två, lika med 104 400 kronor/månaden.

Tre kandidater, kanske fyra, av totalt åtta, kvarstår, trots valberedningens ställningstagande, som valbara vid årsmötet.

Fortsatt strid

 Det är Jens T Andersson, landslagschef och nominerad av BK Häcken samt Caroline Waldheim, hållbarhetschef på SvFF och nominerad av Jämtland/Härjedalen och Småland.

Dessa har av valberedningen förklarats som ”olämpliga” på grund av sina anställningar på förbundet., men väljer att fortsatt kandidera. 

Lars Christer Olsson, nominerad av Västerbotten och med  starkt fotbolls CV och utpekad som favorit  har inte tagit ställning till om han kvarstår som kandidat.  Tommy Andersson, ordförande i Blekinge, och nominerad av Norrbotten väljer dock att ta strid mot Reinfeldt.

Däremot har Helene Barnekov, nominerad av Skåne dragit sig ur striden.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Mamö FF närmast utklassades i mötet med Elfsborg i Borås. Men klubben  fick plåster på såren, Samtidigt avslöjades att  Mittfältstalangen Hugo Larsson säljs till Bundesligaklubben Eintracht Frankfurt för 132 miljoner kr. Största övergångsbeloppet någonsin i svensk fotboll.

AIK sålde Alexander Isak för 85 miljoner kronor 2017 och Malmö FF sålde Zlatan Ibrahimovic för 82,5 miljoner 2001. Med dagens penningvärde blir det 123, respektive 107 miljoner kronor. Nu krossar 18-årige Hugo Larsson det allsvenska penningrekordet.

Konstgräsmattan på Tele2 arena i Stockholm har varit hårt kritiserad hela den fotbollsallsvenska säsongen och nu står det klart att arenaägaren SGA i samförstånd med Djurgården, Hammarby och konstgräsleverantören Unisport kommit fram till att mattan ska bytas ut helt. Det skriver Expressen.

Efterspelet kring skandalderbyt blir ett test av svensk fotbolls nya exkluderingsstrategi, menar Fredrik Reinfeldt, svensk fotbolls nye ordföranden

Plötsligt har han fått en skandal i knäet.

- Man får vara frustrerad och ledsen över att det inte går bra för det egna laget. Men det är alltså inte så att svensk lagstiftning därmed upphör att gälla och att vi får bete oss hur vi vill och skjuta bengaler på varandra. Det är inte en förmildrande omständighet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

 Den 6 juli drar sommarens fotbollsfest igång på Old Trafford när värdnationen England tar emot Österrike i EM-premiären, sedan väntar ytterligare 50 matcher!. Men redan nu är Tv-kriget inlett – på ministernivå. 

"Vi hoppas på en smidig lösning", skriver ministrarna i tre länder i ett gemensamt uttalande.

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.