Ordförandeval utan dramatik

Dramatiken uteblev när tidigare statsministern Fredrik Reinfeldt, 57, år valdes till ny ordförande för Svenska Fotbollförbundet efter avgående Karl Erik Nilsson

Under punkt 11, vid 12.30-tiden, kunde mötesordföranden Anders Ygeman (s) redovisa delegaternas röster; 143 röster för Reinfeldt mot 110 för Lars-Christer Olsson, tidigare ordförande för SEF, Föreningen Svensk Elitfotboll.

Fotbollens framtid, med alla dess villkor, det blir Fredrik Reinfeldts huvudsakliga syssla och intresse de närmaste åren

Det mycket sannolika är att röststarka distrikt, som Stockholm, Göteborg och Malmö, fällde avgörandet. Elitklubbarna, herr och dam, lyckades inte skapa sprickor i distrikten även om Västerbottens Tommy Bodin kraftfullt agerade för Lars Christer vid årsmötet.

Ingen ny röstningsomgång

Valberedningens förslag, Fredrik Reinfeldt, var väl förankrat och Ygeman behövde aldrig påannonsera en andra röstningsomgång.

I sitt första framträdande som förbundets ordförande bugade sig Reinfeldt av respekt för sin motkandidat.

- Jag känner stor respekt för Lars Christer och det starka stöd årsmötet visade honom.

Han fortsatte med att betona att fotbollen är en nyckel till ett bättre samhälle och att han oförtrutet ska arbeta mot rasism,  och att stå upp för alla lika värde.

Ja, många av hans formuleringar kändes igen från tiden som statsminister. Senare under dagen mötte den nye ordföranden media i en presskonferens som även sändes digitalt.

Även då var Fredrik Reinfeldt allmänt svävande, men försäkrade att de uppdrag han redan har inom närings – bankväsende inte hindrar honom i hans arbete som SvFF-ordförande.

 Till skillnad från ishockeyns Anders Larsson, som är heltidsanställd, blir Fredrik Reinfeldt arvoderad ordförande och kommer att ersättas med två basbelopp, drygt 100 000 kronor årligen.

Beträffande VAR-diskussionen i svensk fotboll hänvisade han till kommande samtal i fotbollens representantskap, att liknas vid fotbollens ”riksdag”.

- Men jag ser att VAR redan finns i alla stora ligor, det är något svensk fotboll måste förhålla sig till och dra rätt slutsatser,

51 procent-regeln inte aktuell

Reinfeldt fick också frågor om den alltid aktuella 51 procent-regeln, att föreningsmajoriteten vilar hos medlemmarna. Här var Reinfeldt tydlig.

-51 procents regeln tjänar svensk idrott väl, och jag ser ingen anledning att driva den frågan.

Vid media-träffen hänvisade han ofta till förbundets verksamhetsberättelse för 2022 och de skrivningar  som ligger till grund för det framtida arbetet. Före årsmötet hade Reinfeldt en genomgång med avgående generalsekreteraren Håkan Sjöstrand .

-Som valberedningens kandidat ser jag inget konstigt i det, för att bilda mig en uppfattning om arbetets struktur och förbundets ekonomi.

Sjöstrand lämnar vid årsskiftet och hans efterträdare kommer att ha en central roll. Den nye ordföranden valde att ”passa ”på frågan om vem han helst ser i Håkans stol.

En het potatis hamnar direkt i Fredrik Reinfeldts knä – den så kallade Göteborgs-motionen där 18 föreningar från distriktet kräver en rättvisare fördelning av nuvarande rättighetsintäkter, cirka 650 miljoner kronor. Nu valde årsmötet att bordlägga ärendet med röstsiffrorna 238-15.

I bordläggningen ingår att förbundsstyrelsen ska utreda motionen och återkomma med förslag till beslut vid 2024 års årsmöte.

Ulf Karlsson från Göteborg höll inför årsmötet ett väl underbyggt inlägg och anklagade den sittande styrelsen för tondövhet och att den varit ovillig att lyssna på motionärernas argument. En direkt passning till avgående ordföranden, Karl-Erik Nilsson

- Ute i distrikten vill vi bli omhändertagna och fakta är att 99 procent av alla rättighetsintäkter kommer elitfotbollen till del.

Han fick omgående svar av Malmös vd. Nickas Carlnén som direkt reste sig efter Karlssons inlägg. MFF har eget kapital på 701 miljoner.

-Jag är den förste att medge att bredd föder elit, men jag har svårt att se hur rättighetsdelen ska kunna fördelas på ett annat sätt i framtiden, sade han.

Efter cirka tre timmar och 15 minuter kunde Anders Ygeman avsluta fotbollens 119:e årsmöte. Fredrik Reinfeldt  vände sig mot ordföranden med orden.

- Aldrig kunde jag väl tro att jag skulle tacka Anders Ygeman för något. 

Med Fredrik Reinfeldt inleds en ny era i svensk fotboll.

 Varumärket är fortsatt starkt, Svenska Spel fortsätter att ösa in miljoner, men ropen efter förändring och ett rättvisare fördelningssystem av rättighetsintäkter kommer att plåga den nye SVFF-ordföranden som är vald på två år

Kjell Nilsson

Fakta

Senare på lördagen framkom att Stockholms Fotbollsförbund att valde att lägga sina 18 röster på Reinfeldt. Ett beslut som kan ha fällt avgörandet.

- Vi röstade på valberedningens förslag, ja, bekräftar Stockolms ordförande Lars Ekholmer för Fotbollskanalen.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Mamö FF närmast utklassades i mötet med Elfsborg i Borås. Men klubben  fick plåster på såren, Samtidigt avslöjades att  Mittfältstalangen Hugo Larsson säljs till Bundesligaklubben Eintracht Frankfurt för 132 miljoner kr. Största övergångsbeloppet någonsin i svensk fotboll.

AIK sålde Alexander Isak för 85 miljoner kronor 2017 och Malmö FF sålde Zlatan Ibrahimovic för 82,5 miljoner 2001. Med dagens penningvärde blir det 123, respektive 107 miljoner kronor. Nu krossar 18-årige Hugo Larsson det allsvenska penningrekordet.

Konstgräsmattan på Tele2 arena i Stockholm har varit hårt kritiserad hela den fotbollsallsvenska säsongen och nu står det klart att arenaägaren SGA i samförstånd med Djurgården, Hammarby och konstgräsleverantören Unisport kommit fram till att mattan ska bytas ut helt. Det skriver Expressen.

Efterspelet kring skandalderbyt blir ett test av svensk fotbolls nya exkluderingsstrategi, menar Fredrik Reinfeldt, svensk fotbolls nye ordföranden

Plötsligt har han fått en skandal i knäet.

- Man får vara frustrerad och ledsen över att det inte går bra för det egna laget. Men det är alltså inte så att svensk lagstiftning därmed upphör att gälla och att vi får bete oss hur vi vill och skjuta bengaler på varandra. Det är inte en förmildrande omständighet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

 Den 6 juli drar sommarens fotbollsfest igång på Old Trafford när värdnationen England tar emot Österrike i EM-premiären, sedan väntar ytterligare 50 matcher!. Men redan nu är Tv-kriget inlett – på ministernivå. 

"Vi hoppas på en smidig lösning", skriver ministrarna i tre länder i ett gemensamt uttalande.

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.