Enorm förväntan i Lettland inför semifinalen

Putin-vänliga Kazakstan erhöll noll röster när IIHF, det internationella ishockeyförbundet, på fredagen utsåg arrangör för 2027 års mästerskap.

 Motkandidaten Tyskland samlade 102 röster, arenor blir PSD Bank Dome i Düsseldorf med plats för 13 284 åskådare samt SAP Arena i Mannheim som rymmer 13 200 åskådare.

Här finns det gott om svensk vilja, men motståndet är övermäktigt. Vi funderar fortfarande på vad som egentligen hände i torsdags när Tre Kronor försvann ur VM. Från många håll kommer åsikten att laget inte var tillräckligt laddat - till skillnad mot den kraft och vilja som Lettland utstrålade.

Senast Tyskland arrangerade, 2017, slutade mästerskapet med svenskt guldjubel efter finalseger mot Kanada. Det tyska förbundet, DEB, har varit arrangör vid fyra tillfällen tidigare, 1955, 1975, 1983 och 2010.

Hä spelas VM framöver

VM-programmet de närmaste fyra åren ser ut som följer:

2024, Tjeckien, Prag och Ostrava, 10-26 maj.

2025 Sverige/Danmark, Stockholm och Herning, 9-25 maj.

2026 Schweiz, Zürich och Fribourg, 15-31 maj.

2027 Tyskland, Düsseldorf och Mannheim, 14-30 maj

Damernas A-VM 2024 äger som meddelats tidigare rum i Utica i staten New York 4-14 april.

Vid kongressen lämnades inga besked av IIHF:s etiska kommitté som haft att utreda den tidigare ordföranden René Fasels kopplingar till den ryske presidenten Vladimir Putin under den senares långa ordförande period för IIHF.

 Vid sin avgång 2021 utsågs Fasel till hedersordförande i IIHF. Här föreligger misstankar om tagande av muta och korruption.

Anders Larsson, svensk förbundsordförande och ledamot av IOK:s council hade före VM lagt förslag om ökad satsning på damishockey, samt höjda så kallade utvecklingsbidrag till hockeyfamiljens 83 nationer.   Några beslut i den riktningen togs inte under fredagen.

Pengar finns det gott om

Ekonomiskt är IIHF mycket välmående. Samarbetet med sport och marketing företaget infront har under den senaste tio årsperioden berikat IIHF med 500 miljoner schweizerfranc eller sex miljarder kronor – uppgifter från IIHF:s egen hemsida. Nuvarande avtalsperiod med Infront går ut 2033.

Inför helgens semifinaler och medaljmatcher har det 86:e mästerskapet, i Tammerfors och Riga samlat över 360 000 åskådare, plus tusentals fans i speciella Fanzones utanför Nokia Arena och Riga Arena.

Trots att Finland försvann ur medaljbilden, precis som Tre Kronor,  påverkas det ekonomiska utfallet minimalt.  Till semifinaler och vid kampen om medaljerna, säljs huvuddelen av biljettpaketen i förköp.

 

Arrangören, de finska och de lettiska förbunden, har sina stora intäkter via biljettförsäljning. Förbundens vinst beräknas till 30 miljoner kronor vardera.

Alla sponsor och media avtal (TV)  tecknas av Infront, med en kinesisk ägarstruktur och noterat på Shanghai-börsen – på uppdrag av IIHF.

Under det här mästerskapet röster höjts för färre lag och en ny spelform. Bland annat har radiosportens expert Per Svartvadet förordat detta.

Glöm det!  Så länge kassaflödet är på miljardnivå för IIIH sker inga förändringar. Rysslands och Belarus frånvaro har inte förändrat ishockeyns väloljade strukturer. 

Kjell Nilsson

Fakta

 Semifinaler, lördag 15.20 Kanada-Lettland. 19.20 USA-Tyskland. Söndag, 14.00, bronsmatch och 19,00  final.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Det är en synnerligen märklig situation som råder på Svenska Fotbollförbundet. Avgående generalsekreteraren, Håkan Sjöstrand, förhandlar med förbundskaptenen, Janne Andersson om dennes framtid som redan framstår som synnerligen osäker.

Två tidigare oumbärliga krafter kan efter nyår faktiskt vara arbetslösa... 

En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i  Arvika. 

Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.

Micke Thoren var till synes outtröttlig. Men efter 14 år som vd för En Svensk Klassiker och ideliga nya påhitt för att locka motionsbenägna människor kände han att gränsen var nådd. Nu skulle nån annan få överta ansvaret att locka och inspirera ung som gammal. På onsdagen presenterades ersättaren, 50-årige Johan Grundin med genomförd en klassiker, som 25-åring, på sitt cv, men med desto mer digital kunskap från bilindustrin och konsumentvaror, men närmast som marknadschef för Google Sverige.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen