Enorm förväntan i Lettland inför semifinalen

Putin-vänliga Kazakstan erhöll noll röster när IIHF, det internationella ishockeyförbundet, på fredagen utsåg arrangör för 2027 års mästerskap.

 Motkandidaten Tyskland samlade 102 röster, arenor blir PSD Bank Dome i Düsseldorf med plats för 13 284 åskådare samt SAP Arena i Mannheim som rymmer 13 200 åskådare.

Här finns det gott om svensk vilja, men motståndet är övermäktigt. Vi funderar fortfarande på vad som egentligen hände i torsdags när Tre Kronor försvann ur VM. Från många håll kommer åsikten att laget inte var tillräckligt laddat - till skillnad mot den kraft och vilja som Lettland utstrålade.

Senast Tyskland arrangerade, 2017, slutade mästerskapet med svenskt guldjubel efter finalseger mot Kanada. Det tyska förbundet, DEB, har varit arrangör vid fyra tillfällen tidigare, 1955, 1975, 1983 och 2010.

Hä spelas VM framöver

VM-programmet de närmaste fyra åren ser ut som följer:

2024, Tjeckien, Prag och Ostrava, 10-26 maj.

2025 Sverige/Danmark, Stockholm och Herning, 9-25 maj.

2026 Schweiz, Zürich och Fribourg, 15-31 maj.

2027 Tyskland, Düsseldorf och Mannheim, 14-30 maj

Damernas A-VM 2024 äger som meddelats tidigare rum i Utica i staten New York 4-14 april.

Vid kongressen lämnades inga besked av IIHF:s etiska kommitté som haft att utreda den tidigare ordföranden René Fasels kopplingar till den ryske presidenten Vladimir Putin under den senares långa ordförande period för IIHF.

 Vid sin avgång 2021 utsågs Fasel till hedersordförande i IIHF. Här föreligger misstankar om tagande av muta och korruption.

Anders Larsson, svensk förbundsordförande och ledamot av IOK:s council hade före VM lagt förslag om ökad satsning på damishockey, samt höjda så kallade utvecklingsbidrag till hockeyfamiljens 83 nationer.   Några beslut i den riktningen togs inte under fredagen.

Pengar finns det gott om

Ekonomiskt är IIHF mycket välmående. Samarbetet med sport och marketing företaget infront har under den senaste tio årsperioden berikat IIHF med 500 miljoner schweizerfranc eller sex miljarder kronor – uppgifter från IIHF:s egen hemsida. Nuvarande avtalsperiod med Infront går ut 2033.

Inför helgens semifinaler och medaljmatcher har det 86:e mästerskapet, i Tammerfors och Riga samlat över 360 000 åskådare, plus tusentals fans i speciella Fanzones utanför Nokia Arena och Riga Arena.

Trots att Finland försvann ur medaljbilden, precis som Tre Kronor,  påverkas det ekonomiska utfallet minimalt.  Till semifinaler och vid kampen om medaljerna, säljs huvuddelen av biljettpaketen i förköp.

 

Arrangören, de finska och de lettiska förbunden, har sina stora intäkter via biljettförsäljning. Förbundens vinst beräknas till 30 miljoner kronor vardera.

Alla sponsor och media avtal (TV)  tecknas av Infront, med en kinesisk ägarstruktur och noterat på Shanghai-börsen – på uppdrag av IIHF.

Under det här mästerskapet röster höjts för färre lag och en ny spelform. Bland annat har radiosportens expert Per Svartvadet förordat detta.

Glöm det!  Så länge kassaflödet är på miljardnivå för IIIH sker inga förändringar. Rysslands och Belarus frånvaro har inte förändrat ishockeyns väloljade strukturer. 

Kjell Nilsson

Fakta

 Semifinaler, lördag 15.20 Kanada-Lettland. 19.20 USA-Tyskland. Söndag, 14.00, bronsmatch och 19,00  final.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Den svenska hockeykartan blir allt mindre – det kan inte vara förbundsbasen Anders Larssons visioner om en ishockey för alla. Förbundets överklagandenämnd har avslagit fyra lags klagan sedan Licensnämnden inte beviljat spel i Hockeyettan säsongen 2024-2025.

Beslutet avser lagen Strömbro, Kristianstad, Bäcken och KRIF Hockey (Kallinge-Ronneby)  som samtliga degraderas till Hockeytvåan. Beskedet kan överklagas till Riksidrottsnämnden (RIN).

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

OS-invigningen är bara ett par dagar bort.  Det må vara världens största idrottsfest, men det är också den särklassigt dyraste. Totalkostnaden för olympiska spelen har skjutit i höjden till över 187 miljarder dollar sedan 2000, tre gånger mer än planerat. För att vara värd kommer Paris sannolikt att spendera över 9,6 miljarder dollar, mer än turismintäkterna ger och 76 procent mer än planerat.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Elite Hotels of Sweden är stolta att tillkännage att vår grundare, Bicky Chakraborty, har valts in i Swedish Tennis Hall of Fame. En av Svenska Tennisförbundets största sponsorer tar plats bredvid legendarer som Björn Borg, Stefan Edberg, Mats Wilander,s Magnus Norman, Thomas Enqvist och Kent Karlsson.

Den sista fotbollsmatchen i EM är nu färdigspelad och folkfesten är över. Men statistiken hos behandlingsföretaget Spelfriheten visar klart på något annat än festliga siffror. Istället kan vi se hur mycket ett mästerskap av denna kaliber inebär för antalet personer som behöver söka hjälp för sitt spelande.

Ingen kan undgå att OS är i antågande.  Det blir en och annan timme framför TV:n de närmaste veckorna. Inget slötittande utan vi är på helspänn hela tiden.  Man vill ju ha koll på allt. I klartext, det tar på krafterna att vara uppdaterad . Vi förbereder på skilda sätt. Vissa kan till och med strunta i evenemanget, andra sitter som klistrade vid tv:n.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.