"Måste starta med förstaklassare"

Först fick hon ta emot pris som Årets Eldsjäl i kategori Ledare. Sedan avslutades en magisk afton med att Petra Jacob utsågs till Årets Eldsjäl alla kategorier.

– En jätteära och jag känner mig nästa förlamad. Det här priset är till alla er ideella ledare därute, säger vinnaren. En fyrabarnsmamma som också vill vara idrottsledare.

Henric Löfvenborg från Onsala IF vann årets eldsjäl i kategorin Inkludering. Han brinner för att alla ska få vara med och är en stark drivkraft

Petra Jacob från Södertälje startade och avslutade Årets Eldsjäls galakväll på Cirkus i Stockholm. 

Första prisutdelningen för aftonen – där våra vardagshjältar och ideella krafter i föreningslivet hyllades – var i kategori Inkludering.

En enastående vinnare

Petra Jacob fick komma upp på scen och ta emot utmärkelsen av Magdalena Andersson, tidigare statsminister och nuvarande partiledare för Socialdemokraterna. 

Festen avslutades sedan med att vår friidrottsprofil Kajsa Bergqvist och Hans Sahlin, vd för Folkspel, som årligen arrangerar galan, presenterade Petra som Årets Eldsjäl 2023.  I tuffast möjliga konkurrens, ska sägas.

Efter konfetti, hyllningar och jubel, skickade Petra en hälsning till sina fyra barn. 

– Hoppas ni ser vad er mamma gör för andra och fortsätter i samma fotspår. Idrott är till för alla. Älskar er.

Utöver äran innebär utmärkelsen 75 000, att användas som ett personligt stipendium samt till ett projekt inom föreningen.

Hon får priset för sitt stora engagemang i Södertälje. Petra har startat Lebi Skol IF i syfte att ge barn– och ungdomar förutsättningar till en god hälsa och samtidigt erbjuda ett alternativ till det eskalerande våld vi hör och ser om på gator och torg.

Det pratas om vikten att fånga upp främst unga pojkar redan i tio–elvaårsåldern. Allt i syfte att få dem att välja väg, att inte ledas in på fel spår, att förhindra rekrytering till gängmiljöer redan innan tonåren.

"Måste börja tidigt"

Petra Jacob, till vardags projektledare på Saab Scania och tidigare elitspelare i basket med Norrköpings Dolphins, vill gå längre än så.

– Jag skulle snarare påstå att vi måste starta med förstaklassare, att i tidig ålder ge dem en idrottsvana som följer med hela vägen. Ju tidigare vi kan börja med förebyggande insatser, desto bättre.

Prisutdelare, Ledare: Magdalena Andersson

Prisutdelare: Årets Eldsjäl: Hans Sahlin, vd Folkspel, Kajsa Bergqvist, svensk friidrott.

Övriga finalister, kategori Ledare:

Jouko Liakka, Haparanda F

Torbjörn Jonsson, Brokinds IF

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.