En förlust men ändå med lycklig utgång

Nu börjar hockey-VM på allvar – med en svensk drömlottning.

 Sedan krutröken skingrats på tisdagskvällen stod det klart att Sam Hallams  Tre Kronor går upp mot  Lettland.. Matchen spelas i Riga på torsdagen, nedsläpp 19.20. Tre Kronor tvingas därmed till en kortare resa österut.

Tre Kronors förlust, 3-4,  efter  förlängning mot USA  innebär andra plats i grupp A. Efter just USA som endast tappade en poäng i gruppspelet. Ett facit som gör USA till en stark guldkandidat.

18-årige Leo Carlsson får sitt stora genombrott och vägen mot både VM-guld ovh NHL-kontrakt ligger utstakad.

Lettland har i truppen noll spelare med NHL-bakgrund, däremot fem spelare med svenska klubbadresser med Rodrigo Abols som den stora stjärnan. Med flerårig rutin från SHL, främst i Örebro, men kommande säsong i Rögle.

Då blir det hemresa

 Abols hade ett mål och assist i den avgörande matchen mot Schweiz, seger för Lettland efter förlängning, 4-3.

 Tre Kronor går in i mötet mot Lettland som stora favoriter. Definitivt en drömlottning,  men som vid dålig skärpa kan förvandlas till en mardröm. 

Lettland kommer att ha ett massivt hemmastöd i egna arenan. Schweiz ansåg sig missgynnade av domarteamet. Notera att Lettland avgjorde med en man mer på banan i förlängningen.

 Kvartsfinaler är till sin natur otroligt grymma, vid förlust är det bara att åka hem. Vinnande lag finns med då medaljer ska fördelas.

 Tre Kronor har varit utanför medaljbilden sedan 2018 års VM i Köpenhamn som slutade med svenskt VM-guld.

Mot USA sprack Sam Hallams försvarsvall, delvis beroende på Washington-backen Rasmus Sandin svåra skada redan i första perioden.  Tre Kronor som varit prickfritt i box play så här långt i turneringen, spel fyra mot fem, kunde nu vid två tillfällen inte hjälpa målvakten Lasse Johansson.

För ett delvis orutinerat Tre Kronor var USA något helt annat än tidigare matcher i gruppspelet, Finland i andra omgången undantagen. 

Det här var en match av play off karaktär, där USA:s triumf var rättvis. Tre Kronor hämtade in  1-3 underläge i slutskedet.  I förlängningen fick blågult aldrig låna pucken förrän backen Dylan Samberg smällde in vinstmålet bakom en chanslös Lasse Johansson.

Yngst och bäst

Förhoppningen  är att Tre Kronor tog lärdom av atmosfär, intensitet och diverse tjuvtricks som hör till när semifinal och finalplatser ska fördelas.. Det absolut viktigaste är att hålla fokus, på sin egen och lagets uppgift.

Att göra som Leo Carlsson, Tre Kronors yngste VM-spelare någonsin. Han var tvåmålsskytt och utsågs  till  matchens främste svenska spelare. 

 Han hade ett plåster på hakan, efter en amerikansk klubb, men vad spelade det för roll. Han fick ju spela ishockey, det är ju det han gillar allra mest – och som inom några år kommer att göra honom till en mycket förmögen ung man.

I juni är det NHL-lagen som får välja spelare, den så kallade  ”draften”. Leo kommer garanterat att väljas bland de första, bli inte förvånad  om han redan i höst gör sitt första byten i NHL.

Sam Hallams andra unga stjärnforward, Lucas Raymond, fick också en amerikansk klubba i ansiktet. Han blev en framtand fattigare, som han själv plockade upp på isen.

Sam Hallmans Växjö-ishockey höll bra under gruppspelet. I play off kampen kommer också att krävas offensiva spetsspelare.  Ännu har ingen i Tre Kronors ledning kunnat förklara varför Toronto-stjärnan William Nylander inte har anslutit till truppen.

Han uttryckte i ett tidigt skede stor vilja att försöka nå ett andra VM-guld i karriären, nu tillsammans med lillebror Alexander. Sedan har något hänt, oklart vad. Visst minns vi Williams rush och björnkram av målvakten Henrik Lundqvist i 2017 års VM i tyska Köln.

Nu känns det som om Leo Carlsson har Tre Kronors medalj öde i sina händer. Samt att målvakten Lasse Johansson fortsätter på sin nivå – det vill säga världsklass.

Kjell Nilsson

Fakta

Fakta, kvartsfinalerna spelas enligt följande: USA-Tjecken, Finland-Kanada, båda i Tammerfors. Lettland-Tre Kronor och Schweiz-Tyskland, båda i Riga. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Men kända föreläsare med  intresse för elitidrott i allmänhet och damidrott i synnerhet marknadsförs ett seminarium i i samband vid F17EM i fotboll i Malmö den 15 maj..
Tre före detta kvinnliga toppidrottare som idag har andra karriärer inom idrotten, samt en idrottsprofessor, ska prata om elitidrottens förutsättningar. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.