Fyra svenskar i celebert sällskap

På torsdag inleds världens mest prestigefyllda och därtill äldsta golftävling – The Open.

Fyra svenska spelare kommer till spel och Viaplay direktsänder hela 47 timmar från Royal Liverpool i England, och bjuder på inte mindre än fyra extra strömmar/kanaler.

– Man känner verkligen av historiens vingslag när man slår ut på The Open, säger Viaplays golfexpert Per-Ulrik Johansson.

Alexander Björk framhåller förre elitspelaren, Per-Ulrik Johansson, som den svensk med störst chanser på Royal Liverpool.

Utöver huvudsändningen bjuder Viaplay på fyra extra strömmar/kanaler varje dag – två så kallade featured groups med möjlighet att följa alla slag i två grupper, en kanal som följer allt från två par 3-hål samt Live at the range, en produktion med intervjuer och kommentering direkt från träningsområdet.

Premiär 1860!

The Open är världens äldsta golftävling och spelades första gången 1860.I år är det 13:e gången som mästerskapet avgörs på Royal Liverpool i Hoylake, Merseyside. Sist det begav sig 2014 vann Rory McIlroy, vilket tillika är nordirländarens senaste majorseger. Sedan dess har superstjärnan spelat 33 majortävlingar utan vinst.

– Det är inte så att han har spelat dåligt, han har 19 topp tio-placeringar under den här perioden, flest av alla, säger Per-Ulrik Johansson.

Men fullträffen har uteblivit och hela golfvärlden pratar numera om hans majortorka.

– Förra året var det upplagt för Rory, men då fick han knappt i någon en-putt på slutvarvet och så kom Cameron Smith och förstörde festen, säger Johansson och fortsätter:

– Även om han försöker spela naturligt och inte sätta press på sig själv så har det satt sig i skallen på honom. Att Rory vunnit på Royal Liverpool och har fina minnen därifrån kan emellertid hjälpa honom.McIlroy visade även den gångna helgen att formen är god då han vann Scottish Open.

– Samtidigt går det aldrig säga att man borde vinna. Rory kan ju gå 20 under par och så går någon på 21 under, och då är det ännu en missad major. Det är tillfälligheter och så många duktiga spelare i startfältet.

Världens bästa spelare

Bland huvudfavoriterna lyfter Viaplays expert fram en 27-årig amerikan.– Scottie Scheffler är världens bästa spelare just nu. Trots att han haft en bedrövlig puttperiod är han ändå alltid med där uppe. Sedan går det aldrig räkna bort Brooks Koepka på majors, han har vunnit fem stycken och segern på PGA Champisonship var extremt imponerande.Förutom hårdast tänkbara motstånd bjuder även banan på krävande utmaningar.

– Det är mycket strategi då vinden spelar en så stor roll, vilket gör det väldigt spektakulärt. Och hamnar man i de djupa bunkrarna gäller det att ta sin medicin och bara ta sig ur. Börjar man chansa och träffar kanten kostar det mycket.Royal Liverpool är en klassisk engelsk linksbana med allt vad det innebär.

– Men den har moderniserats under åren och har ett helt nytt par 3-hål, det 17:e, som kommer bli trixigt om det blåser. Det ska bli riktigt spännande att se hur det spelas, säger Johansson. 

Största svenskhoppet

På Scottish Open slutade David Lingmerth trea och kvalificerade sig därmed som fjärde och sista svensk för The Open. Det var Lingmerths bästa placering på PGA Tour sedan 2016 och han gör nu Alexander Norén, Alexander Björk och Henrik Stenson sällskap i Hoylake.

– Det var en kul överraskning. Lingmerth slår lägst av alla svenskar och blåser det mycket kan det vara en fördel.Men störst blågula förhoppningar ställer Johansson ändå till en annan i kvartetten.

– Alexander Björk har haft en fin säsong och träffar mycket greener och håller bollen i spel. Han har inte längden, men det kanske inte behövs. Norén har inte visat någon form i år, och Stenson vet vi inte riktigt var vi har. Han ligger på 23:e plats på LIV-touren med en femteplats som bäst.

PerUlrik kommenterar tävlingen tillsammans med Peter Hedblom, Johan Ryström och Anders Sjöstrand. Tillsammans ska de sammanlagt bevaka 47 livetimmar på Viaplay och V sport golf, varav slutvarvet även visas på TV10. Dessutom är Viaplays reporter Erik Bäckrud på plats för att leverera färska inslag och intervjuer med fokus på svenskhoppen.

Tio senaste The Open-vinnarna2022: Cameron Smith, Australien2021: Colin Morikawa, USA2019: Shane Lowry, Irland2018: Francesco Molinari, Italien2017: Jordan Spieth, USA2016: Henrik Stenson, Sverige2015: Zach Johnson, USA2014: Rory McIlroy, Nordirland2013: Phil Mickelson, USA2012: Ernie Els, Sydafrika

Fakta

Sändningstider The Open

Torsdag 20 juli:07.30-21.00, Viaplay/V sport golf

Fredag 21 juli:07.30-21.00, Viaplay/V sport gol

fLördag 22 juli:11.00-21.00 Viaplay/V sport golf

Söndag 23 juli:10.00-20.00 Viaplay/V sport golf, TV10

Kommentatorer: Peter Hedblom, Per-Ulrik Johansson, Johan Ryström och Anders SjöstrandReporter onsite Royal Liverpool: Erik Bäckrud

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Sverige behöver en smalare och mer centraliserad elitidrott. Det anser danska Idrottens Analysinstitut (Idan), i en utvärdering som presenteras i ny regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning (CIF).
– Idans analys är viktig i ett läge där svensk idrott kommit till ett vägskäl. Vägvalet påverkar inte bara elitidrottens framtid, utan idrottsrörelsen i sin helhet, säger CIF:s utredare Johan R Norberg.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.