Spelproblem vanligast bland hockeyspelare

Manliga ishockeyspelare på elitnivå har tre till fyra gånger oftare spelproblem jämfört med män i befolkningen i övrigt. Rapporten ”Elitidrottares spelproblem” – en fallstudie av svensk ishockey visar också att problem med spelande är vanligare bland de elitidrottare som har psykiska besvär och högre alkoholkonsumtion än genomsnittet.

 

 

– Resultatet ligger i linje med och stärker det tidigare rapporter visat och som även inkluderat fler idrottare, det vill säga att det bland manliga elitidrottare är en högre grad av problemspelande. Vad som denna rapport ytterligare påvisar är kopplingen till psykisk ohälsa och alkoholkonsumtion, säger Anders Håkansson, professor i beroendemedicin vid Lunds Universitet.

Rapporten baseras på svar från 490 manliga ishockeyspelare i Svenska Hockeyligan och HockeyAllsvenskan och kartlägger problemspelandet hos elitspelare i de två högsta ligorna för herrar inom svensk ishockey - SHL och HockeyAllsvenskan. Resultatet visar alltså på att det är vanligare med spelproblem bland elitishockeyspelarna än i genomsnittet i befolkningen.

Anders Håkansson, professor i beroendemedicin vid Lunds universitet, och Göran Kenttä, forskare vid Gymnastik- och Idrottshögskolan och ansvarig i idrottspsykolog på Riksidrottsförbundet, är författare av rapporten. Arbetet med rapporten har skett i nära samarbete med Sico – Intresseföreningen för ishockeyspelare.

– Ett alternativ är att vägarna till behandling för elitidrottare förenklas. Vi vet att många drar sig för att söka vård, bland annat med anledning av stigmat kring psykisk ohälsa samt att de är kända idrottare. Därför kan det underlätta om screening och behandling av spelproblem sker i idrottsanpassade sammanhang, säger Göran Kenttä, forskare vid Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH, och ansvarig i idrottspsykologi Riksidrottsförbundet.

Inom svensk ishockey innebär rapporten ett viktigt underlag i det fortsatta arbetet med att skapa hållbara idrottsmiljöer.– Denna rapport har hjälpt oss i att skapa en tydlig bild av nuläget och de utmaningar vi ser förstärks inom våra elitmiljöer, med störst fokus på spelmissbruk och psykisk ohälsa. Framför allt har arbetet med studien skapat en samverkan mellan Svenska Ishockeyförbundet, SHL, HockeyAllsvenskan tillsammans med spelarfacket SICO och ansvarige forskare där vi påbörjat ett gemensamt arbete som kommer resultera i konkreta och forskningsstödda aktiviteter som bemöter problemen från flera perspektiv, säger Gizela Ahlgren Bloom, biträdande sportchef på SHL och fortsätter:

– Spelmissbruk och psykisk ohälsa är ett problem i samhället men som till viss del förstärks inom våra miljöer och för att komma till bukt med detta krävs en förändring i kultur och beteende. Ska vi göra det behöver vi alla hjälpas åt så det känns väldigt positivt att vi ligor och förbundet nu gör det här arbetet tillsammans med SICO och med stöd från forskarna med expertiskunskapen. Vi känner oss hoppfulla att vi tillsammans kan åstadkomma positiv förändring i frågan. 

Problem med spel om pengar inom elitidrotten är inte begränsat till ishockey utan gäller för fler idrotter. Området är viktigt att arbeta med utifrån idrottares välmående och möjlighet till prestation men också för att spelproblem kan medföra ökad risk för andra problem som till exempel matchfixning. Rapporten är till gagn för fler förbund och föreningar inom idrottsrörelsen.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
AIK Fotboll har presenterat sitt bokslut för 2023 och det är nedslående. AIK går back med inte mindre än 21 miljoner efter skatt.
Jämfört med 2023 år är det ett minus på 44,5 miljoner och största skälet är ökade driftkostnader.  77,3 miljoner i fjol mot 53 miljoner 2022.
AIK:s rörelseresultat blev minus 27,8 miljoner kronor, att jämföra med plus 16,7 miljoner kronor 2022.

Slumpen eller ett tecken i skyn…. För 14 dagar sedan sa Ola Serneke ja till att stanna som huvudsponsor till IFK Göteborgs fotboll. I ett tillägg i pressreleasen antyddes att den kreative byggherren skulle titta på en framtida arena för Blåvitt. Och nu talar Petter Stordalen och låter förstå att han kan stå till tjänst när Göteborg, enligt honom får en ny arena. Han tycker att det är mycket angeläget och vill bidra. 

Uppladdningen pågår med oförminskad intensitet och förväntan växer i Båstad. Säg den som inte vill uppleva åtminstone några dagar under tennisveckorna i sommar... Åskådare, spelare  och sponsorer, alla är intresserade och vill försäkra sig om en plats. Rekordmånga biljetter är sålda redan nu. spelarna är lyhörda för erbjudanden och faktiskt, sponsorerna trängs om utrymmet. Här är årets mötesplats i svensk idrott.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Alla TV-tittare med sporteintresse kan se fram emot ett inbjudande 2024 med många sändningar där licens-tv gör det möjligt att se ett jättelikt utbud.

Eurovision Sport, dit SVT hör, planerar för ett spännande utbud, med några av sportens främsta evenemang och här är det inte nödvändigt med några betal-kort..Tijuvtitta redan nu och inse att SVT kommer att bjuda på åtskilliga sändningar.

Efter 62 minuters spel i allsvenskan för AIK förra säsongen såldes 16-årige Jonah Kusi-Asare på torsdagen till tyska mästarlaget Bayern München för 73 miljoner kronor, inklusive bonusar.

Det är den femte dyraste övergången genom tiderna från allsvenskan och är ännu ett exempel på hur allsvenska klubbar blir allt rikare på försäljning av unga spelare.