Stockholms politiker behöver mera tid

Det saknas ännu vitala delar i den svenska ansökningen för vinter-0S 2030. 

 På tisdag, den 21 november ska den svenske kampanjordföranden Hans von Uthman presentera Sveriges planer under ett digitalt möte med en speciell IOK-grupp, Kommissionen för framtida spel.

Fyra svenska kommuner har ställt sig bakom regeringens skrivelse.  Åre, Östersund, Falun och Solna stad har officiellt meddelat att de understödjer regeringens positiva inställning.

S-styrda Stockholm, navet och hjärtat i en svensk ansökan för 2030, har ännu inte officiellt tagit ställning.  Finansborgarrådet Karin Wanngård, s, ber om ytterligare tid och möjlighet att analysera regeringens förslag.

Statliga garantier?

När idrottsminister Jakob Forssmed, kd, stolt presenterade att regeringen stod bakom SOK utelämnade han det viktigaste; ett löfte om statliga säkerhetsgarantier. 

I praktiken innebär det att staten garanterar säkerhet vid landets gränser samt ekonomiska garantier för särskiljande insatser via polismyndigheten. Vidare kräver IOK en speciell genomförandegaranti.

 Om budgeten, i november 2023 beräknad till 15-16 miljarder, inte håller lovar staten att spelen ändå kan äga rum. Det vill säga ekonomiskt garantera  tävlingarnas genomförande. Spruckna budgetplaner är något som är synonymt med olympiska spel.

Enligt vad Idrottens Affärer erfar är den styrda majoriteten, s, v och mp, i   Stockholms stadshus inte helt övertygat om att Jakob Forssmeds och regeringens övertygelse är hugget i sten.

Karin Wanngård poängterar i mail till Idrottens Affärer att hon i grunden är positiv till stora arrangemang i Stockholm.

-Ett evenemang som OS medför positiva effekter som är av stor betydelse för staden, inte minst för besöksnäringen och sysselsättningen, skriver Karin Wanngård.

Hon skriver att eventuella vinterspel  måste kunna genomföras på ett socialt, ekonomiskt och klimatmässigt hållbart sätt, och får inte äga rum på bekostnad av stockholmarnas välfärd.

Hon avslutar med en tydlig passning till regeringen – och SOK.

-Staden har hela tiden haft hållningen att vårt besked baseras på att regeringen står för statliga garantier, vi inleder nu processen med att analysera och värdera regeringens förslag. Därefter återkommer vi med ett officiellt besked.

Tydligare kan det knappast sägas – två avgörande bitar i Sveriges OS-puzzle är inte lagda vid tisdagens ”dragning” för IOK-höjdare;  nämligen garantifrågan och beskedet från Stockholm.

Dialogen pågår

Från SOK:s sida hävdas att dialogen med Stockholm är bra och att det tidsmässigt finns utrymme för att nå samsyn i garantifrågan.

Efter föredragning inför IOK-kommission blir nästa steg, för utvalda kandidater, en större detaljgranskning, fas tre, som väntas vara avslutad i april 2024. Det är det tidsfönster som Jakob Forssmed har att förhålla sig till i garanti-frågan.

Stockholm kommer att kräva ett tydligt  löfte, i klarspråk en ekonomisk garanti, helt enkelt – för att ta plats i OS-båten

Schweiz och Frankrike väntas också under tisdagen presentera sina OS-planer.

 Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

IfK Göteborg utlyste medlemsmöte oh de ansvariga kände att det kunde hända mycket. Det gjorde det inte. Mötet  på Elite Park Avenue lockade över 300 medlemmar  medan ytterligare 975 följde händelserna via sändning . Det blev överraskande lugnt med tanke på en svajig säsong. Men slutet blev bra, och det tjänade som lugnande medel i klubben. Blåvitt hängde kvar och ordförande Rickard Berkling kunde knäppa upp västknapparna och andas ut. Både efter sista matchen och Medlemsmötet. 

Då hade han ställt sig inför alla och varit mycket uppriktig.

Gamla Ullevi i Göteborg förbereds för en ny hybridgräsmatta (Carpet-hybrid) inför nästa säsong. Innan nyanläggningen påbörjas kommer den gamla gräsmattan att fräsas bort och underlaget förberedas.

”Konstgräset är framtiden i Sverige”, det kommer att öka spelarnas teknik och tempo, alla får bättre möjligheter att träna”, har det hetat i några år, men nu gäller ett annat resonemang bland arenaägare 

Riksidrottsstyrelsen inför ett övergångsstöd till de medlemsförbund som enligt det preliminära förslaget blev utan elitidrottsstöd 2024-25. Det är ett resultat av dialoger med medlemsförbund efter att kritik framförts mot det preliminära elitidrottsstödet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt. 

Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs  Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke  sagt konsekvent nej

Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk

Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela

överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.

Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett

led i detta presentera Folkspel som en ny partner.

Viaplays nya dramaserie Börje – The Journey of a Legend golvade recensenter och tittare i helgen. Premiäravsnittet på söndagen är den mest sedda originalserien på Viaplay i Sverige någonsin. Därutöver bänkade sig runt 400 000 tittare framför TV3 för premiären. Dramaserien i sex delar, med Valter Skarsgård i huvudrollen som Börje Salming, har dessutom hyllats av kritiker. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen