Handbollstjejerna kan bli TV-favoriter

SVT-dokumentären ”Hotet mot handbollen”, SVT-play, som handlar om misstänkt matchfixning inom sporten, är inget som oroar Krister Bergström.

Han är svensk VM-general för damernas 26:e mästerskap, som nu pågår fram till 17 december, med final i danska Jyske Bank Boxen i Herning på Jylland.

-Nej, det är inget som vi reflekterar över, eller påverkar oss det minsta.  Jag kan inte säga att det är någon ”snackis” i korridorer eller omklädningsrum, säger Krister Bergström.

Sveriges kapten och storstjärna,Jamina Roberts, har pressen att lyckas om det ska kunna bli en bronsmedalj i VM. Foto: Johan Nilsson / TT

 

Han är vd i Handbolls-VM 2023 AB, det bolag som sedan 2011 organiserar Svenska Handbollsförbundets mästerskap i bolagsform, med tidigare landslagsmannen Stefan Lövgren som styrelseordförande.  En modell som varit lyckad, herr-VM i början av 2023 med danskt herrguld i Tele 2 Arena i Stockholm lämnade ett överskott på 25 miljoner till förbundet.

Omstridd ordförande

Nu är det damer som gäller.  Sverige, Danmark och Norge samarrangerar under det internationella förbundets IHF:s, paraply.  Ordförande  är sedan 2000, Hassan Moustafa, Egypten, omstridd och ifrågasatt. Nu är IHF  garanterat en 10-procentig intäkt på  mästerskapets samlade överskott.

Damkostymen är betydligt mindre än herrarnas. Det är färre matcher på svensk mark än i vintras. Nu i  Göteborg och Helsingborg, intresset och nyfikenheten på förbundskapten Tomas Axnérs landslag är ändå stort.

-Det är absolut så,  och nog ska vi kunna leverera ett plusresultat, hur stort vågar jag inte spekulera om. I Göteborg, i Scandinavium, räknar vi med ett publiksnitt på 7000 åskådare per match. I Helsingborg något lägre.

-Vid öppningsmatchen, mot Kina på fredagskvällen, hoppas vi publikrekord för svensk damhandboll, det vill säga över 8 500 åskådare, framhåller Krister Bergström.

Brons i sikte

Han vill också framhålla de ekonomiska mervärden som stora mästerskap skapar i hotell och besöksnäring. Beräkningar från 2023 års herr VM påvisar ett ökat kassaflöde i halv miljard-klassen i berörda näringsgrenar.

Sverige saknar medalj i VM-sammanhang,  fjärde plats i 2017 års VM i Tyskland är den främsta placeringen hittills. I Spanien VM 2021 landade blågult på femte plats.

SVT-experten Magnus Grahn menar att laget har kapacitet för en semifinal plats, och därmed chans att åtminstone spela om bronset. Gruppspelet går som en dans, efter Kina väntar Senegal och Kroatien. De tre främsta i gruppen avancerar till mellanrundan där blågult måste vara topp två för play off strid.

Norge, regerande världs och Europa-mästare är jämte Danmark och Frankrike favoriter. I det senaste dammästerskapet,  EM i Slovenien 2022, slutade Sverige på femte plats efter seger mot Nederländerna.   Att hålla ögonen på i det svenska laget: Nr. 54 Tyra Axnér, på vänsternio, och dotter till förbundskapten Tomas Axnér.

Totalt deltar 32 lag, bland dem Grönland (!) som kvalade in via seger mot Kanada.

I ”Hotet mot handbollen” pekas Rumänen ut som ett land med uppgjorda matcher.  Var tredje mästerskapsspelare från Sverige, Norge och Danmark, under de senaste fem åren misstänker, att de spelat i uppgjorda matcher. Det visar en intervju undersökning som SVT gjort tillsammans med norska NRK och danska DR.

Offentligt är det endast Amelia Lundbäck, tidigare Skuru och nu i rumänska Baia Mare som medger att matcher kan vara fixade.

- Alltså inte nödvändigtvis,  mer att ”This in Romania det händer”, säger hon till SVT Sport.

”This in Romania det händer”

Hon spelar inte kommande VM, men hon är överraskad över att inte andra svenska spelare öppet vill berätta vad som händer i den rumänska ligan  I VM spelar Rumänien i grupp E, tillsammans med Danmark, Serbien och Chlie.

I Sveriges VM-lag har tre spelare rumänska klubbadresser, tredje målvakten Evelina Eriksson, CSM Bukarest och duon Nathalie Hagman, Daniela de Jong, båda i SCM Radmincu Valcea .

Robert Wedberg, det svenska förbundets generalsekreterare, har i intervjuer meddelat att förbundet ”vid lämplig samling kommer att prata med våra trupper och att undersökningen visar att det troligen sker saker som behöver tas om hand.”

I Spanien VM 2021 vann Nathalie Hagman skytteligan med 71 fullträffar.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
AIK Fotboll har presenterat sitt bokslut för 2023 och det är nedslående. AIK går back med inte mindre än 21 miljoner efter skatt.
Jämfört med 2023 år är det ett minus på 44,5 miljoner och största skälet är ökade driftkostnader.  77,3 miljoner i fjol mot 53 miljoner 2022.
AIK:s rörelseresultat blev minus 27,8 miljoner kronor, att jämföra med plus 16,7 miljoner kronor 2022.

Slumpen eller ett tecken i skyn…. För 14 dagar sedan sa Ola Serneke ja till att stanna som huvudsponsor till IFK Göteborgs fotboll. I ett tillägg i pressreleasen antyddes att den kreative byggherren skulle titta på en framtida arena för Blåvitt. Och nu talar Petter Stordalen och låter förstå att han kan stå till tjänst när Göteborg, enligt honom får en ny arena. Han tycker att det är mycket angeläget och vill bidra. 

Uppladdningen pågår med oförminskad intensitet och förväntan växer i Båstad. Säg den som inte vill uppleva åtminstone några dagar under tennisveckorna i sommar... Åskådare, spelare  och sponsorer, alla är intresserade och vill försäkra sig om en plats. Rekordmånga biljetter är sålda redan nu. spelarna är lyhörda för erbjudanden och faktiskt, sponsorerna trängs om utrymmet. Här är årets mötesplats i svensk idrott.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Alla TV-tittare med sporteintresse kan se fram emot ett inbjudande 2024 med många sändningar där licens-tv gör det möjligt att se ett jättelikt utbud.

Eurovision Sport, dit SVT hör, planerar för ett spännande utbud, med några av sportens främsta evenemang och här är det inte nödvändigt med några betal-kort..Tijuvtitta redan nu och inse att SVT kommer att bjuda på åtskilliga sändningar.

Efter 62 minuters spel i allsvenskan för AIK förra säsongen såldes 16-årige Jonah Kusi-Asare på torsdagen till tyska mästarlaget Bayern München för 73 miljoner kronor, inklusive bonusar.

Det är den femte dyraste övergången genom tiderna från allsvenskan och är ännu ett exempel på hur allsvenska klubbar blir allt rikare på försäljning av unga spelare.