Kristianstad hoppas på nya miljoner

Sedan tidigare är det klart att Danmark, Norge och Sverige gemensamt ska stå värdar för europamästerskapen i handboll 2026. Under finalhelgen vid EM i Köln avslöjade Europeiska handbollsförbundet i vilka städer matcherna ska spelas. Valet föll på Kristianstad och Malmö.

Kristianstad arena är en flott anläggning som invigde 20 10 och som tar 4 700 åskådare. Foto: Claes Sandén

Senast blev det en vinstaffär. Nu har Europeiska handbollsförbundet utsett Kristianstad till en av städerna även vid handbolls-EM i januari 2026. Mästerskapet spelas i Danmark, Norge och Sverige med Kristianstad och Malmö som spelorter i Sverige. 

Kristianstad har tidigare stått som värd för flera internationella handbollsmästerskap, som vid VM 2011 och 2023 samt EM 2016. Utvärderingen efter VM 2023 visade en mycket positiv effekt för besöksnäringen. Nöjda besökare och spelare spenderade sammanlagt 30 miljoner kronor när de besökte Kristianstad.

–Det är otroligt roligt att vi ännu en gång landat ett stort mästerskap. Vi kan konstatera att den här typen av evenemang har stor betydelse, både för oss som bor här och för besöksnäringen, säger Camilla Palm (M), kommunstyrelsens ordförande.

Förberedelserna har redan startat i Kristianstad.

– Vi har fått otroligt bra resultat i utvärderingarna tack vare en professionell organisation, utmärkt värdskap och inte minst ett genuint handbollsintresse, säger Stefan Lövgren, VD Svenska Handbollslandslaget AB.

Handbolls-VM 2023 gav mer än förväntat

Utvärderingen efter VM 2023 visade att besökarna spenderade sammanlagt 30 miljoner kronor när de besökte Kristianstad. Knappt 5 miljoner kom från svenska besökare, medan drygt 25 miljoner kronor kom från utländska turister. Den sammanlagda skatteeffekten beräknas till 15,9 miljoner. Att evenemanget ägde rum i under en traditionell lågsäsong för besöksnäringen var extra lyckosamt.

– I utvärderingen efter VM 203 uppgav nio av tio kristianstadsbor att de kände en ökad stolthet över Kristianstad och hela 97 procent menade att stora evenemang är viktiga för vår kommun., säger Pehr Palm, planeringsstrateg i Kristianstads kommun.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Sverige behöver en smalare och mer centraliserad elitidrott. Det anser danska Idrottens Analysinstitut (Idan), i en utvärdering som presenteras i ny regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning (CIF).
– Idans analys är viktig i ett läge där svensk idrott kommit till ett vägskäl. Vägvalet påverkar inte bara elitidrottens framtid, utan idrottsrörelsen i sin helhet, säger CIF:s utredare Johan R Norberg.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.