Byrå med nya idéer runt basket och framtid

Svensk idrott kritiseras med jämna mellanrum för att vara för traditionell. Ett unikt och historiskt projekt har nu startat i Stockholm. En  kommunikationsbyrå i Stockholm med inspirerade medarbetare agerar med viljan att förändra svensk basket. 

- Nej, det här är inget som vi har haft att göra med. Vi har mig veterligen inte ens haft information om att den ska hållas, kommenterar Fredrik Joulamo, generalsekreterare vid Svenska Basketbollförbundet.

Common Values United är den annorlunda byrån grundad av kreatörerna Babak Azarmi, Wadood Suberu och Iskias Araya. De fokuserar sin verksamhet på inkluderingsfrågor och utanförskap, med basket som katalysator. 

Kritik mot hierkarkin

Just nu sker byråns stora introduktion för offentligheten med popup-installationen “Svart Basket” på Fotografiska och Värmeverket i Stockholm. En utställning som har målet att starta en förändring i svensk basketkultur i grunden. 

– Namnet “Svart Basket” är en kritik mot den rådande hierarkin inom svensk basket, där vi har ett förbund som inte driver svensk basketkultur framåt. Istället för att öppna upp för samarbete, tvingar de individer och ideella organisationer att ta taktpinnen. Resultatet får man se på utställningen, säger Babak Azarmi, medgrundare av Hoop Dreams. 

Basket är Sveriges tredje största sport. Men till skillnad från ishockey och fotboll är svensk basket fortfarande en gräsrotsrörelse, en subkultur som är lika delar sport, mode, musik och konst. 

Problemet är att Sveriges tredje största sport – och i förlängningen kulturutövning – ständigt underskattas och undervärderas i medierapporteringen. Men detta håller på att förändras. 

2021 startade Common Values United initiativet Hoop Dreams med målet att kunna använda basket som ett verktyg för att koppla ihop miljö, sport, musik och konst som utlopp för deltagarnas delade upplevelser. 

Står bakom nya basketplaner

Som kreatörer har de byggt en stor erfarenhetsbank genom samarbeten med märken bl a. Adidas, IKEA, Weekday, Casio, Red Bull och Patagonia. 

Under de senaste tre åren har de etablerat sig som hjärnorna bakom Stockholms nya basketscen – från ha uppfört två basketplaner i Tensta sponsrad av Brilliant Minds och världsstjärnan Kevin Durant, till att arrangera Red Bull Half Court-turneringar med fulla hus i Kungsträdgården och runt om i landet, till kurerade fotoutställningar med några av de hetaste svenska fotograferna så som Ikram Abdulkadir. 

Deras kreativitet, oberoende engagemang och förankring på basketscenen har skapat förändring i den svenska basketens gräsrotsrörelse – något som inte har uppskattats av det svenska basketbollförbundet. Common Values Unites stora offentliga introduktion sker med eventet "Svart Basket" på Fotografiska den 20 januari och på Värmeverket den 26 januari. 

Med utställningar, workshops, dokumentär-visningar och mycket mer blir denna kväll en stor möjlighet för näringslivet att tillsammans med CVU föra upp den kreativa sidan av svensk basket på den stora scenen, där den hör hemma.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Bygget av en jättelik commumity för svensk idrott växer. Nu avslöjas att det bakomvarande företaget, Wimt med vd:n Sebastian och projektets initiativtagare Sebastian Lundgren i spetsen, har fått investeringar på närmare 40 miljoner kr.  Och pengarna fortsätter att rulla in.
- Det har blivit möjligt tack vare en framgångsrik beta-lansering med klubbar som Frölunda HC och Växjö Lakers och det arbetet fortsätter. På tur står bl a Brommapojkarna, säger Sebastian

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

Orienteringens paradnummer O-ringen,  tidigare 5-dagars,  är i högsta grad en kommunal angelägenhet. Oskarshamns kommun, cirka 27 000 invånare  varav 19 000 i tätorten och de senaste åren uppmärksammat för sitt SHL-lag i ishockey,  satsar 7,5 miljoner kronor på nästa veckas jakt efter kontroller i skogarna längs Smålandskusten.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Malmö Redhawks  bygger nytt och  förstärker laget succesivt.Och byggde nytt, det var precis vad Percy Nilsson gjorde för ett antal år sedan när Malmö Arena tillkom.  Den arena som idag är inte bara hemmarink för klubben utan också en huvudpartner. Ett nytt avtal är undertecknat i dagarna. Över hela uppgörelsen svävar Percys intentioner.

Den sista fotbollsmatchen i EM är nu färdigspelad och folkfesten är över. Men statistiken hos behandlingsföretaget Spelfriheten visar klart på något annat än festliga siffror. Istället kan vi se hur mycket ett mästerskap av denna kaliber inebär för antalet personer som behöver söka hjälp för sitt spelande.

I Sverige finns det runt en halv miljon aktiva golfentusiaster. Vad de gör de närmaste fyra dagarna råder det inget tvivel om.  Tro inte att de är på golfbanan, nej, de  tillbringar ett stort antal timmar framför TV:n.

British Open pågår i fyra dagar, timme efter timme.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.