Invasionen större än någonsin i Mora

Med fyra veckor kvar till det första loppet i vinterns folkfest, Vasaloppets vintervecka 2024, märks ett rekordintresse. Det blir en invasion av skidfrälsta i Mora och  stora¨delar av Dalarna kommer att gynnas av en avsevärd högre turismekonomi.. Det är ett jättelikt skidevenemang, men också en betydelsefull miljonrullning som väntar.

– Fantastiskt roligt att loppen börjar fyllas upp och vi ser fram emot att välkomna 60 000 deltagare till en folkfest i Vasaloppsarenan, säger Johan Eriksson, Vasaloppets vd.

Det finns också de åkare som unnar sig lite vila under färden mot Mora.

Snöläget och förhållandena i Vasaloppsarenan är i det närmaste idealiska och intresset för längdskidåkning är stort i hela landet, vilket syns i startlistorna.

– Vintern har varit fin överlag och folk har tränat. Även mindre anläggningar har hållit öppet och vi märker att responsen är stark när det går att åka skidor även hemmavid. Vi hade en första prognos på 55 000 anmälda men där är vi nu snart med fyra veckor kvar till det första loppet, säger Johan Eriksson.

Några platser kvar  

Förutom det fulltecknade 100:e Vasaloppet söndagen den  3 mars är det i dagsläget endast några hundra platser kvar i Öppet Spår söndag som arrangeras 25 februari. I alla andra lopp finns startplatser kvar och det går att anmäla sig fram till start i mån av plats.

– Att både gamla och unga rör på sig för hälsans skull känns viktigare än någonsin. Därför är det extra glädjande att även våra kollegor i branschen signalerar en positiv utveckling och att intresset växer för att delta i motionslopp, säger Johan Eriksson.

 

Rekordmånga utländska deltagare

I nuläget är över 8 000 deltagare från andra nationer än Sverige anmälda till Vasaloppets vintervecka 2024 vilket är rekord! Traditionellt sett har Norge, Danmark och Finland varit de största utländska nationerna. Norge är störst även i år men nu har Tyskland seglat upp på andra plats; för första gången är över 1 000 tyskar anmälda. Ny trea på utlandslistan är Tjeckien.

– Det här är förstås jättebra ur turistekonomisk synvinkel och vi tror att det är det 100:e Vasaloppet som drar lite extra. Att Czech TV sänt Vasaloppet de senaste åren och att det tjeckiska långloppet ”Jizerská50” räknas som ett av de fyra ”Grand Classics”-loppen i Ski Classics märks tydligt. Efter Sverige och Norge blir Tjeckien nu tredje största nation i det 100:e Vasaloppet. Över 750 tjecker ska åka loppet, vilket är fantastiskt och visar vilken dragningskraft Vasaloppet har internationellt, säger Johan Eriksson.

Kuriosa inför veckorna

  • I dagsläget har 30 000 deltagare anmält sig för att åka ett lopp som är 90 km långt, övriga har valt ett lopp mellan 9 och 45 km.
  • Stafettvasan har passerat 1 500 anmälda femmannalag (7 500 deltagare) varav företaget Ahlsell står för 89 (!) av de anmälda lagen.
  • I Tjejvasan lördag 24 februari kommer vi att få se den 200 000:e målgången i loppet genom tiderna; världens största skidlopp bara för kvinnor arrangeras i år för 36:e gången.
  • Två nya lopp ser dagens ljus: Öppet Spår måndag 30 och Öppet Spår måndag 45, där man i båda kan välja mellan att skejta och åka klassiskt.
  • I Vasaloppet 10 lördag 2 mars uppmanas deltagarna att ha på sig klädsel och utrustning från gamla tider. Uppmaningen lyder: "På skidor genom alla tider!"

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s orsförande, hans von Uthman har bestämda åsikter om Framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.