100 år sedan första Allsvenskan

De allra första matcherna i Allsvenskan 1924 spelades den 3 augusti. För att fira och hylla den allsvenska starten för 100 år sedan så kommer två hela omgångar av Allsvenskan 2024 – omgång 19 och 20 – att vara så kallade jubileumsomgångar där ambitionen är att klubbarna ska spela i retrotröjor för att hylla historien.

Allsvenskan i fotboll är ett starkt begrepp inom svensk idrott. Nu ska den 100:e Allsvenskan spelas

 

Varje allsvensk klubb kommer spela en hemmamatch under omgång 19 eller 20. Klubbarna bestämmer själva om de vill ta fram en retrotröja och i så fall vilken retrotröja de vill spela i. Klubbarna äger också själva kommunikationen runt detta. Tanken är att varje hemmalag spelar i sin tröja men om de vill, och om färgerna på motståndet tillåter det, så får man även spela bortamatchen i den här omgången i retrotröjan.
– Jubileumsomgångarna blir en central del av hundraårsfirandet och vi hoppas att så många klubbar som möjligt väljer att ta fram en retrotröja. Vi är otroligt stolta över vår historia. 
han tillägger:
–  Det ska bli väldigt spännande att se vilka säsonger och tidsepoker som klubbarna väljer att uppmärksamma genom sina tröjor, säger Johan Lindvall, generalsekreterare på Svensk Elitfotboll.
Matcherna i omgångarna är inte datumbestämda ännu skaspelas helgerna 18 och 25 augusti.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Den svenska hockeykartan blir allt mindre – det kan inte vara förbundsbasen Anders Larssons visioner om en ishockey för alla. Förbundets överklagandenämnd har avslagit fyra lags klagan sedan Licensnämnden inte beviljat spel i Hockeyettan säsongen 2024-2025.

Beslutet avser lagen Strömbro, Kristianstad, Bäcken och KRIF Hockey (Kallinge-Ronneby)  som samtliga degraderas till Hockeytvåan. Beskedet kan överklagas till Riksidrottsnämnden (RIN).

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

OS-invigningen är bara ett par dagar bort.  Det må vara världens största idrottsfest, men det är också den särklassigt dyraste. Totalkostnaden för olympiska spelen har skjutit i höjden till över 187 miljarder dollar sedan 2000, tre gånger mer än planerat. För att vara värd kommer Paris sannolikt att spendera över 9,6 miljarder dollar, mer än turismintäkterna ger och 76 procent mer än planerat.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Elite Hotels of Sweden är stolta att tillkännage att vår grundare, Bicky Chakraborty, har valts in i Swedish Tennis Hall of Fame. En av Svenska Tennisförbundets största sponsorer tar plats bredvid legendarer som Björn Borg, Stefan Edberg, Mats Wilander,s Magnus Norman, Thomas Enqvist och Kent Karlsson.

Den sista fotbollsmatchen i EM är nu färdigspelad och folkfesten är över. Men statistiken hos behandlingsföretaget Spelfriheten visar klart på något annat än festliga siffror. Istället kan vi se hur mycket ett mästerskap av denna kaliber inebär för antalet personer som behöver söka hjälp för sitt spelande.

Ingen kan undgå att OS är i antågande.  Det blir en och annan timme framför TV:n de närmaste veckorna. Inget slötittande utan vi är på helspänn hela tiden.  Man vill ju ha koll på allt. I klartext, det tar på krafterna att vara uppdaterad . Vi förbereder på skilda sätt. Vissa kan till och med strunta i evenemanget, andra sitter som klistrade vid tv:n.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.