Här är pengarna bakom Tiomila

Det ideella engagemanget är ännu närvarande i svensk idrott. 
-Ja, i varje fall vad gäller orientering, utan alla frivilliga krafter vore den här tävlingen dödsdömd.

 

 

Det säger Krister Nordström, ordförande Älvsjö/Örby Orientering och tävlingsledare för helgens Tiomila som avgjordes i skogarna kring Nynäshamn på Södertörn.

Funktionärer för 1,2 miljoner

Tiomilaföreningen, de nio klubbar som äger tävlingen och vars medlemmar lagt ned cirka 15 000 timmars arbete för tävlingens genomförande ersätts med 70 kronor per arbetad timme.
 Belopp som oavkortat går tillbaka till de nio föreningarna, och efter hur  många arbetstimmar som redovisats. Totalsumman efter helgen beräknas till 1,2 miljoner kronor att fördela.
-Med en högre timpenning, låt oss säga 350 kronor, har vi inget Tiomila, så enkelt är det, säger Krister Nordström.
Totalbudgeten för två dagars tävlande är cirka sju miljoner, den stora intäktsposten är från deltagande lag, i år 317 herrlag, tio sträckor samt 275 damlag, sex sträckor och för första gången två nattsträckor.
  Ett historiskt genombrott ur ett jämlikhetsperspektiv, damerna bjöds in första gången 1977,  då med fem sträckor och endast dagtid.
Den första herrkavlen arrangerades 1945 med start på Uppsala Högar och mål på Enebybergs IP. Första lag i mål var SoIK Hellas och tiden var 15 timmar, 51 minuter och 59 sekunder.
På Södertörn var både Stora Tunas herrar och damer först i mål med den klassiska kavlen, segrartid herrar 8,15,41 och damer 4,42,42. Den nya ordningen mottogs väl, och en första utvärdering kommer att ske efter tre år.

Förbundet vinnaren

En stor vinnare av Tiomila är också Svenska Orienteringsförbundet,  som erhåller arrangörersättning baserat på antal startande lag, i storleksordningen 400 000-500 000 kronor.
-Jag har inget att invända mot det,  svensk orientering är vår plattform, konstaterar Krister Nordström.
En tung utgiftspost är den omfattande TV-produktionen, signerad Peter Löfås och hans bolag, Lofas AB.  Orienteringen har klivit in i våra vardagsrum med den nya teknikens hjälp och streaming-tjänster.  För Krister Nordström innebär det en utgift på cirka 1.5 miljoner.
SVT redovisar höga tittarsiffror för orientering och har säkrat rättigheter för VM, EM och Världscupen perioden 2024-2026. 
Susanne Maarup, förbunds chef på svensk orientering säger:
-Det är ett glädjebesked, och ytterligare ett bevis för att orientering ligger rätt i tiden. Det är i dag möjligt att följa vår sport på ett helt annan sätt än tidigare. Sändande bolags produktioner blir hela tiden bättre.
Första tävling enligt det nya avtalet blir världscupens första deltävling i Schweiz 24-26 maj.
Kjell Nilsson

 

 

 

 

 

 

 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
”I februari reste jag med familjen på semester. Då hade jag jobbat mer än 14 månader utan en enda ledig dag. Jag är målinriktad och gillar att anta utmaningar men i långa loppet är det inte hållbart att arbeta så”,
Med de orden vill Peja Lindholm lämna  uppdraget som vd i Östersunds fotbollsklubb.
Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat.

Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

 

 

 

 

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat 
Årets SM-vinnare på både herr- och damsidan kommer att tilldelas Bengt Johanssons pokal. Efter handbollslegendarens bortgång 2022 påbörjades arbetet med de nya pokalerna till Bengas minne - nu är de redo att lyftas för första gången.
 De båda pokalerna är inte bara symboler för seger, utan också för hans arv och minne.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.