”Vettigt att kommunen satsar så här”

Orienteringens paradnummer O-ringen,  tidigare 5-dagars,  är i högsta grad en kommunal angelägenhet. Oskarshamns kommun, cirka 27 000 invånare  varav 19 000 i tätorten och de senaste åren uppmärksammat för sitt SHL-lag i ishockey,  satsar 7,5 miljoner kronor på nästa veckas jakt efter kontroller i skogarna längs Smålandskusten.

Det är 58:e upplagan som står för dörren, efter en idé från Dagens Nyheters Sex-dagarslopp på cykel. 

 O-ringens historia inleddes 1965 med 156 deltagare,  etappmål i Skåne, Blekinge och Danmark. Upphovsmännen Peo Bengtsson och Sivar Nordström rullande i gång en mäktig lavin och till Döderhultsdalen i Oskarshamn väntas cirka 20 000  besökande, tävlande och andra med nära band till sporten.

120 miljoner i behållning

Den turistekonomiska behållningen beräknas till 120 miljoner – det vill säga vad besökare erlägger i form av logi, shopping och restaurang-besök. I Åre 2023 var turistomsättningen 117,4 miljoner kronor med ett  besökstal på cirka 15 000.

O-ringen är i särklass det största idrottsevenemanget som ägt rum i Kalmar län, och ett unikt tillfälle för marknadsföring för kommunen ja hela Smålandskusten.

Kommundirektör Henrik Andersson ser inga problem med det kommunala engagemanget.

-Nej absolut inte, från vår sida tycker vi att det är väl investerade pengar och som förhoppningsvis ger ringar på vattnet i flera år framöver. Att årets besökare blir så förtjusta att de vill komma tillbaka, säger Henrik Andersson.

SD ville satsa mera

I S-styrda Oskarshamn är samtliga partier med på PR-vagnen. Lokala Oskarshamnspartiet, en utbrytargrupp från SD, anser att kommunen borde satsa ännu mer och synliggöra tävlingarna redan ute på E 22:an som passerar utanför stadskärnan.

Grovjobbet, eller genomförandet av fem etapper, vilar på 25 småländska föreningar under ledning av Svensk Orientering Events AB, ett helägt dotterbolag till Svenska Orienteringsförbundet, SOFT.

Oskarshamn tilldelades tävlingen redan 2018, två upplagor fick utgå under pandemiåren, Oskarshamn skulle ha arrangerat 2022.

 Startsträckan har med andra ord varit lång för tävlingsansvariga, med projektledaren Anders Strömbäck i spetsen, han är ordförande i Ankarsrums OK, en av arrangörsföreningarna.

-Vi är i dag mer redo än vi hade varit 2022, vi har helt enkelt hunnit samla mer kraft, betonar han.

Totalomsättningen beräknas till 45-50 miljoner, och arrangerande föreningar är garanterade minst tre miljoner att dela på för gjord arbetsinsats, beräknad på antal arbetstimmar.

-Tre miljoner är en garantisumma, helst vill vi första kunna fördela ännu mer, säger Anders Strömbäck, som själv till viss del har arvoderats av Oskarshamns kommun.

För SOFT är O-ringen en viktig inkomstkälla. Ersättningen baseras på antal tävlande, i Oskarshamn cirka 14 500.

Viktig inkomstkälla

-Vår ”del”, tävlingsavgiften, brukar hamna kring 2 miljoner kronor, meddelar Susanne Maarup, förbundsdirektör, på plats i Oskarshamn. 

I orienteringens späckade tävlingskalender har O-Ringen under senare år tappat i attraktionskraft hos landslagseliten, inklämd mellan mästerskap eller tidsmässigt för nära.

I sommar ligger Oskarshamn perfekt,  sprint-VM har avgjorts och EM följer senare i höst. Det innebär att sportens stora suverän, Stora Tunas Tove Alexandersson, 32 år, med mäktiga 21 VM-guld och 32 VM-medaljer finns på plats. Hon har sedan tidigare sex totalsegrar i O-Ringens. Nu utmanas hon av Sverige-eliten i övrigt samt Simona Aebersold, Schweiz.

På herrsidan är Norges världsmästare Kasper Fosser på plats, precis som den svenska toppduon Gustav Bergman och Emil Svensk.

-Publiken längs Smålandskusten är att gratulera.  Jag kan lova högklassig orientering och större dragplåster än Tove finns inte i dag, fastslår Susanne Maarup.

För totalseger, herrar och damer, väntar en prischeck på 80 000 kronor. 

Kjell Nilsson

Fakta

 Tävlingscentrum är som nämnts Döderhultsdalen. Uppkallad efter Axel Robert Petterson, (1868-1925) känd träskulptör och uppväxt i Döderhults socken utanför Oskarshamn. Han  är allmänt känd som ”Döderhultarn”

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
Path:
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Golf-Sverige delades i två läger vid helgens förbundsmöte.

Som enda distrikt röstade Stockholms GDF, med totalt 169 000 spelare, mot förbundsstyrelsens förslag om att införa ett maxtak för antalet golf-ID som en golfklubb får utfärda. 

Golf-ID är att betrakta som legitimationshandling att få spela på en golfbana. Röstsiffrorna blev 62-8.

Publiksuccén fortsätter.  Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.

Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.

- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.

Oskar Svärd utsedd blir ny chef för Ski Classics. Han efterträder grundaren David Nilsson, som har lett utvecklingen av Touren sedan starten och som nu tar rollen sin roll som VD för Wsportsmedia och blir styrelseledamot i Ski Classics.

- 2008 började jag med en liten idé som blev ett stortprojekt som växte till Ski Classics. Efter 17 år av mycket nöje, utmaningar och hårt arbete har jag bestämt mig för att nu är det rätt tid att lämna över facklan som director till en ny men erfaren person med fräscha ögon,och samma passion för Ski Classics", säger David Nilsson.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

Ludvig Åberg är tillbaka, och då är också TVtittarna där. I synnerhet när det handlar om en Major på Augusta National, klenoden på touren. The Masters gäller torsdag-söndag med en Ludvig Åberg i stort begär.

MFF  satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.

26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen  accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.