Annorlunda propaganda av cheferna

Bolaget Mälarenergis koncernchef Niklas Gunnar och styrelseordförande Carin Lidman sprang Mälarenergi Stadslopp med sitt eget plastavfall på ryggen. I Mälarenergi Stadslopp deltog drygt 1120 löpare, varav 400 barn, som tillsammans sprang för en hållbar värld.

1100 personer joggade i Västerrås.Bl a två chefer från Mälarenergi och de ville påminna åskådarna om värdet att ta hand om plastavfall

– Att ha så många barn på plats och samtidigt prata om hållbarhet och plast kändes jättebra – det är ju deras framtid det handlar om. Men trots att plastfrågan är avgörande för omställningen, händer det alldeles för lite. Mer måste göras och tempot måste öka, säger Niklas Gunnar.

Lever som de lär

Sedan mitten av maj har Carin Lidman och Niklas Gunnar lagt sina plastförpackningar åt sidan istället för att ta dem till återvinningen. Resultatet blev var sin säck, som de fäste på ryggen och sprang med under Mälarenergi Stadslopp i Västerås den 8 juni. Carins säck med plastförpackningar var märkbart mindre än den säck på 2,8 kg som Niklas släpade runt på.

– Hemma hos mig finns numera bara jag, min sambo och katten – alla barn är utflugna, säger Carin Lidman. I Niklas hushåll bor det fler personer och det spelar självklart roll.

Det var i maj förra året som Mälarenergi gick ut med beskedet att koncernen ska uppnå nettonoll utsläpp av fossil koldioxid. Ett hinder på vägen är att det finns för mycket plast i det restavfall som kommer till Kraftvärmeverket för att energiåtervinnas till fjärrvärme och el. Den osorterade plasten resulterar i onödigt stora utsläpp av fossil koldioxid som hade kunnat undvikas.

Mycket att vinna

– Om fler hushåll och företag sorterar plasten rätt blir det dubbla vinster, säger Niklas Gunnar. Dels minskar utsläppen av fossil koldioxid vid energiåtervinning. Dels möjliggörs att en större andel plast kan materialåtervinnas och bli nya produkter.

För att vända utvecklingen, vill Mälarenergi att det sätts in styrmedel uppströms – alltså tidigt i förpackningskedjan, hos producenterna och inköparna – som stödjer och uppmuntrar till att rätt sorts plast används för rätt saker och samtidigt bidrar till ökad materialåtervinning. Även i år tar Mälarenergi med sig plastfrågan till Almedalen,

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Stockholms Golfklubb samarbetar med Danderyds kommun om att rena  Edsviken. Klubben vattnar banan med kommunens dagvatten och minskar därmed utsläppen till den närliggande viken till Värtan. En sorts win-win-situation för båda parter.

Diskussionen om VAR eller inte är ständigt pågående.

Såg ni vad som hände i England?

De engelska fotbollsklubbarna röstade under ett möte om ett förslag att avskaffa videogranskningstekniken.

Endast en klubb röstade för.

Sveriges Olympiska Kommitté utökar OS-truppen med tio nya namn. På fredagen fick en cyklist, en boxare, en kanotist, två skyttar och fem friidrottare klartecken.

- Med sex veckor kvar till spelen består en växande OS-trupp av nära 100 idrottare, säger SOK:s truppchef Peter Reinebo.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Försäkringsbolaget Folksam visar prov på hur kreativitet och egen vinning kan ge  ett lyckat sponsoravtal. Men så har bolaget och Svenska Fotbollförbundet variit partners i över 60 år. Nu har parterna enats om en förlängning och samtidigt utökat sitt samarbete Det nya avtalet gäller till och med  2026.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.