70 000 i Göteborg får lära sig hållbarhet

Bollen är deras gemensamma intresse, i samma grad som de borde bry sig om att de har samma jordklot att dela på. De borde de inse i högre grad.
Mindre matsvinn, mer sopsortering och betydelsen av att vara generös och vinsten av att vara bussig mot kompisar – det blir Gothia Cups och Partille Worlds nya betoning,– i  klartext - ekologisk och social hållbarhet. Det ska sommaren 70 000 cupgäster i Göteborg inse.

 

Världens största ungdomsturneringar med en mängd länder med alla tänkbara kulturer, vad det innebär  vanor och beteenden, ska sprida och propagera  för nyttan och betydelsen av svensk hållbarhet.
När alla  ungdomar och ledare , från hela världen, och skilda kulturer, inklusive beteenden och vanor, samlas i Göteborg  då tillvaratar ararrangörerna tillfället att påverka och lära gästerna att bli både mera omtänksamma och vettigare.

Marknadsföra hållbarhet

När de åker hem ska de minsann veta betydelsen av att alla människor anstränger sig för att göra vistelsen bättre på jorden.
Gothia Cups och Partille World har nått ett samförstånd och nått en unik överenskommelse.
Idrott har blivit till en gemensann affärsidé – att påverka och förbättra tllvaron, i klartext - , att marknadsföra hållbarhet, inklusive mindrematsvinn, mer sopsortering och betydelsen av att vara och vinsten att vara bussig mot kompisar.
I sommar lska 70 000 unga lära sig att göra planeten mer hållbar. större.
–  Vi är världens två största ungdomsturneringar och tillsammans gör vi skillnad. Turneringarna ger upplevelser för livet där unga möter världen och får förståelse för olika kulturer. Nu ingår även ett hållbart förhållningsätt i det vi sprider, en chans vi inte får missa, säger Niclas Freiholz, turneringsledare på Gothia Cup.  

Att ge rätt kunskap

– Under våra turneringar samlas tiotusentals unga, deras medföljande vuxna och funktionärer i Göteborg. Celebrate-konceptet hjälper dem att göra rätt och ger kunskap att ta med sig hem. 
–  Därmed påverkar vi inte bara turneringarna i en hållbar riktning, utan också hur ungdomar och vuxna världen över agerar i sin vardag resten av året, säger Fredrik Andersson, generalsekreterare på Partille World Cup.   
Celebrate the Planet handlar om att steg för steg minska den negativa klimat- och miljöpåverkan med tiotusentals deltagare samlade och i rörelse.

Beteendet i matsalarna

Turneringarna ska i år minska sitt koldioxidavtryck i matsalarna med över 30 procent och minimera mängden mat som förfars genom samarbete med Räddningsmissionen och appen To Good To Go.   
– Drivkraften är att mat ska ätas, mat ska inte slängas, säger Tommy Wiking, projektledare Mat. Vi har jobbat hårt med bland annat menyer och råvaruplanering för att kunna ta det här stora klivet.   
Celebrate the Game innehåller bland annat Fair Play Trophy, informationsinsatser riktade mot publiken och ökad stöttning av domarna. 
Nytt för i år är att alla lag i Gothia Cup har en Team Steward, en utsedd person i varje lag som ansvarar för hur det egna laget, ledarna och supportrar uppträder vid och under matcherna.   
Celebrate the People har som mål att  utveckla en interernationell grund för vänskap över gränser. Genom turneringarnas foundation får lag från resurssvaga länder möjlighet att delta och funktionärsprogrammet ger demchansen till ett första avlönade jobb 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Bygget av en jättelik commumity för svensk idrott växer. Nu avslöjas att det bakomvarande företaget, Wimt med vd:n Sebastian och projektets initiativtagare Sebastian Lundgren i spetsen, har fått investeringar på närmare 40 miljoner kr.  Och pengarna fortsätter att rulla in.
- Det har blivit möjligt tack vare en framgångsrik beta-lansering med klubbar som Frölunda HC och Växjö Lakers och det arbetet fortsätter. På tur står bl a Brommapojkarna, säger Sebastian

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

Den femte vinnaren i Folkspels nya JOYNA-lotteri win-win drogs i fredags och Per-Ola Kullberg från Rydsgård vann 100 000 kr. Fotbollsklubben Rydsgårds AIF sålde den vinnande lotten och för det belönades även de med 100 000 kr, som går direkt till föreningens verksamhet.

”Per-Ola är ledare för ett av våra tjejlag, så jag fick veta att både han och föreningen hade vunnit nästan direkt i fredags”, säger en glad Håkan Palm, Ungdomsansvarig Rydsgårds AIF.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Malmö Redhawks  bygger nytt och  förstärker laget succesivt.Och byggde nytt, det var precis vad Percy Nilsson gjorde för ett antal år sedan när Malmö Arena tillkom.  Den arena som idag är inte bara hemmarink för klubben utan också en huvudpartner. Ett nytt avtal är undertecknat i dagarna. Över hela uppgörelsen svävar Percys intentioner.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.