OS gigantisk dålig affär med miljardunderskott

OS-invigningen är bara ett par dagar bort.  Det må vara världens största idrottsfest, men det är också den särklassigt dyraste. Totalkostnaden för olympiska spelen har skjutit i höjden till över 187 miljarder dollar sedan 2000, tre gånger mer än planerat. För att vara värd kommer Paris sannolikt att spendera över 9,6 miljarder dollar, mer än turismintäkterna ger och 76 procent mer än planerat.

Poliser och militärer ärvanligare än atleter i Paris i dessa dagarFoto: Fredrik Varfjell / NTB

 

 

 


Polis og vakter foran Eiffeltårnet før sommer OL i Paris 2024. Foto: Fredrik Varfjell / NTB




 

 

 

Med öppningsceremonin för OS i Paris 2024 bara en vecka bort är alla ögon riktade mot den franska huvudstaden, och det beror inte bara på att idrottseliten tävlar vid 329 evenemang. 

Kostnadsöverskridandet har blivit vanligt för de städer som är värd för OS, och skillnaden mellan deras planerade budgetar och de slutliga räkningarna är chockerande.

Enligt uppgifter som presenteras av AltIndex.com har den totala kostnaden för de olympiska spelen skjutit i höjden till över 187 miljarder dollar sedan 2000, eller tre gånger mer än de ursprungliga planerna.

OS orsakade en enorm kostnad på 126 miljarder dollar på 24 år

Kostnads-nyttoanalysen av att arrangera OS visar att det är mindre ekonomiskt fördelaktigt än många hävdar. Även om värdstäderna får tillfälliga jobb på grund av infrastrukturförbättringar som fortsätter att gynna dem även i framtiden, är kostnaderna fortfarande gigantiska.

När en stad väl vinner ett anbud om att vara värd för OS lägger den vanligtvis till vägar och bygger eller förbättrar flygplatser och järnvägslinjer för att ta emot den stora tillströmningen av människor. 

Sedan uppförs bostäder för idrottarna i Olympic Village och minst 40 000 tillgängliga hotellrum och specifika evenemangsfaciliteter. Efterdyningarna av de olympiska spelen under de senaste 24 åren visar att dessa kostnader, som kan variera från 5 miljarder till 50 miljarder dollar, alltid är mycket högre än planerat.

Sedan 2000 har värdstäderna, inklusive Paris i år, spenderat 187,6 miljarder dollar på att organisera de olympiska spelen, eller 126,2 miljarder dollar mer än planerat. 

Statistik visar också att den genomsnittliga kostnadsöverskridandet av OS var 9,7 miljarder dollar, med enorma skillnader mellan värdstäderna.

Olympiska spelen i Paris är ett  av de minsta kostnadsöverskridandena på två decennier

Hitttills har Montreal varit det värsta exemplet på en kostnadsöverskridande i OS-historien. Den slutliga notan för OS 1976 kom in på 13 gånger den ursprungliga uppskattningen, medan kostnaden för att återbetala huvudstadion tog det över 30 år. Men under de senaste två decennierna har många andra städer också sett gigantiska kostnadsökningar.

Pekings olympiska spelen 2008 toppar den här tabellen med en massiv kostnadsöverskridning på över 40 miljarder dollar. Rios OS 2016 följer med en gigantisk skillnad på 13 miljarder dollar mellan den slutliga kostnaden och den planerade budgeten. 

Statistik visar att Sotji överskred med mer än 16 miljarder dollar och Tokyo chockerande 20,7 miljarder dollar efter att covid-19-pandemin tvingade landet att skjuta upp sina 2020-spel och organisera dem utan åskådarna åtta månader senare. Vancouver och Pyongyang såg dubbelt så höga slutkostnader för att vara värd för spelen än deras ursprungliga budgetar, lite mer än Sydney och Torino, som såg 91 procent och 80 procent kostnadsöverskridanden.

Även om Paris utgifter för infrastruktur har överskridit den ursprungliga budgeten med 76 procent jämfört med prognosen för 2016, är detta den näst minsta kostnadsöverskridandet under de senaste två decennierna.

Hela historien och statistiken finns här: https://altindex.com/news/cost-of-olympics-skyrocket

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

AIK Fotboll, noterat på NGM, hade intäkter från rörelsen på 65,6 miljoner kronor under det andra kvartalet i år, jämfört med 57 miljoner motsvarande kvartal i fjol.

Och som av en lycklig händelse genomförde AIK ytterligare en mångmljonförsäljning på fredagen då Lamine Fanne såldes till Luton. 

På två affärer har AIK tjänat nästan 100 miljoner.

Den nya ishallen på Mälarhöjdens idrottsplats invigs nästa vecka. Dert är ett efterlängtat tillskott för åtskilliga, konståkare, ishockeyfantaster och allmänhet. Den moderna anläggningen har 150 ståplatser för publik, solceller på taket, fri takhöjd på sex meter, yta för off ice-träning och ett föreningscafé. 

Vinnaren tar hem en check på cirka 255 miljoner kronor (25 miljoner dollar).

Spelarna på PGA-tourens finaltävling Atlanta i Georgia börjar bli lite trötta på allt snack runt pengarna, även om ingen kan förneka att en kvarts miljard vore välkommen.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Det sker synnerligen lämpligt. Dagen innan invigningen av Paralympics i Paris kan Sveriges Paralympiska Kommitté visa upp ett  nytt vässat sponsorkontrakt medJYSK som huvudsponsor, Ja, i själva verket är det en fortsättning på en enighet från 2006,  sedan växte och i dag gäller  flera parasportförbund runt om i Europa.
Sveriges Paralympiska Kommitté och Parasport Sverige har lyckats förlänga uppgörelsen med JYSK i ytterligare fyra år och 2006 och nu förstärks avtalet när företaget kliver upp som huvudsponsor. 

Den tolfte vinnaren i Folkspels nya JOYNA-lotteri win-win drogs i fredags och Malin Svensson från Bjärnum vann 100 000 kronor. Farstorps GoIF sålde den vinnande lotten och för det belönades även dem med 100 000 kr, som går direkt till föreningens verksamhet. 

Nu är vi långt från Tipsextra...  Premier Legaue i TV serveras  vid tio supersöndagar med  välknda profiler vid sidlinjen, nämligen Fredrik Ljungberg, Peter Schmeichel och Jaap Stam.

– Det känns väldigt häftigt att ge tittarna en studio på plats i Premier League. Ett nytänkande som vi är väldigt stolta över, säger Viaplays sportchef Erik Westberg.

Landslagsbacken Hanna Glas är lycklig – hon byter klubb från Kansas City till Seattle.

Samtidigt påvisar en rapport om transfermarknaden från  Fifa att det är på damsidan inom fotbollen som rekorden slås rejält när detgäller spelarköp, enligt TT.

Fast  mest noterbart är Kylian Mbappe övergång från Paris Saint-Germain till Real Madrid. han stod utan kontrakt och  därför fick han själv gigantiska 703 miljoner.