En miljardär tackar för sig

Mats Sundin debuterade för Quebec Nordiques som 19-åring i början av säsongen 1990/1991 och har sedan gjort 18,5 år i NHL. Men nu är det slut. Han lutar sig tillbaka, med en förmögenhet som torde överstiga en miljard. Därtill har han ett magnifikt reklamkontrakt med PokerStars.

- Beslutet har vuxit fram. Känner att kroppen säger ifrån och att jag inte orkar ladda om på samma sätt som tidigare. I kroppen och själen känns det skönt, sa Mats vid onsdagens presskonferens.

Han staplar meriter på varandra. Tre VM-guld, ett OS-guld, ett SM-guld, 1 300 NHL-matcher, och därtill så många rekord i NHL att han säkert har tappat räkningen.

Oräkneliga rekord

Av den pojken som föddes 13 februari 1971 i Bromma, Stockholms län, växte upp i Sollentuna, blev det en särklassig ishockeyspelare som inom loppet av några månader gifter sig, tar beslutet att sluta som aktiv och flyttar hem till Sverige.

Vad han ska göra, i den mån han behöver anstränga sig, vet han inte ännu. Reklamuppdragen har varit sparsamma.

- Han gjorde ett jobb för Brothers till jul och skänkte hela arvodet till välgörande ändamål, berättar Claes Elefalk, Mats agent sedan 13 år tillbaka.

- Sedan sa han ja till PokerStars, där en två-årig uppgörelse gäller. Han spelar själv och har lovat att allt han vinner går till välgörande ändamål. Och det skulle inte förvåna om han skänker delar eller rentav hela arvodet även här.

Förmögen

Mats Sundin har ett guldkontrakt med PokerStars.

- Det är det största reklamavtal som har skrivits med en idrottsman i Norden, avslöjar Elefalk utan att berätta om beloppets storlek.
Mats Sundin är en mycket förmögen 38-åring. I snitt har han tjänat uppemot 70 miljoner per säsong i NHL. Och med 18 år bakom sig innebär det totalt ca 1,2 miljarder.
Vid onsdagens presskonferens delade Mats Sundin ut ett öppet brev om tankarna bakom beslutet att säga stopp. Han satt uppe på natten innan och skrev brevet.

Mats avskedsbrev

Här är det i sin helhet:

Ett brev till alla fans
Ishockeyn är som ett drama utan manuskript. Ett envig i ett känslomässigt kaos där varje byte har sitt eget liv. Manuskriptet skrivs under spelets gång och när alla gör ett bra jobb är slutet alltid lika ovisst.
Detta är för mig tjusningen med hockey.
Det känns tråkigt att i dag berätta för er att min karriär som professionell ishockeyspelare är över.
Min karriär inom den sport som jag älskat och älskar, som har gett mig så mycket, format mitt liv, även det liv jag har nu framför mig.
Jag har fått vara med om en resa både sportsligt och mänskligt och som jag inte kan sammanfatta i några få meningar.
Skulle jag få välja skulle jag fortsätta spela ishockey på elitnivå tills jag blir 65 år och pensionär, tyvärr så blir du pensionär i ishockey betydligt tidigare än så…
När jag som barn började med ishockey så drömde jag som så många andra om att bli en berömd spelare.
Att en gång bli så bra att jag kunde ta en plats i Tre Kronor och NHL.
Det var en pojkdröm som för mig gick i uppfyllelse.
Nu när karriären är över kan jag fortfarande överraskas av glädjen att plötsligt inse att jag har förverkligat min dröm!
Jag står i evig tacksamhetsskuld till alla hockey fans. Människor som följt och stöttat mig under hela min karriär, utan er hade jag aldrig stått här idag! Mina fantastiska föräldrar samt nära och kära.
Särskilt tack till Toronto där jag spenderat 13 år av min karriär.
Toronto är och kommer alltid att vara mitt andra hem.
Alla svenska och kanadensiska fans utan vilkas stöd mitt hockeyliv hade varit meningslöst. Ni har betytt mer än vad ett vanligt tack kan uttrycka.
Nu när jag blivit äldre och karriären går mot sitt slut ser man saker på nya sätt. Sporten får en lite annorlunda betydelse, som ung värderade jag alltid slutmålet högst, som äldre uppskattar jag kanske resan dit mer.
Sollentuna HC, Dif, Quebec Nordiques, Toronto Maple Leafs och Vancouver Canucks är alla organisationer som jag vill tacka för att de gett mig en chans att spela ishockey – att jag fått haft min passion som yrke.
Men livet som professionell ishockeyspelare har även ett vardagligt slit med stor psykisk och fysisk påfrestning, långa resor med mycket tid borta från familj, nära och kära. Något jag nu ser fram emot att ta igen.
Jag ser fram emot nya utmaningar!
TACK ALLA!
Mats Sundin


Riksidrottsförbundet, RF, avvisar, regeringens förslag om en skärpning av den svenska spelmarknaden. Det var i somras som socialförsäkringsminister Ardalan Sherkarabi överraskade spelmarknaden med krav på så kallad ”särskild måttfullhet  vid marknadsföring”.

Regeringen vill strama åt och begränsa spelreklam och jämställa reklam för spel med reklam för alkohol och tobak. Därav kravet på särskild måttfullhet..

Djurgårdens supporterförening JO-anmäler polisen efter derbyt, r apporterar Fotbollskanalen

Utlösande var att flera poliser använde pepparspray mot bland annat Djurgården-supportrar vid söndagens allsvenska derby mot AIK.

Det är vad vi har tjatat om här på sajten i flera år.  Medvetandet om betydelsen av evenemang – i klubben, i förbundet, i kommunen. Nu vaknar man lite varstans i Sverige. När RF för nionde gången arrangerar "Mötesplats Idrott och destination"för att skapa förutsättningar för flera idrottsevenemang är intresset större än någonsin. I klartext, alla borde vara där, alla är där. Ambitionen växer. Det påvisas av 125 anmälda personer.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Mycket kreativitet krävs för att knyta upp sponsorer. Nu presenteras ett nytt och unikt upplägg med Sportbladet, Obos och Blocket som partners till Damallsvenskan.. Upplägget är att erbjuda fansen att för en dag flytta hem till två spelare!

Till skillnad från en stor del av övriga spelmarknaden representerar de allmännyttiga lotterierna ideella organisationer och gynnar bl a idrotten med miljoner årligen. Nu går Miljonlotteriet, Folkspel och Kombispel samman och bildar SVALO (Sveriges allmännyttiga lotterier). Skälet är att antalet aktörer på spelmarknaden ökar och SVALO ska värna om om de allmännyttiga lotteriernas intresse. 

Ett hockeykaos som saknar motstycke.

Örnsköldsviks HF vägrade i söndags att möta Bodens HF i Hockeyettan,  och inför onsdagens omgång signalerar Mörrum att de vägrar att spela mot Karlskrona.

 Bakgrunden är den uppslitande striden med ligaorganisationen och domen från Riksidrottsnämnden (RIN) där Ishockeyförbundet beordras att ändra i sina tävlingsbestämmelser, paragraf 6:1.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.