En miljardär tackar för sig

Mats Sundin debuterade för Quebec Nordiques som 19-åring i början av säsongen 1990/1991 och har sedan gjort 18,5 år i NHL. Men nu är det slut. Han lutar sig tillbaka, med en förmögenhet som torde överstiga en miljard. Därtill har han ett magnifikt reklamkontrakt med PokerStars.

- Beslutet har vuxit fram. Känner att kroppen säger ifrån och att jag inte orkar ladda om på samma sätt som tidigare. I kroppen och själen känns det skönt, sa Mats vid onsdagens presskonferens.

Han staplar meriter på varandra. Tre VM-guld, ett OS-guld, ett SM-guld, 1 300 NHL-matcher, och därtill så många rekord i NHL att han säkert har tappat räkningen.

Oräkneliga rekord

Av den pojken som föddes 13 februari 1971 i Bromma, Stockholms län, växte upp i Sollentuna, blev det en särklassig ishockeyspelare som inom loppet av några månader gifter sig, tar beslutet att sluta som aktiv och flyttar hem till Sverige.

Vad han ska göra, i den mån han behöver anstränga sig, vet han inte ännu. Reklamuppdragen har varit sparsamma.

- Han gjorde ett jobb för Brothers till jul och skänkte hela arvodet till välgörande ändamål, berättar Claes Elefalk, Mats agent sedan 13 år tillbaka.

- Sedan sa han ja till PokerStars, där en två-årig uppgörelse gäller. Han spelar själv och har lovat att allt han vinner går till välgörande ändamål. Och det skulle inte förvåna om han skänker delar eller rentav hela arvodet även här.

Förmögen

Mats Sundin har ett guldkontrakt med PokerStars.

- Det är det största reklamavtal som har skrivits med en idrottsman i Norden, avslöjar Elefalk utan att berätta om beloppets storlek.
Mats Sundin är en mycket förmögen 38-åring. I snitt har han tjänat uppemot 70 miljoner per säsong i NHL. Och med 18 år bakom sig innebär det totalt ca 1,2 miljarder.
Vid onsdagens presskonferens delade Mats Sundin ut ett öppet brev om tankarna bakom beslutet att säga stopp. Han satt uppe på natten innan och skrev brevet.

Mats avskedsbrev

Här är det i sin helhet:

Ett brev till alla fans
Ishockeyn är som ett drama utan manuskript. Ett envig i ett känslomässigt kaos där varje byte har sitt eget liv. Manuskriptet skrivs under spelets gång och när alla gör ett bra jobb är slutet alltid lika ovisst.
Detta är för mig tjusningen med hockey.
Det känns tråkigt att i dag berätta för er att min karriär som professionell ishockeyspelare är över.
Min karriär inom den sport som jag älskat och älskar, som har gett mig så mycket, format mitt liv, även det liv jag har nu framför mig.
Jag har fått vara med om en resa både sportsligt och mänskligt och som jag inte kan sammanfatta i några få meningar.
Skulle jag få välja skulle jag fortsätta spela ishockey på elitnivå tills jag blir 65 år och pensionär, tyvärr så blir du pensionär i ishockey betydligt tidigare än så…
När jag som barn började med ishockey så drömde jag som så många andra om att bli en berömd spelare.
Att en gång bli så bra att jag kunde ta en plats i Tre Kronor och NHL.
Det var en pojkdröm som för mig gick i uppfyllelse.
Nu när karriären är över kan jag fortfarande överraskas av glädjen att plötsligt inse att jag har förverkligat min dröm!
Jag står i evig tacksamhetsskuld till alla hockey fans. Människor som följt och stöttat mig under hela min karriär, utan er hade jag aldrig stått här idag! Mina fantastiska föräldrar samt nära och kära.
Särskilt tack till Toronto där jag spenderat 13 år av min karriär.
Toronto är och kommer alltid att vara mitt andra hem.
Alla svenska och kanadensiska fans utan vilkas stöd mitt hockeyliv hade varit meningslöst. Ni har betytt mer än vad ett vanligt tack kan uttrycka.
Nu när jag blivit äldre och karriären går mot sitt slut ser man saker på nya sätt. Sporten får en lite annorlunda betydelse, som ung värderade jag alltid slutmålet högst, som äldre uppskattar jag kanske resan dit mer.
Sollentuna HC, Dif, Quebec Nordiques, Toronto Maple Leafs och Vancouver Canucks är alla organisationer som jag vill tacka för att de gett mig en chans att spela ishockey – att jag fått haft min passion som yrke.
Men livet som professionell ishockeyspelare har även ett vardagligt slit med stor psykisk och fysisk påfrestning, långa resor med mycket tid borta från familj, nära och kära. Något jag nu ser fram emot att ta igen.
Jag ser fram emot nya utmaningar!
TACK ALLA!
Mats Sundin


Malmö FF hade räknat med 30 miljoner kronor i bonus från  Uefa. I själva verket damp det ned 80 miljoner på bankkontot lsagom till midsommar.

”Nästan obegripligt och, dessutom,  så fantastiskt mycket pengar mera, och som om det var nog som smått osannolikt,  pengarna kom efter en felräkning!” 

På torsdagen uppstår svensk industrihistoria vid nationalarenan i Solna. Där ska  skogsbaserat funktionsmaterial för konstgräsplaner installeras på Råstasjöns Idrottsplats. Ett unikt svensktillverkat biomaterial med lågt koldioxidavtryck kan ersätta dagens fossilbaserade material. 

Söndag 3 juli startar Gotland Runt och föregås av tre dagars festligheter vid Wasahamnen på Djurgården, där 75 000 besökare väntas. Tävlingsarrangören KSSS, Kungliga Svenska Segel Sällskapet, ser behovet av fler gästhamnsplatser i centrala Stockholm och framför allt på Djurgården. Klubben är beredd att investera långsiktigt i en ny gästhamn. 

– Drömmen är invigning lagom till vårt 200-årsjubileum år 2030, säger Stefan Rahm, klubbdirektör på KSSS.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Göteborgsföretaget More SPACE tecknar samarbetsavtal med SVT Sport  och växer som ett av landets ledande sponsorföretag.

Det handlar om ett mycket eftertraktat avtal.  More SPACE blir SVT:s partner i minst tre år och får ansvaret  för att sälja programsponsring till SVT:s stora sportevenemang till och med december 2025.

Totalt handlar det om 19 stora sportevenemang med allt från Friidrotts-VM till Fotbolls EM för damer, Fotbolls VM för herrar, Junior VM i ishockey samt Vinterstudion med världscupen i Skidskytte och Ski Classics

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

Kampen om idrott i tv hårdnar. Många aktörer vill  in här.  Senast - ett unikt avtal mellan Expressen och klubbarna i Hockeyallsvenskan – minst 50 matcher ska sändas på försäsongen. Expressen har köpt rättigheterna till ett paket. 

Avtalet är möjligt genom ett samarbete mellan Expressen, Spring Media och klubbarna i Hockeyallsvenskan.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.