Lagrell: "Vi har stängt butiken"

Lars-Åke Lagrell vill inte uttala sig mer om förbundskaptenfrågan. - Vi har stängt butiken och den öppnar igen när vi presenterar en förbundskapten, deklarerar han i en intervju med Idrottens Affärer där han öppet berättar om turerna den senaste veckan.

Svenska Fotbollsförbundets ordförande Lars-Åke Lagrell har haft en mycket intensiv vecka. Frågan om vem som ska ersätta Lars Lagerbäck har tagit all tid och lite mera. Telefonen har gått varm innan, under och efter resan till Norge och mötet med Erik Hamrén som nu utpekas som ny förbundskapten.

Allt talar för att det svenska landslaget de närmaste åren ska ledas av en 52-åring som har gjort succé i såväl Danmark som Norge. Det som tycks återstå är en förhandling med Rosenborg för att köpa loss Erik Hamrén.

Ingen taktik mot media

Rapporteringen i media har varit glödhet, journalisterna har varit jämsides med Lagrell som har förvånat många med en sällsynt öppenhet.

Han är van vid uppvaktningen, känner till spelreglerna och anser själv att det inte har varit några märkliga turer.

- Nej, det tycker jag inte. Jag har inte heller haft någon särskild taktik mot media och inget spelat intresse för varken den ena eller den andra kandidaten, menar Lagrell som ideligen återkommer till att han inte vill ljuga när han får frågor.

Han konstaterar:

- Media har haft bra information. Sedan ger konkurrensen mellan olika medier resten.

Sternmarker aktiv

Valde du att fronta med Sven-Göran Eriksson samtidigt som samtal pågick med andra kandidater?

- Lars Sternmarker, Svennis ekonomiske rådgivare, meddelade pressen underhand allt om Svennis intresse för vårt landslag…

Han ringde mig redan i somras, men jag sa då nej eftersom vi hade en förbundskapten och Sternmarker var den som sedan fick oss att börja tala med Svennis. Var och en inser hur det hade slutat om vi inte hade varit beredda att samtala med Svennis. Informationen kom alltså aldrig från oss, men vi kunde inte heller ljuga.

Blev du avslöjad under samtalen med Svennis eller gynnades händelseutvecklingen av att samtalen blev kända?

- Jag blev aldrig avslöjad. När jag kontaktades av pressen så visste dom exakt vad som hade förevarit och då finns ingen anledning att ljuga.

Däremot kanske du förvånades när Lars Sternmarker berättade?

- Nja, jag förstår naturligtvis skälen.

Svennis sista chans

Valde du att utnyttja kvällstidningarnas jakt på nyheter ?

- Jag har ingenting emot att dom väljer att skriva om fotboll. Men jag har faktiskt inte behövt göra någonting. Jag har ända till dess att jag landade i Trondheim enbart sagt, förutom där det bara har varit att bekräfta kända fakta, att jag varken bekräftar eller dementerar uppgifter. Kandidaterna har, utan att vi har behövt göra något, presenterats som nyheter av och i pressen. Och jag har inget emot det.

Var Svennis riktigt intresserad, egentligen? Trodde du på honom?

- Han trodde att han skulle kunna få ägarna att acceptera att han kunde ta både Notts County och vårt landslag och att hans medhjälpare Hasse Backe och Tord Grip skulle kunna göra jobbet i Sverige.

Blev han tillfrågad som huvudkandidat till jobbet som förbundskapten?

- Nej, vi kom aldrig så långt. Jag talade med honom, jag lyssnade på honom och i ekonomiska frågor hänvisade han till Lars Sternmarker och inte med honom heller kom vi till någon förhandling eller ens fråga. Jodå, jag tror nog att han skulle vilja avsluta som förbundskapten. Och nu är den dörren mänskligt att döma stängd.

Då presenterar vi den nye

Kom ni sedan överens om upplösningen?

- Det var inte så mycket att komma överens om. Vi är vänner och han ringde och meddelade att "det går inte, ägarna är inte med på mitt förslag så jag drar mig ur". Något i den stilen.

Nu lägger sig tystnaden, precis som du vill när avgörandet nalkas?

- Ja, vi har stängt butiken och den öppnar igen när vi presenterar en förbundskapten. Men notera att jag aldrig har talat om vilka kandidater vi har. Jag har bara ställts inför faktum och då väljer jag att inte ljuga.

Hamrén eller någon annan?

- Vi får se.

Thomas Ejderhov

Malmö FF hade räknat med 30 miljoner kronor i bonus från  Uefa. I själva verket damp det ned 80 miljoner på bankkontot lsagom till midsommar.

”Nästan obegripligt och, dessutom,  så fantastiskt mycket pengar mera, och som om det var nog som smått osannolikt,  pengarna kom efter en felräkning!” 

På torsdagen uppstår svensk industrihistoria vid nationalarenan i Solna. Där ska  skogsbaserat funktionsmaterial för konstgräsplaner installeras på Råstasjöns Idrottsplats. Ett unikt svensktillverkat biomaterial med lågt koldioxidavtryck kan ersätta dagens fossilbaserade material. 

Idrotten och idrottsfrågorna tar plats i Almedalen. Ordentligt med plats,dessutom. Årets vecka innebär faktiskt ett rekord. Idrotten har nog aldrig synts så mycket i Almedalen och Visby som 2022. 

Här kommer en genomgång och listning av seminarier där idrottens aktörer är med och belyser frågor och samhällsutmaningar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Göteborgsföretaget More SPACE tecknar samarbetsavtal med SVT Sport  och växer som ett av landets ledande sponsorföretag.

Det handlar om ett mycket eftertraktat avtal.  More SPACE blir SVT:s partner i minst tre år och får ansvaret  för att sälja programsponsring till SVT:s stora sportevenemang till och med december 2025.

Totalt handlar det om 19 stora sportevenemang med allt från Friidrotts-VM till Fotbolls EM för damer, Fotbolls VM för herrar, Junior VM i ishockey samt Vinterstudion med världscupen i Skidskytte och Ski Classics

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

Kampen om idrott i tv hårdnar. Många aktörer vill  in här.  Senast - ett unikt avtal mellan Expressen och klubbarna i Hockeyallsvenskan – minst 50 matcher ska sändas på försäsongen. Expressen har köpt rättigheterna till ett paket. 

Avtalet är möjligt genom ett samarbete mellan Expressen, Spring Media och klubbarna i Hockeyallsvenskan.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.