Hemligt avtal löste Erik Hamrén

10,2 miljoner var utgångsbudet, eller säg skrämselbudet, men slutligen gav sig norrmännen utan att det framkom hur mycket Svenska Fotbollsförbundet betalade för att få tillgång till Erik Hamrén direkt. Nu är han svensk förbundskapten.

När parterna enades kallades till en snabb presskonferens där bara norsk press var närvarande:

- Vi ville primärt förlänga kontraktet med Erik Hamrén, men kom överens om en kompensation för att han lämnar oss innan kontraktstiden har gått ut, sa Rosenborgs styrelseordförande, Terje Svendsen, om uppgörelsen som han ville hålla hemlig.

- Vi har förhandlat med både det svenska förbundet och Erik i dag, och blev eniga om den här lösningen, fortsatte Svendsen.

En lättad Lagrell

Erik Hamrén tillträder med omedelbar verkan och både tar ut och presenterar landslagstruppen på fredag och sedan leder laget mot Italien den 18 november.

Lars-Åke Lagrell, ordförande i Svenska Fotbollsförbundet, är både lättad och nöjd över att det ändå blev en snabb lösning. Han är övertygad om att lösningen med två arbetsgivare under ett antal månader ska fungera.

- Jadå, av två skäl. Det ena är att vi inte har några tävlingsmatcher under våren och när vi kommer in i perioden med tävlingsmatcher är Erik enbart i Sverige. Det andra är att Erik så gärna ville bli förbundskapten, det får man aldrig underskatta, sa Lagrell som på onsdagskvällen besökte Rom i ett Uefa-uppdrag.

Vill inte stoppa honom

Varför blev det Erik Hamrén?

- Hans resultat talar väl för sig själv. Han var duktig i både AIK och Örgryte i Sverige, han är allmänt både omtyckt och respekterad i den svenska fotbollen, han blev sedan dansk mästare med Ålborg. Nu norsk mästare med Rosenborg och han är inte heller lastgammal. Vi har hittat en lösning som lovar gott för inte bara ett år utan för de närmaste åren.

Just Erik Hamréns egen vilja och påstötningar på Rosenborg har varit avgörande i upplösningen. Norrmännen såg ingen chans att vägra svensken det jobb han så hett eftertraktade.

Alltså, Erik Hamrén blir ny förbundskapten för fotbollslandslaget med omedelbar verkan samtidigt som han stannar som klubbtränare för Rosenborgs BK fram till 31 augusti 2010.

Hamréns stora dröm

- En optimal dröm för mig att få vara med på båda de här sakerna, säger Erik Hamrén enligt  Trondheimstidningen Adresseavisen.

- Att få vara förbundskapten för sitt land är har varit en stor dröm för mig, och jag är mycket tacksam för att Rosenborg ger mig möjligheten. Samtidigt glädjer jag mig åt att få jobba med Skandinaviens bästa lag även 2010, säger Hamrén.

Det är också uppenbart att den dagen Rosenborg hittar en ny tränare är Hamrén fri att gå. Med den klausulen i avtalet är det ingen vågad gissning att tro på en övergångssumma på mellan tre och fyra miljoner.

Malmö FF hade räknat med 30 miljoner kronor i bonus från  Uefa. I själva verket damp det ned 80 miljoner på bankkontot lsagom till midsommar.

”Nästan obegripligt och, dessutom,  så fantastiskt mycket pengar mera, och som om det var nog som smått osannolikt,  pengarna kom efter en felräkning!” 

På torsdagen uppstår svensk industrihistoria vid nationalarenan i Solna. Där ska  skogsbaserat funktionsmaterial för konstgräsplaner installeras på Råstasjöns Idrottsplats. Ett unikt svensktillverkat biomaterial med lågt koldioxidavtryck kan ersätta dagens fossilbaserade material. 

Idrotten och idrottsfrågorna tar plats i Almedalen. Ordentligt med plats,dessutom. Årets vecka innebär faktiskt ett rekord. Idrotten har nog aldrig synts så mycket i Almedalen och Visby som 2022. 

Här kommer en genomgång och listning av seminarier där idrottens aktörer är med och belyser frågor och samhällsutmaningar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Göteborgsföretaget More SPACE tecknar samarbetsavtal med SVT Sport  och växer som ett av landets ledande sponsorföretag.

Det handlar om ett mycket eftertraktat avtal.  More SPACE blir SVT:s partner i minst tre år och får ansvaret  för att sälja programsponsring till SVT:s stora sportevenemang till och med december 2025.

Totalt handlar det om 19 stora sportevenemang med allt från Friidrotts-VM till Fotbolls EM för damer, Fotbolls VM för herrar, Junior VM i ishockey samt Vinterstudion med världscupen i Skidskytte och Ski Classics

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

Kampen om idrott i tv hårdnar. Många aktörer vill  in här.  Senast - ett unikt avtal mellan Expressen och klubbarna i Hockeyallsvenskan – minst 50 matcher ska sändas på försäsongen. Expressen har köpt rättigheterna till ett paket. 

Avtalet är möjligt genom ett samarbete mellan Expressen, Spring Media och klubbarna i Hockeyallsvenskan.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.