Hemligt avtal löste Erik Hamrén

10,2 miljoner var utgångsbudet, eller säg skrämselbudet, men slutligen gav sig norrmännen utan att det framkom hur mycket Svenska Fotbollsförbundet betalade för att få tillgång till Erik Hamrén direkt. Nu är han svensk förbundskapten.

När parterna enades kallades till en snabb presskonferens där bara norsk press var närvarande:

- Vi ville primärt förlänga kontraktet med Erik Hamrén, men kom överens om en kompensation för att han lämnar oss innan kontraktstiden har gått ut, sa Rosenborgs styrelseordförande, Terje Svendsen, om uppgörelsen som han ville hålla hemlig.

- Vi har förhandlat med både det svenska förbundet och Erik i dag, och blev eniga om den här lösningen, fortsatte Svendsen.

En lättad Lagrell

Erik Hamrén tillträder med omedelbar verkan och både tar ut och presenterar landslagstruppen på fredag och sedan leder laget mot Italien den 18 november.

Lars-Åke Lagrell, ordförande i Svenska Fotbollsförbundet, är både lättad och nöjd över att det ändå blev en snabb lösning. Han är övertygad om att lösningen med två arbetsgivare under ett antal månader ska fungera.

- Jadå, av två skäl. Det ena är att vi inte har några tävlingsmatcher under våren och när vi kommer in i perioden med tävlingsmatcher är Erik enbart i Sverige. Det andra är att Erik så gärna ville bli förbundskapten, det får man aldrig underskatta, sa Lagrell som på onsdagskvällen besökte Rom i ett Uefa-uppdrag.

Vill inte stoppa honom

Varför blev det Erik Hamrén?

- Hans resultat talar väl för sig själv. Han var duktig i både AIK och Örgryte i Sverige, han är allmänt både omtyckt och respekterad i den svenska fotbollen, han blev sedan dansk mästare med Ålborg. Nu norsk mästare med Rosenborg och han är inte heller lastgammal. Vi har hittat en lösning som lovar gott för inte bara ett år utan för de närmaste åren.

Just Erik Hamréns egen vilja och påstötningar på Rosenborg har varit avgörande i upplösningen. Norrmännen såg ingen chans att vägra svensken det jobb han så hett eftertraktade.

Alltså, Erik Hamrén blir ny förbundskapten för fotbollslandslaget med omedelbar verkan samtidigt som han stannar som klubbtränare för Rosenborgs BK fram till 31 augusti 2010.

Hamréns stora dröm

- En optimal dröm för mig att få vara med på båda de här sakerna, säger Erik Hamrén enligt  Trondheimstidningen Adresseavisen.

- Att få vara förbundskapten för sitt land är har varit en stor dröm för mig, och jag är mycket tacksam för att Rosenborg ger mig möjligheten. Samtidigt glädjer jag mig åt att få jobba med Skandinaviens bästa lag även 2010, säger Hamrén.

Det är också uppenbart att den dagen Rosenborg hittar en ny tränare är Hamrén fri att gå. Med den klausulen i avtalet är det ingen vågad gissning att tro på en övergångssumma på mellan tre och fyra miljoner.

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

Obstacle course racing, som är samlingsnamnet för tävlingar som Tough Viking och Spartan, och tro det eller ej, de är på väg in i idrottens finrum. Mycket talar för att OCR gör sin debut i olympiska spelen 2028 i Los Angeles. Vägen dit sker genom en bakdörr, nämligen som en av grenarna i Modern femkamp.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Viaplay Group och Internationella handbollsförbundet (IHF) har kommit överens om ett nytt rekordstort avtal. Kontraktet gäller Viaplays marknader i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Polen, Nederländerna, de baltiska länderna samt Storbritannien och sdträcker sig till och med 2031. Handbollsfans kan streama mer än 40 IHF-evenemang live och exklusivt på Viaplay, inklusive alla kommande VM-turneringar för damer och herrar. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.