Kvinnorna styr orientering

Svensk orientering har fått en ny ordförande. Lena Larsson, 53 år, från Sala valdes på söndagen till ordförande, den andra kvinnliga ordföranden sedan förbundet bildades 1938. Hon efterträder Tomas Bruce, som avböjt omval.

I övrigt nyvaldes två styrelseledamöter, Patrik Karlsson, 23 år, elitlöpare från Hakarpspojkarna, och Magnus Södervall, 42, Skara. Noterbart är att orienteringsförbundet nu har fem kvinnor och fyra män i styrelsen.

Orienterarna öppnade på förbundsmötet dörren för att skidorientering kan byta förbundstillhörighet, från skidförbundet till orienteringsförbundet, ett önskemål som framförts från de elitaktiva i skidorienteringen. Dessutom sorterar sporten internationellt under orienteringsförbundet. Dock återstår ännu en del utredningsarbete, framförallt kring de ekonomiska konsekvenserna, innan det kan bli klart med byte av förbundstillhörighet.

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

2022 var ca 62 000 personer anmälda till Göteborgsvarvets olika lopp. Arrangemanget är en stor folkfest men påvisar också värden i en förbättrad folkhälsa och turistekonomiska intäkter för Göteborg.

Överskottet av loppen återinvesteras i Göteborgs föreningsliv. Efter 2022 års genomförande betalas inte mindre än  5,6 miljoner kronor ut till dryga 50 föreningar som bidrar med funktionärer och gör loppen möjliga.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Viaplay Group och Internationella handbollsförbundet (IHF) har kommit överens om ett nytt rekordstort avtal. Kontraktet gäller Viaplays marknader i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Polen, Nederländerna, de baltiska länderna samt Storbritannien och sdträcker sig till och med 2031. Handbollsfans kan streama mer än 40 IHF-evenemang live och exklusivt på Viaplay, inklusive alla kommande VM-turneringar för damer och herrar. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.