Handbollsentusiast hyr en Finlandsfärja

Handbolls-VM är höjdpunkten för sportens vänner. En av dem som formligen älskar sin sport är stockholmaren Stefan Högquist. Hans senaste projekt är Handbollskryssningen i vår när han hyr en Finlandsfärja och lockar sportens entusiaster.

Han är övertygad om att handbollen kan växa och få både fler utövare och fler åskådare. Och han är väl medveten om att antalet sponsorer måste öka avsevärt.

Fick fart på ett bolag

- Vi måste få mycket mera uppmärksamhet. Därför kommer VM perfekt. Med all bevakning från media och inte minst alla matcher i TV är jag övertygad om att fler människor kommer upptäcka tjusningen med sporten, säger Stefan ”Höken” Högquist.

Han jobbar heltid som PR-man i Stockholms Elithandboll. Han fick veta att det fanns ett avsomnat bolag med just det namnet och en verksamhetsplan bestående av PR, event och marknadsföring. Stefan stämde träff med gamla företrädare och då visade det sig att det fanns en kassa med ett antal tusen kronor.

Stefan Högquist lyckades också med konststycket att få de flesta föreningar i Stockholm att gå samman. Det innebär att Djurgården, Hammarby, Skuru, Spårvägen, Tyresö, Tumba, Rimbo, Skånela och Nacka är delägare och nu verkar tillsammans för att få fart på intresset.

Tappat 35 procent seriespelande lag

- I dag har ju sporten en stark dragning åt sydväst. Det måste vi ändra på och gör vi inte det gemensamt är faran att handbollen blir ännu mindre i huvudstan.

- Vi har tappat 35 procent av seriespelande lag, det oroar givetvis.

”Höken” känner alla, som han själv säger, och syftar främst på alla inom sporten, och det är en respektlös och entusiastisk person som kan tala för varan.

- Jag kände mig kallad, helt enkelt.

Ett bra startkapital

På tre månader lyckades han få in en halv miljoner kronor genom att uppvakta sponsorer och andra partners. Ett bra startkapital och ett sätt att jobba ihop sin egen lön.

Nu går han vidare och har startat projektet Handbollskryssningen. Han har hyrt en egen Finlandsfärja den 19-20 maj.

- Det här är precis vad vi behöver. Vi måste komma samman och känna att vi är rätt många som vill att sporten ska bli ännu större.

Han har hopp om att 2 200 personer ska följa med.

- Man måste sikta högt och intresset är stort. Vi har ett bra program som lockar många.

Mässa och föreläsningar

Han har bjudit in företag som får mässytor, han har klart med en rad föreläsare och anmälningarna tilltar och han ser hur allt frågar om hur man anmäler sig.

- 1 000 biljetter är sålda. Det här ska vi gå iland med, fastslår han.

Onekligen är det en tuff uppgift han har antagit, den gamle linjespringaren som har spelat elitseriekval som största merit.

Ett digert seminarieprogram med Henrik Johnsson som moderator och föreläsare som förre förbundskaptenen Bengt Johansson, pedagogen Anders Lundin med flera samt en duell om sport och handboll mellan Niklas Wikegård och Tomas Axnér ska attrahera.

Stockholms Golfklubb samarbetar med Danderyds kommun om att rena  Edsviken. Klubben vattnar banan med kommunens dagvatten och minskar därmed utsläppen till den närliggande viken till Värtan. En sorts win-win-situation för båda parter.

Diskussionen om VAR eller inte är ständigt pågående.

Såg ni vad som hände i England?

De engelska fotbollsklubbarna röstade under ett möte om ett förslag att avskaffa videogranskningstekniken.

Endast en klubb röstade för.

Sveriges Olympiska Kommitté utökar OS-truppen med tio nya namn. På fredagen fick en cyklist, en boxare, en kanotist, två skyttar och fem friidrottare klartecken.

- Med sex veckor kvar till spelen består en växande OS-trupp av nära 100 idrottare, säger SOK:s truppchef Peter Reinebo.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Försäkringsbolaget Folksam visar prov på hur kreativitet och egen vinning kan ge  ett lyckat sponsoravtal. Men så har bolaget och Svenska Fotbollförbundet variit partners i över 60 år. Nu har parterna enats om en förlängning och samtidigt utökat sitt samarbete Det nya avtalet gäller till och med  2026.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.