Spelet bakom Zlatans kommande bok

På tisdagen var det dags att släppa ytterligare lite uppgifter kring en kommande bok. Den som blir en av Albert Bonnier förlags stora satsningar under året. Zlatan Ibrahimovics självbiografi.

Strategin är varken ny eller utnött. Det går egentligen till på samma sätt vid varje tillfälle enligt tanken ”Släpp lite lagom nytt”. Att det ska bli en bok, ja, en självbiografi, vem som ska skriva, vad vederbörande tycker om uppgiften och i bästa fall vad huvudpersonen anser, och sedan slutspurten, när boken ska komma och delar av innehållet.

Så att köparna blir desto flera.

En van skribent

Zlatans självbiografi tillkommer med David Lagercrantzs hjälp.

Han är van vid den här typen av uppgifter. Han har gjort självbiografier om bergsklättraren Göran Kropps liv och uppfinnaren Håkan Lans.

I februari tillkännagavs att David Lagercrantz hade sagt ja och då fick media veta det.

- Boken kommer att ge en helt ny bild av Zlatan, säger David Lagercrantz.

Har varsin agent

Stunden är alltså kommen för att berätta lite mer om vad som väntar. Det gäller att bygga upp en förväntan en tid innan boken finns i handeln.

”Jag är Zlatan Ibrahimovic”, är titeln.

Nyheten om en kommande bok släpptes i mars och det var ungefär ett år efter att Mika Lepistös nystartade byrå, The Perfect Brands, i ett pressmeddelande meddelade att han var nybliven global varumärkesexpert för Zlatan Ibrahimovic. Därefter fick Zlatan sambo Helena Seger en egen assistent i byråns Victoria Egler.

Han är det största varumärket

- Zlatan Ibrahimovic är det största varumärket inom svensk idrott och bland de tio största inom internationell fotboll. Det känns otroligt roligt och inspirerande att jobba med ett så intressant varumärke, sa Lepistö när nyheten blev känd.

- Min roll blir att rådge honom om att göra rätt saker utanför fotbollsplanen,

En bok fanns tidigt med i planeringen. Något som Zlatan själv också föreslog.

Albert Bonniers förlag fick förtroendet och i sin tur valdes David Lagercrantz som skribent. Han var intresserad och under våren inleddes jobbet.

Pratat i timmar

De två har träffats ett antal gånger för samtal och intervjuer i timtals.

- Det visade sig att vi fungerade väldigt bra ihop, säger David Lagercrantz.

- För första gången berättar han själv om sitt liv.

Första gången han berättar själv

Lagercrantz betonar:

- Det är första gången han berättar själv, och det har han gjort med en otrolig ambition, med samma hundraprocentiga inställning som han har på fotbollsplanen.

- Det är en väldigt bra berättelse, inte bara om Zlatan och fotbollen utan även om Sverige. En resa från ghettot till fotbollens absoluta toppskikt och allt vad det medför.

Just den, den 8 november kommer boken.

Fakta

Andra böcker med Zlatan i en huvudroll:

"I huvudet på Zlatan Ibrahimovic" av Simon Bank (2005)
"Zlatans röda skor" av Åke Stolt (2007)
"Zlatan är Zlatan" av Jennifer Wegerup och Petter Karlsson (2008)
"Lill-Zlatan och morbror raring" av Pija Lindenbaum (2010) (Barnbok)

Nu kommer efterräkningarna. Statligt stöd har betalats ut i mångmiljonbidrag till idrottsföreningar, men hela tiden har det upprepats att det skulle ske en kontroll av beloppens riktighet. Enligt Tillväxtverket avviker två klubbar från mängden, Leksand Hockey och AIK  Bandy. 

Totalt har 80 svenska föreningar beviljats minst 1 miljon kronor vardera i permitteringsstöd.

Djurgårdens supporterförening JO-anmäler polisen efter derbyt, r apporterar Fotbollskanalen

Utlösande var att flera poliser använde pepparspray mot bland annat Djurgården-supportrar vid söndagens allsvenska derby mot AIK.

Svenska Ridsportförbundet och Stiftelsen Friend Har gemensamt tagit initiativ till till panelsamtal med rubriken "Trygga Ledare" angående barn och ungas trygghet inom idrotten. Idrottsminister Amanda Lind var en av gästerna  och deklarerade:

- Det är inte farligt att ta i de här frågorna. Det är en ren nödvändighet

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Mycket kreativitet krävs för att knyta upp sponsorer. Nu presenteras ett nytt och unikt upplägg med Sportbladet, Obos och Blocket som partners till Damallsvenskan.. Upplägget är att erbjuda fansen att för en dag flytta hem till två spelare!

Till skillnad från en stor del av övriga spelmarknaden representerar de allmännyttiga lotterierna ideella organisationer och gynnar bl a idrotten med miljoner årligen. Nu går Miljonlotteriet, Folkspel och Kombispel samman och bildar SVALO (Sveriges allmännyttiga lotterier). Skälet är att antalet aktörer på spelmarknaden ökar och SVALO ska värna om om de allmännyttiga lotteriernas intresse. 

Ett hockeykaos som saknar motstycke.

Örnsköldsviks HF vägrade i söndags att möta Bodens HF i Hockeyettan,  och inför onsdagens omgång signalerar Mörrum att de vägrar att spela mot Karlskrona.

 Bakgrunden är den uppslitande striden med ligaorganisationen och domen från Riksidrottsnämnden (RIN) där Ishockeyförbundet beordras att ändra i sina tävlingsbestämmelser, paragraf 6:1.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.