18 år, världsstjärna och egenföretagare

18 år, redan världsstjärna och Sveriges kanske största hopp i OS i London. Den ende anställde i Sarah Sjöström Promotion AB blandar numera de långa träningspassen i bassängen med reklamuppdrag och filminspelningar.

Sarah Sjöström blir 19 år i augusti och växer i många bemärkelser.

Inte nog med att simningens största sponsorföretag som Visa och Arena har skrivit nya kontrakt med henne, nu inleder hon en annan kamp.

De triggar varandra

I skummet efter Therese Alshammars framfart har Sarah Sjöström tagit för sig och i dag hotar hon ”Tessan”. Hon utmanar senaste Bragdmedaljören. En kamp lite i det tysta, men onekligen triggas de och inser hur uppgörelsen kommer i OS. 

Det skiljer 16 år dem emellan. Sarah född 1993, ”Tessan” 1977.

Två svenska guldhopp i en strid inte bara mot konkurrenter utan också mot varandra.

Medan ”Tessan” laddar i Australien föredrar Sarah att träna mera på hemmaplan.

"Blött i håret dygnet runt"

Efter en kortare viloperiod över helgerna tar hon fart igen.

- Nu känner jag att det är dags att komma tillbaka till de vanliga rutinerna då jag har blött hår dygnet runt…

Hon har låtit tatuera sig och berättar själv på sin blogg:

”Har tatuerat mig lite på underarmen! Love it!”

Tatuerat OS-ringarna

- OS-ringarna tatuerar många som har varit med på ett OS! Jag var med på OS i Peking och har velat tatuera os ringarna efter det! Det var 3.5 år sen. Det är med andra ord genomtänkt, skämtar hon.

”Sen blev den även en svensk örlogsflagga under OS-ringarna eftersom att den är så sjukt snygg!”, skriver hon som ett tillägg på bloggen.

Hon vet att många människor har olika åsikter om att ha konst på kroppen.

- Jag tycker att det är sjukt snyggt. Llite galet, inte tråkigt utan speciellt. Detta är absolut inte min sista tatuering.

På bloggen sammanfattar hon också 2011, ett händelserikt år på många sätt.

Toppade med världsårsbästa

Sarah Sjöström blev en världsstjärna även om hon slog igenom redan som 14-åring när hon vann EM-guld på 100 meter fjärrsim.

Hon har stadigt utvecklats och ideligen erövrat medaljer på internationella mästerskap samtidigt som hon har sänkt sina personbästa på alla distanser. Hon stod för en strålande avslutning på säsongen med världsårsbästa på 100 m fritt. 53,05 innebar den sjätte bästa tiden någonsin.

Bakom ligger träning i massor och lika mycket entusiasm för annars skulle hon inte orka.

Fyra timmar i vattnet varje dag

Tänk er själva, fyra timmar i simbassängen, med så många längder att det är svårt att hålla räkningen. Varje dag, varje vecka, varje månad – hur räcker motivationen?

- Med att se sig själv på OS-pallen, skrattar Sarah Sjöström.

Hon älskar det hon håller på med.

- Det där med att vara i vatten så länge blir en vanesak. Jag fokuserar på tekniken och andningen. Försöker vara skärpt och göra båda delarna så bra som möjligt. Här finns massor av tid att tjäna.

- Men visst, man är som i en bubbla under tiden i vattnet. Det går ju inte att prata med någon...

"Jag kan fightas om OS-medaljer"

Hon simmar cirka fem mil i veckan, till det kommer alla timmar med träning för styrkan, bålen och stabilitet.

OS lockar henne enormt. Hon besökte OS-anläggningarna för en tid sedan och kunde redan då känna ett litet pirr.

- Helt klart, jag kan fightas om medaljerna, säger hon utan att tveka, tio år efter det att hon började med simning, övertalad av en kompis.

Sarah Sjöström har egentligen ett och ett halvt år kvar på gymnasiet, där hon pluggar medieprogrammet på Fredrika Bremergymnasiet i Haninge. Men även om lärarna försöker hjälpa till via distansutbildning är det andra distanser som tar mest tid.

Dubbla sponsorklipp

Hon har fått reservera allt mera tid för sina sponsorer.

För drygt ett år sedan vände sig pappa Göran till Wagnsson Sports & Entertainment och fick Martin Klette som agent.

Så långt hade pengar från SOK och lokala sponsorer hjälpt Sarah Sjöström inför alla resor, träningar och tävlingar världen över.

Nu bildades bolaget Sarah Sjöström Promotion AB och sedan dess har farten ökat både i bassängen och i företaget.

En av 20 världsatleter

Under 2011 har Sarah skrivit på nya kontrakt med två av simvärldens största sponsorföretag.

Hon ingår i Team Visa Europe, bestående av 20 idrottare från tio europeiska länder, och är därmed lagkompis med Michael Phelps. Sarah är den enda idrottaren som representerar Sverige.

- Det är riktigt stort. Visa är en av huvudsponsorerna till IOK och det är roligt för Sarah att få det här erkännandet, säger Martin Klette.

Reklamjobb i London

Idrottarna i Team Visa kommer att synas i Visa Europes marknadsföringskampanjer och även vara del av lokala marknadsinsatser.

Vid en stor fotosession i London träffades alla atleterna nyligen.

- En ny upplevelse. Det var ett stort pådrag, vi fotades och filmades i flera timmar, med en massa människor bakom kamerorna, med smink, strålkastare och omtagningar.

Arena förlängde kontrakt

Sarah Sjöström har också förlängt samarbetet med det italienska världsledande simklädesföretaget Arena. Avtalet sträcker sig över två år och börjar gälla den 1 januari 2012.

I och med avtalet blir Sarah Sjöström en del av Arenas ”Elite Team” vilket även består av världsstjärnor som Francesca Halsall och Ranomi Kromowidjojo.

- Jag är jätteglad över att Arena tror på mig och vill att jag är med i deras team, säger en stolt Sarah.

Allt större pengar för de bästa

- Arena visar genom avtalet att man satsar fullt ut på Sarah och hon blir en av deras bäst betalda simmare, säger Martin Klette.

Som en konsekvens har hon besökt företaget i Tolentino utanför Ancona i Italien och sett hur tillverkningen av baddäkter går till.

Affärsavtalen är hemliga, men pengarna har vuxit inom simningen och exempelvis ingick en check om 1 miljon kronor när Therese Alshammar vann Världscupen 2011. Därtill kommer reklamkontrakten för de största stjärnorna.

Thomas Ejderhov

Henrik Cleverdal (inte verifierad)

tors, 2012-01-05 09:37

1. Kul för simningen

Sarah är en fantastiskt duktig idrottare och det är roligt att hon uppmärksammas och att hon får stöd i sin satsning på simningen.

EvaMarie Törnström (inte verifierad)

tors, 2012-01-05 12:41

2. Härligt att simmare uppmärksammas

Instämmer med Henrik i att det är väldigt roligt när duktiga individuella idrottare som exempelvis Sarah Sjöström uppmärksammas. Ser man exempelvis till USA har toppsimmarna stjärnstatus. Kanske börjar det nu bli dags för simningen att få ett genombrott och ökat allmänintresse Sverige?

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.