Han ska föra ”fel” fotboll i mål

Han har ett förflutet som marknadschef på Hammarby Fotboll och ett hjärta som glöder för Söder och Bajen. Men det är VM i amerikansk fotboll han ska göra till en succé. Söderkisen Markus Magnell har tillträtt som vd för VM-organisationen i amerikansk fotboll 2015.
Nu har förberedelserna inför VM 2015 i amerikansk fotboll i Stockholm inletts. Tanken är att det ska bli sportens genombrott i Sverige och uppgiften att tillvarata turneringen har Markus Magnell, vd i VM-organisationen. Foto: Alik Keplicz, AP Photo/Scanpix

 

Rubriken ljuger. Det är inte fel fotboll för Markus Magnell. Han har ett förlutet som spelare i Tyresö Royal Crowns, linebacker – försvarare med speciell uppgift att stoppa motståndarnas snabba spelare men även attackera quarterbacken - i den första upplagan 1990.

Collegefotboll i Michigan

Han har också spelat collegefotboll på Northwood University i Michigan, USA, i fyra år.

Och som pricken över i:et blev han bara för en vecka sedan utsedd till ordförande i Tyresö Royal Crowns, SM-silvermedaljörer tre år i rad efter ”omöjliga” Carlstad Crusaders.

Men ändå.

Drömjobb – i medvind…

Det är för Hammarby Fotboll hjärtat klappar lite extra. Därför måste väl jobbet som marknadschef för Söders Stolthet 2008-2010 varit en dröm?

- Ja, det var det, speciellt när det gick bra. Både fans och sponsorer visar en härlig passion. Det var inte lika roligt när vi ramlade ur Allsvenskan 2009…

Men nu är det full fart framåt som gäller. Målet är att skapa en 16 dagars fest i Stockholm i allmänhet och runt Stockholmsarenan, Tele2 Arena, i synnerhet - under lika många dagar i juli 2015. Då arrangerar Svenska Amerikansk Fotbollförbundet VM för första gången.

Mediapartner högt på listan

- Det gäller att inventera alla idéer, prioritera bland dem och hitta strategiska samarbeten med sponsorer och arenaägaren AEG – samt intressera alla de turister som besöker Stockholm under den här tiden. En stark mediapartner står också högt på listan. TV är en viktig kanal för att nå ut och det är glädjande att Viasat satsar så ambitiöst, men även Eurosport, säger Markus Magnell och fortsätter:

- Dessutom har förstås klubbarna i Superserien ett stort ansvar, och en stor möjlighet, att vässa sin organisation och sina evenemang inför VM för att öka intresset på lokal nivå.

41-åringen från Tyresö, som tillträdde som vd den 1 oktober, är väl medveten om de höga VM-målen: Att fylla Tele2 Arena – inte bara under Sveriges matcher - och skapa ett överskott för Svenska Amerikansk Fotbollförbundet att bygga vidare på och bredda sporten i Sverige, inte minst bland ungdomar. VM drivs som ett eget bolag, skilt från förbundet, som därmed inte tar någon risk, men får ta del av eventuell vinst.

Bra med tydliga mål

- Det är bra att ha tydliga mål. Vad vi än åstadkommer är jag säker på att vi kommer att överträffa förväntningarna bland alla fans av amerikansk fotboll i Sverige. Vi bygger det här tillsammans.

Vägen dit kommer att vara full av aktiviteter. Bland annat väntar två SM-finaler på Tele2 Arena, varav den första andra helgen i september nästa år.

- Det känns inspirerande att få jobba långsiktigt, även om det faktiskt bara är drygt två och ett halvt år kvar till första matchen den 4 juli 2015. Jag har massor av idéer, men först måste jag inventera dem som redan finns, säger Markus Magnell som emellanåt kopplar av med en ”jam-session” med morbror Ola, pop-ikon som fortfarande kan trollbinda en publik.

Riksidrottsförbundet, RF, avvisar, regeringens förslag om en skärpning av den svenska spelmarknaden. Det var i somras som socialförsäkringsminister Ardalan Sherkarabi överraskade spelmarknaden med krav på så kallad ”särskild måttfullhet  vid marknadsföring”.

Regeringen vill strama åt och begränsa spelreklam och jämställa reklam för spel med reklam för alkohol och tobak. Därav kravet på särskild måttfullhet..

Djurgårdens supporterförening JO-anmäler polisen efter derbyt, r apporterar Fotbollskanalen

Utlösande var att flera poliser använde pepparspray mot bland annat Djurgården-supportrar vid söndagens allsvenska derby mot AIK.

Sverige fortsätter att söka internationella handbollsmästerskap och har gått ihop med Danmark och Norge med ambitionen att arrangera herrarnas EM 2026 och damernas EM 2028. Den skandinaviska trion är den enda kandidaten inför Europeiska Handbollförbundets extrakongress den 20 november då det formella beslutet ska fattas. – Tillsammans skapar vi förutsättningar för hållbara internationella mästerskap, säger Svenska Handbollförbundets ordförande Fredrik Rapp.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Mycket kreativitet krävs för att knyta upp sponsorer. Nu presenteras ett nytt och unikt upplägg med Sportbladet, Obos och Blocket som partners till Damallsvenskan.. Upplägget är att erbjuda fansen att för en dag flytta hem till två spelare!

Till skillnad från en stor del av övriga spelmarknaden representerar de allmännyttiga lotterierna ideella organisationer och gynnar bl a idrotten med miljoner årligen. Nu går Miljonlotteriet, Folkspel och Kombispel samman och bildar SVALO (Sveriges allmännyttiga lotterier). Skälet är att antalet aktörer på spelmarknaden ökar och SVALO ska värna om om de allmännyttiga lotteriernas intresse. 

Ett hockeykaos som saknar motstycke.

Örnsköldsviks HF vägrade i söndags att möta Bodens HF i Hockeyettan,  och inför onsdagens omgång signalerar Mörrum att de vägrar att spela mot Karlskrona.

 Bakgrunden är den uppslitande striden med ligaorganisationen och domen från Riksidrottsnämnden (RIN) där Ishockeyförbundet beordras att ändra i sina tävlingsbestämmelser, paragraf 6:1.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.