Han ska föra ”fel” fotboll i mål

Han har ett förflutet som marknadschef på Hammarby Fotboll och ett hjärta som glöder för Söder och Bajen. Men det är VM i amerikansk fotboll han ska göra till en succé. Söderkisen Markus Magnell har tillträtt som vd för VM-organisationen i amerikansk fotboll 2015.
Nu har förberedelserna inför VM 2015 i amerikansk fotboll i Stockholm inletts. Tanken är att det ska bli sportens genombrott i Sverige och uppgiften att tillvarata turneringen har Markus Magnell, vd i VM-organisationen. Foto: Alik Keplicz, AP Photo/Scanpix
Annons

 

Rubriken ljuger. Det är inte fel fotboll för Markus Magnell. Han har ett förlutet som spelare i Tyresö Royal Crowns, linebacker – försvarare med speciell uppgift att stoppa motståndarnas snabba spelare men även attackera quarterbacken - i den första upplagan 1990.

Collegefotboll i Michigan

Han har också spelat collegefotboll på Northwood University i Michigan, USA, i fyra år.

Och som pricken över i:et blev han bara för en vecka sedan utsedd till ordförande i Tyresö Royal Crowns, SM-silvermedaljörer tre år i rad efter ”omöjliga” Carlstad Crusaders.

Men ändå.

Drömjobb – i medvind…

Det är för Hammarby Fotboll hjärtat klappar lite extra. Därför måste väl jobbet som marknadschef för Söders Stolthet 2008-2010 varit en dröm?

- Ja, det var det, speciellt när det gick bra. Både fans och sponsorer visar en härlig passion. Det var inte lika roligt när vi ramlade ur Allsvenskan 2009…

Men nu är det full fart framåt som gäller. Målet är att skapa en 16 dagars fest i Stockholm i allmänhet och runt Stockholmsarenan, Tele2 Arena, i synnerhet - under lika många dagar i juli 2015. Då arrangerar Svenska Amerikansk Fotbollförbundet VM för första gången.

Mediapartner högt på listan

- Det gäller att inventera alla idéer, prioritera bland dem och hitta strategiska samarbeten med sponsorer och arenaägaren AEG – samt intressera alla de turister som besöker Stockholm under den här tiden. En stark mediapartner står också högt på listan. TV är en viktig kanal för att nå ut och det är glädjande att Viasat satsar så ambitiöst, men även Eurosport, säger Markus Magnell och fortsätter:

- Dessutom har förstås klubbarna i Superserien ett stort ansvar, och en stor möjlighet, att vässa sin organisation och sina evenemang inför VM för att öka intresset på lokal nivå.

41-åringen från Tyresö, som tillträdde som vd den 1 oktober, är väl medveten om de höga VM-målen: Att fylla Tele2 Arena – inte bara under Sveriges matcher - och skapa ett överskott för Svenska Amerikansk Fotbollförbundet att bygga vidare på och bredda sporten i Sverige, inte minst bland ungdomar. VM drivs som ett eget bolag, skilt från förbundet, som därmed inte tar någon risk, men får ta del av eventuell vinst.

Bra med tydliga mål

- Det är bra att ha tydliga mål. Vad vi än åstadkommer är jag säker på att vi kommer att överträffa förväntningarna bland alla fans av amerikansk fotboll i Sverige. Vi bygger det här tillsammans.

Vägen dit kommer att vara full av aktiviteter. Bland annat väntar två SM-finaler på Tele2 Arena, varav den första andra helgen i september nästa år.

- Det känns inspirerande att få jobba långsiktigt, även om det faktiskt bara är drygt två och ett halvt år kvar till första matchen den 4 juli 2015. Jag har massor av idéer, men först måste jag inventera dem som redan finns, säger Markus Magnell som emellanåt kopplar av med en ”jam-session” med morbror Ola, pop-ikon som fortfarande kan trollbinda en publik.

Avgörandet eller uppgörelsen kommer allt närmare, Den 26 februari ska IFK Norrköping ha årsmöte och ovissheten är fortfarande stor i och runt klubben. Det gäller Peter Hunts öde, men i lika hög grad även IFK:s öde.

Nu går till och med en majoritet i IFK Norrköpings styrelse mot Hunt och ger sitt fulla stöd till avgående klubbdirektören Jens Magnusson. I ett officiellt uttalande på klubbens webbplats presenterar styrelsen resultatet av den rapport där arbetsmiljön i föreningen kartlagts.

Göteborg får en ny jätteanläggning för padel. Det är företaget  Time4Padel som i samarbete med fastighetsbolaget Tuvebacken Förvaltnings AB planerar  ennybyggnation i Torslanda/Björlanda.  Parterna siktar på en unik anläggning som ska öppna i november-december.

Landets rally-entusiaster får bereda sig på att åka till norr Sverige för att se världens rallystjärnor framöver. Diskussioner ska pågå med flera nordliga regioner som är beredda att satsa miljoner för att Sverige ska ha ett vinterrally även i fortsättningen

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

IIHF, det internationella hockeyförbundet, trängs allt hårdare mot repen. I ett inlägg på sociala medier skrev på lördagen den tjeckiska biltillverkaren Skoda, som har sponsrat ishockey-VM i 28 år, att företaget väljer att avbryta sitt engagemang – om VM spelas i Belarus som planerat 21maj-6 juni.

- Uppgifter om fixade matcher är vardagsmat för oss.

Den skrämmande bilden ger poliskommissarie Fredrik Gårdare, chef för polisens aktionsgrupp mot idrottsrelaterad brottslighet.

Solidsport, Nordens största plattform för streamingtjänster av idrott, har tecknat ett unikt avtal med Turkiska Basketbollförbundet. Kontraktet innebär att Solidsport blir global distributör av mediarättigheter för den turkiska högsta ligan, TBL (Turkish First League) och rankad trea i Europa.

Enligt SCB bor i Sverige, 2019 års siffror, 104 854 personer som antingen själva var födda i Turkiet, eller hade minst en förälder som var det.

Den 8 november sänkte Varbergs Astrit Selmani, 23 år, Hammarby med tre mål i 5-2-seger hemma på Påskbergsvallen. På fredagen presenterades han som Hammarbys spelare med ett kontrakt på fyra år, och enligt uppgifter är det Hammarbys största transfer någonsin.