Då sa Annichen Kringstad ifrån

Hon var sexfaldig världsmästare, korades till årets idrottskvinna två gånger och tilldelades både Jerringpriset och Bragdguldet. Men hon valde att värt lägga av och börja plugga marknadsekonomi. Möt Annichen Kringstad i serien "Konsten att börja om".
1981 fick Annichen Kringstad Bragdmedaljen. Då var hon rankad som världens bäste oriengterare. Foto: Ingvar Karmhed, Svd/Scanpix

 

Året var 1981 när 21-åriga Annichen Kringstad från Säffle sprang in som segrare i orienterings-VM i Schweiz. Genomslaget var enormt och hon blev känd hos hela svenska folket. En hektisk tid följde och samma år fick hon ta emot såväl bragdguldet som Jerringpriset.

VM-guld i mängd

De kommande åren kammade Annichen hem inte mindre än två VM-guld till i den individuella klassen, samt tre VM-guld i stafett. Men 1985, blott fyra år efter genombrottet, meddelade Annichen att hon skulle sluta med orientering på landslagsnivå.

I dag när Annichen ser tillbaka på sin karriär känner hon både stolthet och tacksamhet.

- Det var ingen annan som hade tagit tre VM-guld i stafett och individuellt, så det är otroligt kul att jag åstadkom det, med tanke på all tid och kraft jag lade ner. Det gör mig också tacksam eftersom så många satsar, men det är få förunnat stå högst upp på prispallen, säger hon.

Prestations-orienterad...

Annichen förklarar framgången med att hon är otroligt prestationsorienterad som person. På varje träning och tillfälle skulle hon vara bäst, hon pressade sig alltid så hårt hon kunde. De höga prestationskraven var en fördel för henne, men det hade också sin baksida.

- Mitt stora fokus på prestationen var egentligen bara en kompensation till min dåliga självkänsla. Jag var beroende av att få bekräftelse av det yttre, där idrotten blir väldigt konkret tack vare tydliga resultat.

- Det kan begränsa ens förmåga, vilket jag tycker syns på till exempel OS. Där är det vanligt att många framgångsrika idrottare underpresterar, bara för att man vill för mycket.

Pluggade till marknadsekonom

För Annichen själv hann det aldrig gå så långt. Hon slutade på toppen, mycket på grund av att pressen från henne själv blev för stor. I stället sadlade hon om till marknadsekonom efter studier på IHM i Stockholm.

Tack vare att Svenska Orienteringsförbundet och Svenska Mejeriernas riksförbund hade ett sponsorsamarbete, kom hon i kontakt med lantbrukskooperationen. I större delen av sin civila karriär har hon arbetat med marknadsföring och kommunikation åt böndernas företag och organisationer, samt inom idrotten. Det var också då hon insåg att prestationskraven inte hade något med orienteringen att göra.

- Det är ju jag som person som varit väldigt prestationsinriktad och ställer krav på mig själv, oavsett vad jag sysslat med, säger hon.

Likhet mellan idrott och näringsliv

Annichen påpekar att hon har idrotten att tacka för den banan hon halkade in på, som i sin tur har givit henne flera spännande uppdrag. Många av de egenskaper som krävdes för att bli bäst i orienteringen har hon också kunnat använda i sitt arbete.

- Som idrottare har man ofta en procedur med en tydlig målsättning och planering samt att man ändrar på det som inte fungerar. Samma struktur finns inom näringslivet också.

Annichen Kringstad har haft flera olika jobb sedan hon slutade med idrott. Som här, en bild från 2001, Annichen är projektledare för Skolmatens Vänner och deltar på en presskonferens. Foto: Ulf Palm, Scanpix

- Egenskaper som att vilja lära sig och bli bättre, våga testa nya sätt för att se om det blir bättre samt uppföljning av resultat finns båda inom näringslivet och idrotten, säger Annichen som i dag driver eget som konsult inom kommunikation.

Fick lära sig att jobba i team

Den största skillnaden för Annichen mellan idrotten och näringslivet är samarbetet. Orientering är en självständig och individuell idrott, där hon spenderade mycket tid med sig själv och kunde påverka allting. När hon har jobbat i en större organisation och ofta tillsammans med andra gäller det att jobba med delaktighet och förankring, samt tillsammans komma fram till lösningar.

- Det har varit den absolut största skillnaden för mig. Lagidrottare har nog med sig det i ryggmärgen, men för mig från en individuell idrott blev det en erfarenhet att ta med mig, säger Annichen.

Mer än 30 år har förflutit sedan Annichen sprang hem sitt första VM-guld. Mycket har hänt inom orienteringen sedan hennes tid, inte minst har prispengar tillkommit.

Men sporten har en lång bit kvar till andra idrotter i ekonomiskt avseende och av de framgångsrika svenska orienterarna som är aktiva idag är det få som kan kalla sig proffs.

- Det är både på gott och ont. Naturligtvis är det kul för den enskilde idrottaren att få lite lön för mödan, samtidigt som det finns en stark kultur inom orienteringen att studera eller jobba vid sidan av. På kortsikt påverkar det naturligtvis resultaten, men på långsikt är det värdefullt eftersom det blir lättare att ta sig vidare efter sin karriär, säger hon.

Vill göra orientering till folksport

Fram till september arbetade Annichen Kringstad på Svenska Orienteringsförbundets marknadsavdelning. Där har fokus legat på att göra orientering till en bredare idrott, få fler att delta vid tävlingar och att det ska finnas ett bredare utbud av arrangemang.

Hittills tycks arbetet ha gett resultat. Efter att i flera år haft en negativ trend, börjar antalet anmälda till tävlingar bli fler och fler. Flera tidningar spår också att orientering blir nästa stora trendsport.

- Intresset ökar och det beror nog mycket på att många ser utmaningen i idrotten. Jag hoppas att det ska komma en tävling som Vasaloppet eller Lidingöloppet, att man kan locka motionärer att delta, säger hon.

Kontroversiell

Men för att den drömmen ska bli sann krävs förändring ovanifrån. Annichen är känd för sina kontroversiella uttalanden och det var delvis meningsskiljaktigheter som fick henne att kliva av uppdraget på förbundet.

Därför värjer hon sig inte heller nu att poängtera utmaningarna för att locka fler till sporten.

- Motionärerna konsumerar idrott på ett helt annat sätt. De vill att arrangemanget ska vara lättillgängligt och gå fort.

- Där måste klubbarna och förbundet kunna erbjuda evenemang som passar den moderna idrottskonsumenten. Ett steg i rätt riktning är utvecklingen av O-ringen, där det inte längre krävs att man deltar alla fem dagar, säger hon.

Satsa på vinter-OS

I framtiden tror Annichen att orienteringen kommer bli mer global och, förhoppningsvis, bredare. 2016 kommer Sverige arrangera orienterings-VM och en framgång där skulle kanske få fler att få upp ögonen för idrotten. Hon hoppas också att man har börjat knacka på dörren hos OS och kräva att man ska få vara med.

- Men då tror jag på vinter-OS och skidorientering i första hand. Det är lättare att få vara med i vinter-OS, påpekar hon.

Kommer då Sverige få se någon ny i Annichen Kringstad de närmaste åren? Sverige har mycket framgångsrika stjärnor som Helena Jansson och Annika Billstam och en kommande stjärna i Tove Alexandersson som 2013 tar klivet upp på seniornivå.

Samtidigt framhåller att det krävs betydligt mer idag än på hennes tid för att ligga på topp. Själv började hon inte med orientering förrän hon var 11 år och en ordentlig satsning gjorde hon inte förrän hon var 16.

- Men det är också det unika med orientering. Det är aldrig försent att börja, man kan börja relativt sent och fortfarande bli framgångsrik. Här kan man tävla mot sig själv på ett helt annat sätt och vill man inte tävla, går det bra det med, säger Annichen.

Freja Andersson

Fakta

Konsten att börja om

De förgyllde våra stunder både på plats och i TV-soffan. Men vad hände sedan, när strålkastaren slocknat och vaktmästaren låst och gått hem? I en serie artiklar under vinjetten "Konsten att börja om" får du träffa svenska idrottshjältar som försökt sadla om till ett ”Svensson-liv”.

Först ut i serien var friidrottaren Maria Akraka, därpå basketspelaren Roland Rahm och ishockeyspelaren Tomas Sandström följd av Christine Gandrup, en av Sveriges allra bästa badmintonspelare. Därpå simmaren Bengt Gingsjö och senast, golfspelaren Per-Ulrik Johansson.

Den här lördagen är turen kommen till Annichen Kringstad, en gång världens främste orienterare.

Läs de föregående reportagen:

Maria Akraka

Roland Rahm

Tomas Sandström

Christine Gandrup

Bengt Gingsjö

Per-Ulrik Johansson

Orienterare (inte verifierad)

fre, 2012-12-07 18:36

1. Orientering stavas inte med

Orientering stavas inte med g.. kolla första bildtexten

Håkan S (inte verifierad)

sön, 2012-12-09 19:27

2. Ang högpresterande tjejer....

Alla bitarna stämmer; tjej, högpresterande, bäst i klassen, bäst i skolan, bäst på träningen, bäst på tävlingsbanan, bäst i allt, bäst på att äta så lite som möjligt - och sedan en enorm kick då man står överst på prispallen. Men ändå räcker det inte... Till slut kommer verkligheten ikapp då man börjar förstå vissa saker som man inte funderat på tidigare. Tänk om jag är så populär bara för att jag vinner så mycket - eller är det för att jag är den jag är. Tankarna gror och så plötsligt ser man tillvaron på ett helt annat sätt - och då kanske det är dags att ta tag i det som är viktigast för att få ett bra vuxenliv. Det är inte lätt att vara elitidrottande tjej - sannolikt lättare för killarna....?

Kurt L (inte verifierad)

sön, 2012-12-09 21:14

3. Orienterare

Tack för din fantastiskt viktiga information att något var felstavat i texten. Hatar stavningsfascister.... Dom måste ha något som inte stämmer i skallen. Angående högpresterande tjejer.. "Alla" vill vi väl ha bekräftelse på att vi är duktiga på något. Att vara världens bästa orienterare kan väl aldrig vara fel? Leve Annichen Kringstad

Dagens hjältar i idrotten är ishockeylaget Björklöven! När fotbollens damallsvenska Umeå IK har jätteproblem och känner oro inför framtiden kommer hjälpen från hockeygänget, grannarna i Umeå! Hockeyn stöttar fotbollen med pengar.

"Det är viktigt för Umeås utveckling att vi har elitidrott", betonar Björklövens vd , Anders Blomberg.

Inom idrottsrörelsen växer oron för de dramatiska konsekvenser som högre elpriser riskerar få för idrottsföreningarna. Lugnande besked om elstöd för föreningar måste komma nu.

Internationella friidrottsförbundet (WA) har beslutat att ge Lidingöloppet en Världsarvsplakett (World Athletics Heritage Plaque). Det är en av de finaste utmärkelserna som ett idrottsarrangemang kan få och bekräftar loppets historiska betydelse. Plaketten ges till personer, händelser, arenor, lopp och andra företeelser som utmärker sig som historiskt viktiga för utvecklingen av den internationella friidrottsrörelsen.

– Lidingöloppet är känt som världens största terränglopp. Dess historia och arv förtjänar en Världsarvsplakett inom friidrotten, säger Sebastian Coe, ordförande för Internationella friidrottsförbundet (WA).

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Fotbollsklubben Häcken kan inte klaga på tillvaron. Sådan kraftig medvind som klubben har.  Senast - trogna partnern, Stadium, tar klivet upp och blir premiumpartner till klubben. Fram till 2025 ligger fokuset på det gemensamma hållbarhetsarbetet för en minskad ojämlikhet och en god hälsa för fler ungdomar – så väl fysiskt som psykiskt. 

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

Han började som sportreferent hemma i Kalmar på 80-talet. Idag är han mångmiljonär och en av de främsta innovatörerna i Europa för sändning av sport i TV. Och han ger sig inte. Han ser nya affärsmöjligheter ideligen. 

Jonas Persson är en auktoritet på TV-marknaden sedan han 1994 grundade IEC in Sports som växte till en verksamhet med tv-rättigheter över hela världen.  

Nu expanderar båda hans nya bolag, Commercial Sports Media och Sportway . 

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.