Spelet runt Marcus Eriksson

Marcus Ericsson är åskådare vid helgens formel 1-race i USA. Men innerst inne är han förväntansfull. Eje Elgh har med hjälp av sponsorer förhandlat framgångsrikt.
Managern Eje Elgh, fystränaren Axel Elgh och Marcus Ericsson vid ett uppehåll under F1-säsongen. Foto: Peter Nygaard, Grand Prix Photo/TT

 

- Ambitionen har hela tiden varit att hitta en annan styrning till nästa säsong, sa Eje Elgh för bara några dagar sedan.

På lördagskvällen kom bekräftelsen. Marcus Ericsson skriver kontrakt med ett privatstall från Schweiz. Ägare är Peter Sauber,  en välkänd profil i de här sammanhangen.

Elektrikern blev stallägare

En gång utbildad elektriker som blev bilförsäljare och som har varit stallchef i först sportvagnsracing och sedan F1 där han har haft starka samarbeten med Mercedes, BMW och Red Bull.

Men Saubers stall har inte haft någon större lycka i år och har inte tagit en enda poäng. Men Sauber har funnits med i F1 sedan 1993 och har stark kunskap. Nu är förhoppningen att Marcus Eriksson ska bli den som ger rubriker igen. 

Experter i branschen hävdar att en övergång till Sauber kan vara rätt beslut för Marcus Ericsson, men att han byter till ytterligare ett privat stall där resurserna är begränsade.

Ett spel bakom kulisserna

Caterham kan inte starta i USA:s GP och troligen inte heller i Brasiliens GP veckan efter. De ekonomiska besvären stoppar stallet och Marcus Ericsson måste motvilligt acceptera faktum.

Men bakom kulisserna har ett spel pågått. Säsongen är inne i ett slutskede och både stall och förare tittar på alternativ. 

Marcus Ericssons kontrakt med Caterham sträcker sig bara till och med sista tävlingen. Eje Elgh har sedan länge hållit koll på vad som kan tänkas ske bland de övriga förarna. Nu uppstod den här chansen och Marcus Eriksson själv är mycket glad, enligt ett pressmeddelande.

Elgh testade själv

Eje Elgh kan turerna mer än många andra. Han var själv förare i skiftet 70-80-tal och känner både stall, förare och finansiärer. Elgh testkörde själv för övrigt för McLaren 1979 och hade långt gångna diskussioner med F1-stall åren efter.

Nu är det alltså en 61-åring från Karlskoga som sköter affärerna åt en 24-åring från Kumla.

Minst lika avgörande är att bakom Marcus Ericsson finns det också en hemlig grupp av svenska affärsmän som gillar F1 och ser en osedvanligt stor talang i Närkeslättens bidrag till denna världscirkus.

Skillnad på lön

Här är det först och främst en fråga om tillgången till stora checkar. Pengar och kontakter avgör. Kenny Bräck har också haft del i matchningen av Marcus Eriksson. Likaså bidrog den småländske entreprenören Göran Henriksson som startade Olsbergs Racing, men som avled hösten 2012.

De främsta förarna tjänar över 200 miljoner per säsong. De som är på uppgång desto mindre. Marcus Ericsson ska ha fått nöja sig med 1,3 miljoner kronor den här säsongen, enligt Business Book GP som dokumenterar förarnas löner.

Skillnad det jämfört med Ferraris stjärna Fernando Alonso, stallkamraten Kimi Räikkönen samt Sebastian Vettel som tjänar vardera 22 miljoner euro (drygt 201 miljoner).

Thomas Ejderhov

Inför hot om att tvingas lämna RF-familjen, uttalat av Riksidrottsstyrelsen , RS, i april år, fann Svenska Ishockeyförbundet för gott att krypa till korset och ta bort den omstridda paragrafen 6:1 i sina tävlingsbestämmelser. 

Hockeyettan-laget Boden som hävdat sin suveränitet, och vägrat medlemskap i ligaorganisationen Hockeyettan AB, kan idag utropa sig till segrare. 

Eskilstuna Golfklubb satsar tufft. Nyligen togs det nya klubbhuset i bruk och inom den närmaste tiden också det 18:e nya signaturhålet.

Men smakar det så kostar det. I dagsläget ligger notan på i runda tal 40 miljoner kronor.

Och man är inte på långa vägar framme vid målet.

Nu duger det minsann att spela på hemmaplan. Mikael Ymer som sa nej till spel i Båstadtennisen har gett klartecken till Stockholm Open. 15-23 oktober 2022. Tillsammans med turneringens Tournament Director, Thomas Enqvist, har han dessutom signat för två år. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

IKEA säljer möbler till svenskar i allmänhet. Ja, till några andra också, för den delen.Men som sponsor till Sveriges största folkrörelse har koncernen aldrig gjort sig ett namn. 

Men plötslgt händer det!

IKEA:s Varuhus i Uppsala  hade öppet som vanligt. Men det fanns en markant skillnad. 1 400 orienterare rusade omkring i jakten på skärmar i nya påhittet ”O-Ringen Indoor”.

Dörrarna öppnades och orienterarna släpptes in!

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

En dag innan fotboll-EM startar har SVT fått klartecken. Expert-team under de kommande matcherna blir förre fotbollsdomaren Jonas Eriksson och  Tony Gustavsson, tidigare tränare. Men inte nog med det. De backas upp av SVT Sports Daniel Nannskog och tidigare landslagsspelarna Nilla Fischer, och Lisa Dahlkvist. Det ska uppenbarligen aldrig få bli tyst…

ishockeyspelare och nu senast bandyspelaren Simon Jansson.

De fullföljer kontrakt med ryska klubbar och i samtliga fall blir de avstängda från landslagsspel. De kände till premisserna, men valde pengarna i stället.