Inte rikast, men mest omskriven

En av de rika bland många rika. Men listan över Sverige miljardärer innehåller ingen annan som det det skrivs lika mycket om. Zlatan Ibrahimovics slår dem allihopa som rubriknamn.
Zlatan unnar sig en hel del, förnämliga våningar och hus, exklusiva flygresor och en flotta av fordon. Men varför inte? Foto: TT

 

Dagens Zlatan. Det är inte en fråga om det ska finnas något att läsa, utan vad.

Så är det. Det är få dagar med tidningssidor eller sajter utan något om vad Zlatan har gjort, ska göra eller borde ha gjort.

Alltid något

Han gör det ena med det andra.

Han spelar fotboll, han beter (!) sig, han gör reklamjobb,  han köper ett hus eller lägenhet någonstans, han går utanför ytterdörren, det räcker.

Och ni läser. De visar alla undersökningar, Zlatan lockar till läsning. Om han så bara haltar lite…

Nu har Veckans Affärer kartlagt landets rika eller rättare sagt, landets rikaste.

Det finns 147 miljardärer. Bara i år har det tillkommit 17 personer.

Här är han en nykomling

Zlatan Ibrahimovic hör till gruppens nykomlingar. Och nu tycks han anstränga sig för att dra in ännu mer pengar. På ålderns höst tar han kanske varje chans, men oavsett, han är flitig. Håller han på så här under 2015 lär han avancera på miljardlistan.

Eller som Veckans affärers konstaterar i en kommentar till var och en, men just i Zlatans fall:

"Att vara störst i fotbollsvärlden betyder även feta lönekuvert. I år tjänar stjärnan 140 miljoner på att spela fotboll, och miljoner därtill på att köra Volvo. Han gillar dock att spendera och hade kunnat gå in flera platser högre på denna lista om det inte vore för diverse resor med privatjet och en hel drös bilar." 

Få nära idrotten

Han är ensam idrottaren. Noterbart, att det är över huvud taget är få med någon som helst anknytning till idrott. Men de har väl haft jämnt göra ändå.

Zlatan bedöms vara god för 1 miljard.

Vilka tampas han då med?

I första hand Ingvar Kamprad, förstås, med sina fantastiska 550 miljarder.   

Här är topplistan 

1. Ingvar Kamprad, 550 miljarder, 88 år, Älmhult, IKEA

2. Stefan Persson, 215 mdr, 67 år, Danderyd, Hennes & Mauritz

3. Hans Rausing, 89 mdr, 88 år, Sussex, Tetra Laval

4. Antonia Ax:son Johnson, 59 mdr, 71 år, Upplands Väsby, Axel Johnson

5. Ane Uggla, 58 mdr, 66 år, Stockholm - AP Möller Maersk

6. Melker Schörling, 39 mdr, 67 år, Stockholm, Securitas

7. Frederik Paulsen, 35 mdr, 64 år, Lausanne, Ferring

8. Jörn Rausing, 30 dr, 53 år, London, Tetra Laval

8. Finn Rausing, 30 mdr, 58 år, Stockholm, Tetra Laval

8. Kirsten Rausing, 30 mdr, 61 år, Suffolk, Tetra Laval

142. Zlatan Ibrahimovic, 1 mdr, 33 år, Paris, Fotboll 

Läs mer

En jättenyhet – som försvann! På tisdagen gick RF-ordföranden Björn Eriksson ut med beskedet att svensk idrott får 500 nya miljoner i återstartstöd.

Ett avslöjande med betydelsefulla och nya konsekvenser. Nämligen en historisk satsning, där också SOK utgör en del av en efterlängtad ökning av resurser.

Krönika: Plötsligt förvandlades de till synes blivande segrarna till förlorare. Hammarby som hade befälet i andra halvlek och Tre Kronor som ledde med 3-0,  skriver Kjell Nlsson. 

Falun får arrangera skid-VM igen. På onsdagen  tog FIS beslutet att VM i nordiska grenarna tilldelas orten.

Senast det begav sig var 2015 då 281 600 besökare kom till Lugnet för att följa tävlingarna. Då, hade VM-projektet en omsättning på drygt 300 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Daniel Ek ville först köpa Arsenal och presenterade ett bud för de amerikanska ägarna, familjen Kroenke,  som emellertid inte var intresserade av en försäljning. Kanske lika bra det för i dag är Daniel i stället huvudsponsor för FC Barcelona och med sitt miljardföretag, Spotif namnger han den så välkända arenan,NouCamp. På onsdagen träffades parterna och undertecknade kontraktet som sträcker sig över tre fotbollssäsonger, t o m våren 2024, och ska var värt 2,9 miljarder kronor.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Två av motorsportens absoluta största klassiker avgörs på samma dag – Monacos Grand Prix och Indianapolis 500, och just där finns två svenskar på startlinjen.

– För racingfansen är det som att fira midsommar och julafton samma helg, säger Rickard Rydell, racingexpert på Viaplay Group.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.