Inte rikast, men mest omskriven

En av de rika bland många rika. Men listan över Sverige miljardärer innehåller ingen annan som det det skrivs lika mycket om. Zlatan Ibrahimovics slår dem allihopa som rubriknamn.
Zlatan unnar sig en hel del, förnämliga våningar och hus, exklusiva flygresor och en flotta av fordon. Men varför inte? Foto: TT

 

Dagens Zlatan. Det är inte en fråga om det ska finnas något att läsa, utan vad.

Så är det. Det är få dagar med tidningssidor eller sajter utan något om vad Zlatan har gjort, ska göra eller borde ha gjort.

Alltid något

Han gör det ena med det andra.

Han spelar fotboll, han beter (!) sig, han gör reklamjobb,  han köper ett hus eller lägenhet någonstans, han går utanför ytterdörren, det räcker.

Och ni läser. De visar alla undersökningar, Zlatan lockar till läsning. Om han så bara haltar lite…

Nu har Veckans Affärer kartlagt landets rika eller rättare sagt, landets rikaste.

Det finns 147 miljardärer. Bara i år har det tillkommit 17 personer.

Här är han en nykomling

Zlatan Ibrahimovic hör till gruppens nykomlingar. Och nu tycks han anstränga sig för att dra in ännu mer pengar. På ålderns höst tar han kanske varje chans, men oavsett, han är flitig. Håller han på så här under 2015 lär han avancera på miljardlistan.

Eller som Veckans affärers konstaterar i en kommentar till var och en, men just i Zlatans fall:

"Att vara störst i fotbollsvärlden betyder även feta lönekuvert. I år tjänar stjärnan 140 miljoner på att spela fotboll, och miljoner därtill på att köra Volvo. Han gillar dock att spendera och hade kunnat gå in flera platser högre på denna lista om det inte vore för diverse resor med privatjet och en hel drös bilar." 

Få nära idrotten

Han är ensam idrottaren. Noterbart, att det är över huvud taget är få med någon som helst anknytning till idrott. Men de har väl haft jämnt göra ändå.

Zlatan bedöms vara god för 1 miljard.

Vilka tampas han då med?

I första hand Ingvar Kamprad, förstås, med sina fantastiska 550 miljarder.   

Här är topplistan 

1. Ingvar Kamprad, 550 miljarder, 88 år, Älmhult, IKEA

2. Stefan Persson, 215 mdr, 67 år, Danderyd, Hennes & Mauritz

3. Hans Rausing, 89 mdr, 88 år, Sussex, Tetra Laval

4. Antonia Ax:son Johnson, 59 mdr, 71 år, Upplands Väsby, Axel Johnson

5. Ane Uggla, 58 mdr, 66 år, Stockholm - AP Möller Maersk

6. Melker Schörling, 39 mdr, 67 år, Stockholm, Securitas

7. Frederik Paulsen, 35 mdr, 64 år, Lausanne, Ferring

8. Jörn Rausing, 30 dr, 53 år, London, Tetra Laval

8. Finn Rausing, 30 mdr, 58 år, Stockholm, Tetra Laval

8. Kirsten Rausing, 30 mdr, 61 år, Suffolk, Tetra Laval

142. Zlatan Ibrahimovic, 1 mdr, 33 år, Paris, Fotboll 

Läs mer

Från en position som marknadsledande plattform för livesänd idrott i Norden tar nu Solidsport klivet ut i Europa och öppnar kontor i Hamburg, med sikte på den tyska, schweiziska samt österrikiska marknaden.

-Efterfrågan av sportstreaming fortsätter att växa snabbt, med flera nya investerare i ryggen kan vi fortsätta vår tillväxtresa utanför Nordens gränser, säger vd. Tobias Thalbäck, vd. för Solidsport.

En av Sveriges mest kända och besökta evenemangsarenor, Ericsson Globe, byter namn till Avicii Arena. Genom ett unikt samarbete mellan Stockholm Live, stiftelsen Tim Bergling Foundation samt Trygg-Hansa och Bauhaus, blir en av landets mest ikoniska byggnader nu en symbol och mötesplats för arbetet med att förebygga psykisk ohälsa bland unga.

-Må den leva för evigt!

Det utbrister Niklas Niva Sjökvist, ordförande i Leksand Superstar, angående idrottens omdiskuterade 51 procentsregel, som garanterar att föreningens medlemmar har det avgörande ägandet och inflytande över föreningens verksamhet. 

Ett av förra säsongens sensationslag i SHL, Leksands IF, hade vid sitt årsmöte i veckan  att ta ställning till fem motioner vars inriktning var att stärka föreningsdemokratin och öka medlemmarnas inflytande.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Landets största sponsorföretag, ISP Sport & Marketing, tar sats inför framtiden.

2020 blev omtumlande, men huvudägaren, Andreas Ottermark lyckades att styra rätt i en rad beslut och facit blev utomordentligt. Nu siktar Andreas och hans 30 medarbetare högt - en internationell lansering ska ske, planerna ligger klara och snart inleds offensiven.

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Kommande säsong direktsänder streamingtjänsten Viaplay samtliga matcher från världens mest populära fotbollsliga Premier League.Ett nytt avtal mellan Nordic Entertainment Group och Premier League gör det möjligt att välja och vraka bland samtliga matcher i spelschemat.

Under den gångna säsongen satte han personliga rekord med 19 mål och 30 poäng i Minnesota Wild. Och nu kom klubben och erbjöd ett kontrakt värt omkring 358 miljoner kronor. Det innebär en årslön  på cirka 45 miljoner kronor.