Nye generalsekreteraren första intervju

Håkan Sjöstrand, fotbollförbundets nye generalsekreterare, gjorde debut i sin nya roll på måndagen och mötte bland annat media när förbundskapten Erik Hamrén presenterade sin senaste trupp.
Förbundskapten Erik Hamrén anländer till mediaträffen för att presenterar truppen till landskamperna i Abu Dhabi 10-20 januari. Foto: Bertil Ericson, TT

 

Håkan Sjöstrand, fotbollförbundets nye generalsekreterare, har gjort sin första intervju. Olof Lundh vid Fotbollskanalen har gjort den och berättar om den i efterhand. 

Mikael Santoft sa upp sig i januari och har successivt backat bort. Nu har Håkan Sjöstrand tagit över. Den förre marknadsdirektören på ICA Sverige räknar nog inte med att det räcker med 40-timmarsveckor framöver. Arbetsuppgifterna är många och stora och för 47-åringen väntar ett tufft jobb.

Själv spelat i MFF

- Det känns otroligt inspirerande, tycker Sjöstrand som vill bli mer varm i kläderna innan han börjar uttala sig om framtida mål.

Håkan Sjöstrand har ett aktivt förflutet med spel i Västeråsklubben Skiljebo och Gefle plus en kort visit i Malmö FF utav alla klubbar.  

I Olof Lundhs podcast gör han ett överraskande utspel.

- Jag är nyfiken på vad vi kan få ut av Jonas Thern, säger han. 

Har träffat Jonas Thern

Kritiken har funnits länge och snarast vuxit i styrka – varför utnyttjas inte före detta stjärnspelare varav Jonas Thern är en av de mest intressanta.

- Jonas som spelare är en av våra största någonsin och att se hur han brinner för att utveckla unga spelare är fantastiskt. Jag är nyfiken på vad vi kan få ut av Jonas Thern. Jag var där med Tomas Brolin och hälsade på hos Thern och vi hade en intressant och lärande samtal, säger Sjöstrand om besöket i Osby där Thern nu har en akademi efter uppbrottet från Värnamo, berättar Håkan Sjöstrand.

Det här skriver också Olof Lundh i sin krönika på Fotbollskanalen. 

"Jag ville givetvis intervjua honom (Sjöstrand) och har legat på sedan i maj, och hela tiden har det hetat att han vill börja sitt jobb först och att han vill sätta sig in i frågorna. Till slut närmade det sig i och med att han skulle vara med på förbundets presskonferens i måndags men det satt ändå rätt långt inne.

Jag skickade mina frågeställningar i förväg – precis som de är så svåra att lista ut – och bearbetade både Sjöstrand och Niklas Bodell in i det längsta och fick till slut 30 minuter som blev 40 minuter i ett rum på SvFF:s kansli i fredags. Där vi slog oss ner och betade igenom de givna frågorna kring SvFF".

Märkliga krav från förbundet

Förbundet och/eller Håkan Sjöstrand ville ha den kommunikationsansvarige med sig som tyst vittne, han ville ha frågorna i förväg och han satte en gräns om 30 minuter för intervjun...

"Även om jag inte har något emot att en höjdare har en pressman med sig i rummet så är det givet att det signalerar osäkerhet. Dels viljan se frågeställningar i förväg, dels ha sällskap med sig ger inte pondus. Har bara hänt en gång tidigare vid en poddintervju och det var när jag träffade Fifa:s tv-direktör Niclas Ericson", konstaterar Olof Lundh.

Lundh har förståelse för att i många mail framkom kritik och synpunkter som att "Sjöstrand inte svarade på en enda frågan", vilket Lundh själv tycker är hårddraget, "men det är klart att han är försiktig och det säger en hel del om Sjöstrand som person och även om laddningen kring uppdraget. För mig speglar det ledarskapet inom svensk fotboll 2014, och där ingen vågar staka ut en riktning".

totten03 (inte verifierad)

tis, 2014-12-09 20:18

1. Kan förstå Håkans

Kan förstå Håkans försiktighet då han är ny på sin tjänst. Håkans tidigare tjänster har inte medfört så mycket mediakontakter och med tanke på den negativa kritik som SvFF har fått och till stor förtjänat så kan det vara en trygghet att ha med sig pressansvarig. Att Håkan kommer att rensa bland mellancheferna ger inga odds. Likaså att se över de tjänster som "lever kvar" från Råsunda tiden, exempelvis biljettavd, vaktmästeri, evenemang osv. Svensk fotboll kommer säkerligen att ha en framtid efter det att parentesen Micke Santoft fick lämna sitt uppdrag.
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.