Mässan flyttar ur egna lokalerna

Hon lärde sig ledarskap i stallet, brinner för att utveckla mötesplatser och vill att idrotten ska ta ett större ansvar i integration. Möt kvinnan som med sina kolleger ska ta Svenska Mässan utanför Göteborg.
Senaste nyheten - Svenska Mässan och Gothia Towers blir officiell partner till målgången av Volvo Ocean Race i slutet av juni. 350 000 besökare väntas till Frihamnen vid Göta Älv-bron. Foto: Fredrik Sandberg, TT

 

Magdalena Rönström är en i raden i serien "Kraftfulla kvinnor".

Det snöar stillsamt i Göteborg och för en gång skull ligger snön vit på taken. Några steg innanför Svenska Mässans lokaler råder dock våryra. Det är båtmässa. Segelbåtar och motorbåtar tävlar om att locka de vinterklädda besökarnas intresse.

Genomgår förvandling

Magdalena Rönström, ansvarig för samhällsmässor på Svenska Mässan, kommer glatt gående och hälsar välkommen med ett stort leende, trots vädret:

- Ja, det är ju inte optimalt för en båtmässa, det är det inte, men det ska nog gå bra ändå. Det får inte vara för bra väder heller, då gör folk annat. Mulet och några plusgrader är perfekt, förklarar hon som värsta vädertjejen på TV4.

Svenska Mässan genomgår en förvandling just nu. Från att ”enbart” ha varit en stationär mässlokal i centrala Göteborg, dit olika branscher kommer för att mötas, utvecklar Sveriges näst största mässarrangör (Stockholmsmässan är något större) sin strategi till att följa sina kunder och erbjuda mötesplatser utanför hallen som ligger vägg-i-vägg med hotellkomplexet Gothia Towers (tre torn numera, hopbyggda med mässlokalen), en järnnia från Liseberg och en straffspark från Scandinavium. 

Började med Bokmässan

Nyligen offentliggjordes att Svenska Mässan och Gothia Towers blir officiell partner till målgången av Volvo Ocean Race i slutet av juni. 350 000 besökare väntas till Frihamnen nere vid Göta Älv-bron under målgångsveckan – och Svenska Mässan ska bygga upp den publika delen.

- Det ska bli spännande. Det känns helt rätt eftersom vi kan visa upp oss och vår kompetens när det gäller att erbjuda människor väl fungerande mötesplatser i ett spännande och intressant sammanhang, förklarar Magdalena Rönström satsningen.

Svenska Mässan har kommit att bli en viktig del av Magdalena Rönströms liv, hur hon än försökt att ”undvika” det. Efter ett år som au pair i Los Angeles, efter gymnasiet på Schillerska gymnasiet, blev hon av dåvarande vd:n för Bokmässan, Bertil Falck, erbjuden jobbet som projektledarassistent för Bokmässan 1987. För säkerhets skull pluggade hon parallellt ekonomi på Göteborgs universitet. Ett år senare fick hon huvudansvaret för Bokmässan, mässdelen. Bokmässan blev med tiden en succé med cirka 100 000 besökare, men i början var det trögt

Bromsspår till Göteborg

- Ja, verkligen. Hela bokbranschen lämnade bromsspår efter sig när de skulle ned till Göteborg. Ingen förstod vitsen med att lämna Stockholm för att ha en bokmässa. Till slut lyckades vi skapa en spännande smältdegel med förläggare, författare och läsare som kan mötas och utbyta tankar och erfarenheter, berättar Magdalena Rönström som växte upp i Göteborgs södra delar, Askim, och ägnade uppväxten åt gymnastik och ridning.

- Min stora idol i gymnastik var rumänskan Nadja Comanechi. Hon var så fantastiskt vacker och elegant. Men jag var inte tillräckligt bra, tröttnade och ägnade allt mer tid åt stallet och hästarna.

Det var där hon lärde sig ledarskap.

- Att närma sig en häst är som att närma sig en ny människa. Du behöver visa respekt och vara lyhörd, men också ganska bestämd med vad du vill om du ska få igenom det du vill. Det är spännande möten varje gång du möter en häst eller en ny människa, förklarar Magdalena och utvecklar sin passion för mässor:

Drog ut i vida världen

- Jag drivs av både innehållet och av resultatet. Det är en blandning av min pappa och min mamma. Pappa var tandläkare. Därifrån har jag fått noggrannheten och i viss mån innehållet. Samtidigt är jag entreprenör och drivs av att sälja idéer. Det har jag från mamma som växte upp i en handlarfamilj, och valde att bli lärarinna. Vi diskuterade ofta och mycket när jag växte upp – och varje åsikt respekterades.

Efter ett par år med Bokmässan tröttande Magdalena, lika rastlös som Lotta på Bråkmakargatan, och drog ut i vida världen med dåvarande pojkvännen. Bland annat blev det äppelplockning i Australien och servitrisjobb i USA allt för att kunna finansiera en så lång vistelse utomlands som möjligt.

Mot slutet kom ett brev från Bokmässan och dess vd, Anna Falck, där det stod: ”Jag är gravid. Kom hem – du behövs mer än någonsin!”

Lång kö med kassettband

Väl hemma igen tog det slut med pojkvännen och Magdalena tog plats som projektledare för bland annat Musikmässan – mötesplatsen för musikbranschen i form av skivbolag, artister och musikälskare i största allmänhet.

- Vi bjöd in okända artister och grupper att ta med ett kassettband med en inspelad låt, och lät en jury lyssna och bedöma. Juryns val fick chans till ett skivkontrakt. Kön ringlade långt ut på Korsvägen utanför mässan. Man skulle kanske kunna säga att det var föregångaren till dagens programformat Idol…

Snart blev det lite långtråkigt igen och Magdalena sökte sig bort - den här gången till Stockholm och ett jobb som marknads- och försäljningschef på Dramaten.

Skinn på näsan

- Där gällde det att ha skinn på näsan! Skådespelare och regissörer är ett bestämt släkte och hade ofta synpunkter på speciellt bildval i marknadsföringsmaterial, såsom affischer och annonser. Som ganska ung tjej gällde det att stå på sig, och det gjorde jag för det mesta. 

I Stockholm träffade hon blivande maken Robert, också han göteborgare som jobbade tillfälligt i Stockholm. Till slut längtade det nyförälskade paret hem och… just det, Magdalena började jobba på Svenska Mässan igen. Året var 2006.

Den här gången var det mässan IDA/BAD, som vänder sig till kommunernas fritidschefer och politiker som arbetar med idrottsanläggningar och badanläggningar, som blev Magdalena Rönströms baby. Ur denna föddes Träffpunkt idrott som ett samlingsnamn för mässan som vänder sig till nämnda målgrupp samt till beslutsfattare inom idrotten med fokus på idrottens plats i samhällsbygget, anläggningar och event.

Hakar i varandra

Nu tar Magdalena mässan vidare och kopplar ihop den med TUR-mässan, turistbranschens stora, årliga mässa, i mitten av mars, med målet att göra idrotten ännu mer ´”hörd”.

- Mässorna hakar i varandra och det finns en hel del gemensamt mellan idrott och turism. Framför allt kommunerna blir allt mer beroende av att profilera sig för att få bland annat barnfamiljer att flytta till kommunen, eller komma och besöka. Då är idrotten ett utmärkt sätt.

Även TUR-mässan genomgår en förvandling, struktureras tydligt per målgrupp i olika mötesformer varje år i mars. TUR kommer dessutom att arrangeras i en publik form med start i höst i Stockholm och hotellet Stockholm Water Front. Ytterligare ett sätt att finnas där branschen och kunderna finns. 

- Det är en del i vårt nya koncept mobila mässor - att flytta mässor ännu närmare våra kunder och nya besökare. Precis som att bygga upp ett mässområde vid målgången av Volvo Ocean Race, eller att lägga Fordonsmässan i Ericsson Globe i början av februari nästa år.

Från mässlokal till showlokal

Som ett led i den strategin ingår även att nå kunderna utanför Göteborg bättre. Därför har Svenska Mässan inlett ett samarbete med Sponsrings & Eventföreningen, som har merparten av sina drygt 300 medlemsföretag bestående av sponsorföretag, eventföretag och rättighetskonsulter i Stockholmsområdet.

Frukostseminarium med mingel första torsdagen i varje månad i Göteborg ska sätta Svenska Mässan på kartan i hela Sverige, inte bara i Göteborgsområdet. 

En annan del i den strategin är att använda Svenska Mässan som lokal bättre än i dag, när den inte är upptagen av mässor. Därför har Gothia Towers med vd:n Daniel Stenbäck i spetsen vänt sig till nöjesbranschen och arrangerar shower – med en uppsättning av Flashdance i den ombyggda mässan under namnet The Theatre, 6 mars-5 april, som nästa utmaning Boende på Gothia Towers blir en naturlig del i konceptet till såväl privat- som företagsmarknaden, och konferens i kombination med show i erbjudandet till företagsmarknaden. 

Idrott är integration

Magdalena Rönström anser att idrotten borde ta ett ordentligt kliv framåt i samhällsdebatten:

- 3,5 miljoner människor idrottar i någon form, vilket är fantastiskt för folkhälsan. Det är bara ett exempel på den samhällsnytta som idrotten producerar. Idrottens roll när det gäller integration är en annan. Inom idrotten kan alla vara lika, oavsett bakgrund. Det borde idrotten bli bättre på att berätta. Samhället behöver bra exempel på mångfald, nu mer än någonsin. 

Sin egen idrott handlar fortfarande mest om häst, även om det blir en och annan löprunda.

- Att springa är ett skönt sätt att rensa skallen, men att rida och bli ett team med hästen är en helt annan utmaning och upplevelse. Det kräver fullt fokus och total närvarokänsla. Jag är helt slut mentalt och fysiskt efteråt, men det är en skön trötthet som fler borde få uppleva.

Thomas Björn

Fakta

Artikelserien "Kraftfulla kvinnor inom idrotten" fortsätter:

Birgitta Ljung var först ut i vår artikelserie. Läs mer om hon som styr RF:s kansli.

Cecilia Andrén Nyström följde därefter, en ung och mycket företagsam tjej. 

Katarina Henriksson från konståkningsförbundet fick sedan huvudrollen.

Pia Carlsson-Thörnqvist, en gång landslagsspelare, i dag en av cheferna på en av idrottens största sponsorer.

Jenny Modin tar för sig på SVT-sporten och berättade om sitt arbete och tillvaron.

Pernilla Svensson är en mycket ambitiiös förbundskapten för handikapplandslagets skyttar.

Pia Sundhage, välkänd förbundskapten för damlandslaget i fotboll, berättade om sina tankar inför bl a VM.

Magdalena Rönström, projektledare vid Svenska Mässan i Göteborg, som brinner för att utveckla mötesplatser och vill att idrotten ska ta ett större ansvar i integration.

Marie Lindqvistvd för Stockholm Globe Arenas, om hur evenemangsbranschen utvvecklas.

Marie Bränning, sponsorchef på Vattenfall, berättar bl a ett rekordlångt sponsorkontrakt.

IfK Göteborg utlyste medlemsmöte oh de ansvariga kände att det kunde hända mycket. Det gjorde det inte. Mötet  på Elite Park Avenue lockade över 300 medlemmar  medan ytterligare 975 följde händelserna via sändning . Det blev överraskande lugnt med tanke på en svajig säsong. Men slutet blev bra, och det tjänade som lugnande medel i klubben. Blåvitt hängde kvar och ordförande Rickard Berkling kunde knäppa upp västknapparna och andas ut. Både efter sista matchen och Medlemsmötet. 

Då hade han ställt sig inför alla och varit mycket uppriktig.

Miljardären Patrik Stymne, medgrundare till spelföretaget King, dataspelet Candy Crush Saga, blir tillsammans med Allan Adolfsson, golftränare, huvudägare till golfklubben Haninge GK på Södertörn utanför Stockholm.

De tar över som ägare via sitt gemensamma bolag, Golfverket AB, som grundades 2021. Vid en föreningsstämma hade stämman två förslag att ta ställning till. Golfverket AB ställdes mot GK 2060, initierat av två klubbmedlemmar och med företaget Gordon Service AB som ekonomisk bas.

Golfamore Group avslutar 2023 med att köpa First Open, en rikstäckande matchspelstävling för tvåmannalag. Genom förvärvet och senare sammanslagningen mellan First Open och det redan existerande portföljsbolaget Matchplay kan nu Golfamore Group erbjuda Sveriges största matchspelstävling för tvåmannalag - Matchplay.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt. 

Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs  Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke  sagt konsekvent nej

Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk

Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela

överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.

Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett

led i detta presentera Folkspel som en ny partner.

Engelsk fotboll – till vilket pris som helst...- Åtminstone nästan. Dana Strong, vd på Sky Sports går ut i ett  i ett pressmeddelande och berättar att notan för  att sända Premier League över säsongen 2025– uppgår till hisnande 88 miljarder kr!

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen